Τετάρτη, 8 Δεκεμβρίου, 2021

Τι συζήτησαν και τι ζητάνε οι κτηνοτρόφοι

Με πρωτοβουλία του κτηνοτροφικού συλλόγου Δήμου Τυρνάβου, πραγματοποιήθηκε την περασμένη εβδομάδα στο «Κτήμα Βρύση» Τυρνάβου, πανελλαδική συνάντηση εκπροσώπων πρωτοβάθμιων κτηνοτροφικών συλλόγων και συνεταιρισμών αλλά και μεμονωμένων κτηνοτρόφων, από ολόκληρη την ελληνική επικράτεια.

Eκπρόσωποι, εκτροφείς όλων των ειδών αγροτικών ζώων, αλλά και συνάδελφοι αγροτικών συλλόγων και συνεταιρισμών, εκδήλωσαν την αγωνία τους «για το παρόν και το μέλλον της ελληνικής κτηνοτροφίας, συνειδητοποιώντας ότι το ένστικτο επιβίωσης του κλάδου πρέπει να παραμερίσει τις διαφορετικές απόψεις και προσεγγίσεις, που είναι λογικό να υπάρχουν, αλλά και τους προσωπικούς εγωισμούς και προσανατολισμούς», όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Συντονιστικού τους Οργάνου.

Από τους συμμετέχοντες αποφασίστηκε:

Δημιουργείται μία Συντονιστική Ομάδα Εργασίας Κτηνοτρόφων (ΣΟΕΚ), που θα συνεδριάζει κυρίως διαδικτυακά (αλλά και δια ζώσης), σε τακτικά χρονικά διαστήματα.
Σε αυτήν, από την Κρήτη θα συμμετέχουν οι Γρύλος Παπαδάκης (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Μυλοποτάμου) και Βασίλης Σμπώκος (Κτηνοτροφικός Σύλλογος Ηρακλείου) .
Η ομάδα αυτή θα ενημερώνει όλους όσοι συμμετείχαν ή θα συμμετέχουν στο μέλλον σε αυτή την προσπάθεια.

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, πρώτο θέμα που αναδείχθηκε από την πανελλαδική συγκέντρωση, είναι αυτό του κόστους παραγωγής και ιδιαίτερα της υπερβολικής και παρατεταμένης αύξησης της τιμής των ζωοτροφών.
Δεύτερο θέμα ήταν «ο επιβεβλημένος σχεδιασμός για τις νομικές κινήσεις που πρέπει να γίνουν, σχετικά με την υπόθεση της κομπίνας των εκατομμυρίων ευρώ του Εθνικού Αποθέματος, που μοιράστηκαν σε αεριτζήδες και τα οποία στερήθηκαν οι πραγματικοί παραγωγοί, κυρίως μέσω των αδιαφανών διαδικασιών κατανομής των βοσκοτόπων».
Τρίτο θέμα ήταν «η επιτακτική ανάγκη αναμόρφωσης του Κανονισμού του ΕΛΓΑ, ο οποίος θα πρέπει να εναρμονιστεί με τις νέες κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν στη χώρα μας αλλά και να εξασφαλίζει, πέραν των εισφορών των αγροτών, γενναίας ετήσιας μεταφοράς κεφαλαίων αποζημίωσης των κτηνοτρόφων μέσω του δημοσίου».
Τέταρτο θέμα ήταν «η κατοχύρωση του επαγγέλματος, με θέσπιση εγγραφής των κτηνοτρόφων σε κλαδικές δομές, κατά τα πρότυπα των άλλων επαγγελματικών τάξεων (π.χ. ΤΕΕ. ΓΕΩΤΕΕ, ΕΒΕ, επαγγελματικοί σύλλογοι)».
Πέμπτο θέμα ήταν «η συμμετοχή των κτηνοτρόφων στα κέντρα λήψης των αποφάσεων της Πολιτείας, όπως στους εποπτευόμενους Οργανισμούς του ΥΠΑΑΤ και ειδικά στον ΕΛΓΟ (πρώην ΕΛΟΓΑΚ), ο οποίος θα πρέπει να στηθεί από την αρχή, με θεσμική εκπροσώπηση των κτηνοτρόφων στο Δ.Σ. του Οργανισμού».
Εκτο θέμα ήταν «η άμεση και όχι σταδιακή κατάργηση των ιστορικών Δικαιωμάτων, με απόλυτη αναμόρφωση της λεγόμενης Ενιαίας Ενίσχυσης μόνο σε όσους εκτρέφουν και καλλιεργούν».
Τέλος, έβδομο θέμα ήταν, «με αφορμή τα διαδοχικά περιστατικά νοθείας στη Φέτα, η προστασία όλων των προϊόντων ΠΟΠ-ΠΓΕ της χώρας μας, με πραγματικούς ελέγχους, οι οποίοι σήμερα είναι ανύπαρκτοι, και κυρίως με αυστηρές κυρώσεις στους παραβάτες και όχι με πρόστιμα “χάδια”».

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα