Παρασκευή, 14 Ιουνίου, 2024

Τι ψάχνει ο Τσαβούσογλου στην Ουάσιγκτον

Στις 18 Ιανουαρίου μεταβαίνει στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ ο Τούρκος ΥΠΕΞ Τσαβούσογλου για συνομιλίες με τον Αμερικανό ομόλογο του Α. Μπλίνκεν.
Τη συναντηση αυτή τη ζήτησε ο κ Τσαβούσογλου και όχι ο κ Μπλίνκεν.
Επομένως ο Τούρκος ΥΠΕΞ πηγαίνει για να ενημερώσει την Ουάσιγκτον και να ζητήσει από αυτήν και όχι το αντίστροφο.
Στο τέλος της τουρκικής προεκλογικής περιόδου η κυβέρνηση Ερντογάν επιθυμεί διακαώς να έχει το πράσινο φως από την Ουάσιγκτων για την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16, αφού η αγορά των F- 35 έχει ναυαγήσει εντελώς. Η αναβάθμιση των τουρκικών F 16 είναι αναγκαία για την διατήρηση «του κύρους» του Τ Ερντογάν στο εσωτερικό και διεθνή περίγυρο. Η αναβάθμιση των F- 16 όμως κρίνεται απολύτως αναγκαία από την Άγκυρα για την μερική έστω αποκατάσταση ισορροπίας δύναμης στο Αιγαίο και τούτο διότι η ελληνική ΠΑ έχει πάρει το πάνω χέρι έναντι της Τουρκίας σε ποιότητα αεροσκαφών και αξιόμαχο προσωπικό.
Ο κ Μπλίνκεν και το φιλότουρκο επιτελείο του θα βρεθεί σε δύσκολη θέση να «απελευθερώσει» άμεσα την αναβάθμιση των F- 16 στην Τουρκία. Είναι μονίμως ενεργή η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων του Κογκρέσου με τον επανεκλεγέντα πρόεδρο Μπομπ Μενέντεζ, ο οποίος έχει απαγορεύσει την αναβάθμιση των τουρκικών F-16 όσο η τουρκική αεροπορία πραγματοποιεί υπερπτήσεις πάνω από τα ελληνικά νησιά. Και δεν φαίνεται πρόθυμος να υπαναχωρήσει από αυτή τη θέση. Δι’ αυτού του τρόπου ένα ελληνοτουρκικό θέμα έχει καταστεί πλέον θέμα εσωτερικής πολιτικής των ΗΠΑ, ανάμεσα στον Πρόεδρο και τους Αμερικανούς νομοθέτες.
Η πρόσφατη δήλωση του Α Συρίγου , μέλους αυτής της κυβέρνησης ότι υποστηρίζει την αναβάθμιση των τουρκικών F 16 και πώληση νέων τέτοιων αεροσκαφών στην Τουρκία με το αιτιολογικό ότι δι’ αυτού του τρόπου θα ελέγχεται η Τουρκία, διαφορετικά η Άγκυρα θα προτιμήσει ρωσικά όπλα, σαφώς εχει πάρει διαζύγιο με τη λογική και την πραγματικότητα.
Και τούτο διότι τουρκικά F-16 αναβαθμισμένα, ή αγορασμένα, θα χρησιμοποιηθούν εναντίον των ελληνικων συμφερόντων είτε για την κατάληψη ελληνικής κυριαρχίας και διάσπαση της ενότητας ελληνικής κυριαρχίας, όπως γίνεται σε καθημερινή βάση στο Αιγαίο, είτε σε πιθανή αιφνιδιαστική επιθετική ενέργεια εναντίον της Ελλάδας , διάρκειας έστω και μερικών λεπτών.
Τα F-16- έστω και με την απρόσμενη και αδικαιολόγητη υποστήριξη του Α Συρίγου όχι προς την Άγκυρα, αλλά προς… το ίδιο το Στέιτ Ντιπάρτμεντ που ψάχνει τρόπους να απομπλέξει τα τουρκικά F 16 από τα «δεσμά» του Κογκρέσου, δεν αναμένεται να είναι το μοναδικό θέμα συζήτησης.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναμένεται να ενημερώσει δια ζώσης τον Αμερικανό ομόλογο του για τις «απειλές» που ισχυρίζεται η Τουρκία ότι δέχεται από την Ελλάδα. Θα επιχειρήσει δηλαδή ο κ Τσαβούσογλου να αντιστρέψει την πραγματική καθημερινή εικόνα στο Αιγαίο με την επιθετική επιχειρησιακή στάση της Άγκυρας, απαιτώντας την «αποστρατιωτικοποίηση» των ελληνικων νησιών στο Αιγαίο «διότι η Τουρκία δέχεται απειλή»
Είναι άγνωστο, αλλά εξόχως σημαντικό ο τρόπος που θα αντιδράσει ο Αμερικανός ΥΠΕΞ σ αυτούς τους τουρκικούς ισχυρισμούς που μεταφράζονται σε ενεργή επιθετική πολιτική εναντίον της ελληνικής κυριαρχίας και ελληνικών συμφερόντων. Και τούτο διότι αν ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ δεν μεταβάλει την ανώδυνη για το ίδιο, άλλα επικίνδυνη για την Ελλάδα μόνιμη προτροπή του οι δύο σύμμαχοι «να τα βρουν μόνοι τους» , αφήνει ελεύθερη την επιθετικότητα της Τουρκίας. Και τούτο διότι σκοπίμως η Ουάσιγκτον εξισώνει τον επιτιθέμενο (Τουρκία) με τη απειλούμενο (Ελλάδα).
Η στάση της Ουάσιγκτον απέναντι στην Τουρκία θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό τις επιθετικές διαθέσεις της Τουρκίας απέναντι στην Ελλάδα κατά την κρίσιμη προεκλογική περίοδο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα