Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Τιμές: Συνεχίζουν ίδιες πάρα τις βροχοπτώσεις στην Ισπανία!

Μέχρι 6,30 € στην Ελλάδα, 6,52 € στην Ισπανία και 10,0 € στην Ιταλία

Πάρα το γεγονός των βροχοπτώσεων που έπεσαν στην Ισπανία το 7/ημερο 19-25 Μαΐου και την αισιοδοξία που προκαλεσαν για μια καλή νέα σοδειά, οι τιμές παραγωγού δεν έπεσαν όσο τουλάχιστο έλπιζε η πλευρά των αγοραστών.
Οπωσδήποτε με τις βροχές υπήρξε μια προσωρινή ανακοπή της ανοδικής τάσης των τιμών, η οποία είχε διαμορφωθεί δυο εβδομάδες πριν τις βροχές, η οποία επανέφερε τις τιμές του έξτρα στα 6,52€/κ όπου βρίσκονται σήμερα (Πιν.1).


Βασικός λόγος γιαυτή την εξέλιξη φαίνεται να είναι η αντίσταση των παραγωγών οι οποίοι μη όντας βέβαιοι ότι οι βροχές θα φέρουν σίγουρα θετικό αποτέλεσμα διαθέτουν το έξτρα παρθένο «σταγόνα – σταγόνα» , όπως λένε οι έμποροι!
Από την άλλη πλευρά η πιεστική ανάγκη των αγοραστών στην Ισπανία να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους στην λιανική αγορά στο διάστημα μέχρι τον Οκτώβριο-Νοέμβριο οπότε φυσιολογικά θα κάνει την εμφάνιση της η νέα σοδειά, φαίνεται ότι διατηρεί έντονη την ζήτηση και οδηγεί στο να κρατηθούν οι τιμές του έξτρα στα 6,52€/κ αλλα και να ενισχυθούν οι τιμές του Λαμπάντε στα 5,80€/κ
Η κατάσταση στην Ισπανία μεταδόθηκε, όπως ήταν φυσικό και στην Ελλάδα και σε άλλα Μεσογειακά κράτη όπως η Τυνησία όπου οι τιμές είναι παρεμφερείς.
Τελικά, σύμφωνα με το Δελτίο Τιμών του ΣΕΔΗΚ της 30 Μαΐου 2023 οι μέγιστες και ελάχιστες τιμές του «έξτρα» κατά χώρα κυμάνθηκαν ως έξης (Πιν.1).
Στην Ελλάδα κυμάνθηκαν από 5,30€/κ μέχρι 5,80€/κ στην Κρήτη και από 5,20€/κ μέχρι 6,30€/κ στην Πελοπόννησο με τις υψηλότερες να επιτυγχάνονται στον Α.Σ. Μολάων Πακίων στα 6,30€/κ και στον Α.Σ. ΝΗΛΕΑΣ και το Ελαιοτριβείο ΣΚΟΥΡΑΣ στα 6€/κ.
Στην Ισπανία για το Έξτρα κυμάνθηκαν στα ίδια με την προηγούμενη εβδομάδα επίπεδα από 5,77€/κ μέχρι 6,52 €/κ, ενώ για το Λαμπάντε αυξήθηκαν ελαφρά από 5,65 €/κ στα 5,78€/κ. Για το (κοινό) Παρθένο δεν αναφέρθηκαν τιμές επειδή μαλλον δεν έγιναν αγοραπωλησίες.
Στην Ιταλία σταθεροποιήθηκαν μεταξύ 6,60€/κ οι ελάχιστες μέχρι 10 €/κ οι μέγιστες ενώ στην Τυνησία αυξήθηκαν από 6,03 στα 6,18 €/κ.

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα