Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Τιμές: Οργιάζουν φήμες και εικασίες για την εξέλιξή τους

 

Κρίσιμη καμπή ο ερχομός της νέας σοδειάς
Με δέος πλέον αναμένουν παραγωγοί και διακινητές αλλά και καταναλωτές, την εξέλιξη της υψηλής τροχιάς που διαγράφουν οι τιμές παραγωγού και όπως είναι φυσικό αυξάνονται οι αγωνίες για την εξέλιξη τους
Και μέσα στο κλίμα αυτό, δυστυχώς, οργιάζουν οι δημοσιεύεις ατεκμηρίωτων προβλέψεων και εφετειακών συζητήσεων για φανταστικές μελλοντικές αυξήσεις οι όποιες μόνο σύγχυση προσφέρουν στους ενδιαφερόμενους παραγώγους αλλα και στους διακινητές και εμπόρους.
Ωστόσο, σαφές είναι ότι σύμφωνα με τον νόμο της προσφοράς και ζήτησης για τις εξελίξεις των τιμών κρίσιμος θα είναι ο ρόλος της πραγματικής προσφοράς, η οποια θα διαμορφωθεί, όπως κάθε χρόνο, μετά τις πρώτες Νοεμβρίου οπότε, ουσιαστικά θα έχει αρχίσει η συγκομιδή σε ένα αξιόλογο ποσοστό των ελαιώνων και θα κάνει την εμφάνιση της κάποια σημαντική ποσότητα της νέας παραγωγής.
Τότε, πιθανόν, κάποιοι από τους παραγώγους που πιέζονται οικονομικά, ίσως θα θελήσουν να διαθέσουν κάποιο μέρος της παράγωγης τους οπότε θα υπάρξει κάποια πρόσφορα στην αγορά με ανάλογη επίδραση στις τιμές. Αυτό όμως δεν είναι δυνατό να προβλεφθεί από τώρα!

Προβλέψεις για την νέα σοδειά
Στην Ισπανία, προς το παρόν η προσοχή αγοραστών και παραγωγών φαίνεται να είναι επικεντρωμένη στις επίσημες εκτιμήσεις για την ερχόμενη παραγωγή οι όποιες όμως φέτος καθυστερούν χαρακτηριστικά! Έτσι οι πρώτες προβλέψεις για την Ισπανία προέρχονται μόνο από τον Συνεταιριστικό τομέα ο οποίος εκτιμά την ερχόμενη παραγωγή της χώρας σε περίπου 740.000 τόνους δηλαδή ελαφρά μεγαλύτερη από την περσινή που έχει αναφερθεί σε 650.000 τόνους!
Βέβαια οι βροχές του πρώτου 5/νθημερο του Σεπτεμβρίου πρόσφεραν κάποια ανάσα στους ελαιώνες της χώρας αλλα δεν άλλαξαν τις εκτιμήσεις για μειωμένη παραγωγή.  Τα 20 mm βροχής που κατά μέσο όρο έπεσαν σε ελαιοπαραγωγικές περιοχές εκτιμάται ότι δεν θα αυξήσουν αισθητά την πρόσφορα , ενώ η ζήτηση πιθανότατα θα παραμείνει ενεργή.
Στην Ελλάδα οι καύσωνες και η ξηρασία οπωσδήποτε δεν ευνοούν την ελαιοπαραγωγή. Επομένως η αρχική εκτίμηση που έδωσε το ΥπΑΑΤ στην ΕΕ για 215.000 τόνους, δηλαδή μειωμένη κατά 63,5% σε σχέση με την περσινή, μάλλον θα είναι χαμηλότερη. Παράλληλα και η ελαιοπαραγωγή της Κρήτης η οποια εκτιμήθηκε σε 63.000 τόνους (Χανιά 19, Ρέθυμνο 6, Ηράκλειο 30, Λασίθι 8) μάλλον θα είναι αρκετά χαμηλότερη και μακάρι να υπερβεί τις 50.000 τόνους.

Επίπεδα τιμών στις κύριες χώρες
Τελικά σύμφωνα με το Δελτίο τιμών του ΣΕΔΗΚ της 12ης Σεπτεμβρίου (www.sedik.gr), οι τιμές του έξτρα διεθνώς κυμάνθηκαν ως εξής (Πιν.1) :
Στην Ελλάδα, διατηρήθηκαν περίπου ίδιες με την προηγούμενη εβδομάδα και κυμάνθηκαν στην Κρήτη και Πελοπόννησο γύρω 8,40-8,50 €/κ οι μέγιστες και στα 8,00€/Κ οι ελάχιστες, ενώ στα Νησιά διατηρήθηκαν στα 8,0€/κ
Στην Ισπανία κυμάνθηκαν από 8,0€/κ έως 8,50 €/κ, ενώ στην Ιταλία διατηρήθηκαν στα υψηλά επίπεδα όπου ήδη βρίσκονται από εβδομάδες κυμαινόμενες από 9,0 έως 12,0€/κ.
Στην Τυνησία κυμάνθηκαν γύρω στα 7,53€/κ

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα