Τετάρτη, 30 Νοεμβρίου, 2022

Τηλεμαγειρέματα

Στα χρόνια της κρίσης (περασμένης ή συνεχιζόμενης), που ξεγύμνωσε πραγματικά τα ηθικά ερείσματα, τις κοινωνικές δομές και τις επικρατούσες αξίες μιας ολόκληρης εποχής, οι Ελληνες έψαχναν να βρουν τι ή τις έφταιξε, συμπεραίνοντας, πως, μάλλον, φταίει το πολιτικό σύστημα και ο εαυτός τους, που συντηρούσε αυτό το σύστημα! Ως λαός, είχε πάντα την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον, πάντα ξεπερνούσε τον εαυτό του, υπομένοντας κάθε είδους δεινά που επέφεραν οι εμφυλιοπολεμικές διενέξεις, αλλά και οι αλλεπάλληλες κυβερνήσεις και οι διάφοροι σωτήρες, αριστεροί και δεξιοί! Προσπαθούσε να εξαλείψει από τα κιτάπια του τους εφιάλτες του παρελθόντος, ενώ ταυτόχρονα δημιουργούσε φρούδες ελπίδες για το μέλλον! Ένας φαύλος κύκλος, μια στροφή… 360 μοιρών, η μοίρα του, πάντα στο σημείο εκκίνησης, λίγο πριν το πέταγμά του! Πολλές φορές τα κατάφερνε και άνοιγε τα φτερά του για να δημιουργήσει μεγαλεία παγκόσμιας εμβέλειας, άλλες φορές πάλι ήταν καθηλωμένος στον κακό του εαυτό, εξορκίζοντάς τον!
Στο σημείο μηδέν και μέσα στον εγκλωβισμένο του εαυτό, με όλες τις συνέπειες που έχει αυτή η στάση, δημιούργησε  «άρτον και θεάματα», τηλεοπτικά σόου, για να αποσπάται, κάπως ή πολύ, η προσοχή του από τα πνιγηρά προβλήματά του! Μια εύκολη λύση ήταν και είναι τα τηλεμαγειρέματα που κατά κόρον κατακλύζουν τα προγράμματα της ελληνικής τηλεόρασης! Διάσημοι σεφ και παρουσιαστές της κουζίνας, αλλά και παίχτες πάνω από τεράστιους πάγκους παρουσιάζουν στο φιλοθεάμον κοινό κάθε είδους συνταγή μαγειρικής ή ζαχαροπλαστικής!
Αυτό γίνεται αφενός μεν τα γεμίσουν τα τηλεοπτικά προγράμματα, και αφετέρου το μάτι του απαθούς και φτωχού τηλεθεατή! Φυσικά υπάρχουν και συμφέροντα, αφού αλυσίδες εταιριών τροφίμων και ειδών μαγειρικής είναι χορηγοί στα talent sow υποψηφίων σεφ! Εχει να παρατηρήσει κάποιος τις πολύ οργανωμένες αυτές εκπομπές, τα αυστηρότατα κριτήρια που έχουν, τους “ψαρωτικούς” σεφ που κρίνουν τους συμμετέχοντες, αλλά και ταυτόχρονα το άγχος των παικτών για να μην ξεφύγουν ούτε χιλιοστό από το τέλειο πιάτο, αλλά και από τον προκαθορισμένο χρόνο!
Ετσι με όλα αυτά τα μαγειρέματα της ελληνικής τηλεόρασης ο μέσος πολίτης από τη μια ξεχνάει τα προβλήματά του και από την άλλη ανοίγει η όρεξή του!
Μακάρι να δημιουργούνταν κι άλλες εκπομπές τόσο καλά οργανωμένες οι οποίες να είχαν θέματα παιδείας, ψυχολογίας, υγείας κ.ά.!
Μάλλον τα θέματα που σχετίζονται με την ψυχή και τον νου του ανθρώπου, θεωρούνται, δυστυχώς, μη σημαντικά και υποδεέστερα της γαστρονομίας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα