Πέμπτη, 23 Μαΐου, 2024

Τιμές: Απραξία και καθοδικές τάσεις στην Ισπανία μεταφέρονται και στην Ελλάδα

Ποσοστό 80% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν!

Οι απρόβλεπτες ακόμα εξελίξεις της ερχόμενης περιόδου, δεν φαίνεται να επηρεάζουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών. Έτσι, η παγωμένη από εβδομάδες αγορά εξακολουθεί να παγώνει περισσότερο με το ποσοστό των ελαιοτριβείων που δεν απαντούν ή δεν δίδουν τιμές στο Δελτίο του ΣΕΔΗΚ να φτάνει μέχρι 80% στην Κρήτη και 75% στην Πελοπόννησο, πράγμα που δείχνει ότι υπάρχουν αντίστοιχες προσφορές από μεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού.
Οι μικροί παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν μικρές ποσότητες εξακολουθούν να τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.
Οι μεγάλοι παραγωγοί και εκείνοι με μικρές διαθέσιμες για πώληση ποσότητες αρχίζουν πλέον να σκέπτονται το ενδεχόμενο πτώσης των τιμών και ήδη ζητούν προσφορές για πώληση, χωρίς ωστόσο να αποδέχονται έστω και μικρές πτώσεις!
Τελικά, η περίοδος αυτή επηρεάζεται ισχυρά από τις εξελίξεις στην Ισπανία οπού οι τελευταίες βροχές που έπεσαν εκεί προκάλεσαν ήδη πτωτικές τάσεις (βλέπε σχετικό άρθρο) θα επηρεαστεί όμως και από τις εξελίξεις της ανθοφορίας και καρπόδεσης της ερχομένης παραγωγής οι οποίες υπόκεινται στην επίδραση πολλών άγνωστων παραγόντων. Οι λίγο πιθανές βροχές, αν έλθουν, θα επηρεάσουν προς το καλύτερο, ενώ οι τυχόν καύσωνες θα επηρεάσουν στο χειρότερο την παραγωγή, ενώ αντίστροφη θα είναι η εξέλιξη των τιμών

Τιμές  στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Με βάση τις τιμές που δίδουν όσοι απαντούν  στο Δελτίο και τα στοιχεία που αντλούμε από διεθνή έγκυρα sites  τα επίπεδα των  τιμών παραγωγού για τα  έξτρα παρθένα,  διεθνώς, παρουσιάζονται   ως εξής (Πιν.1):

-Στην Ελλάδα οι τιμές  του έξτρα  την εβδομάδα που πέρασε  κυμάνθηκαν από 8,0 έως 8,90 €/κ και διαμορφώθηκαν κατά περιοχές ως εξής:

 -Στην   Κρήτη,  σημειώθηκε κάποια πτώση 10-40 λεπτά το κιλό και οι τιμές κυμάνθηκαν μεταξύ 8,0-8,90 €/κ, ενώ  στην Πελοπόννησο κυμάνθηκαν  μεταξύ    8,40-8,55€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) διατηρήθηκαν στα  8,0€/κ

-Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση στις  ελάχιστες και άνοδος στις μέγιστες  και  κυμάνθηκαν τελικά μεταξύ  6,83€/κ – 8,80 €/κ.

-Στην Ιταλία παρουσίασαν κάποια πτώση και οι μέγιστες και οι ελάχιστες και κυμάνθηκαν μεταξύ   8,30-9,60 €/κ, ενώ και στην Τυνησία  έπεσαν στα 8.30 €/Κ

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι Δρ. Γεωπόνος, πρώην Δ/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύμβουλος του ΣΕΔΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕΔΗΚ. Μπορούν να αναδημοσιευτούν μόνο μετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)       


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα