Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου, 2021

Τι λένε οι πολίτες για το περιβάλλον

» Έρευνα της Greenpeace για την Ελλάδα

Η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας και η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης αναδεικνύονται σε μείζονος σημασίας θέματα από τους συμμετέχοντες στη διαδικτυακή έρευνα που πραγματοποίησε η Greenpeace στην Ελλάδα για την επόμενη μέρα της πανδημίας.

Αυτό από μόνο του δείχνει με μία πρώτη ανάγνωση ότι οι Έλληνες πολίτες εξακολουθούν να είναι ευαισθητοποιημένοι με την φύση, παρόλο που μεγάλο μέρος αυτών στην πράξη δεν εφαρμόζουν αυτά που σκέπτονται και πολλές φορές μάλιστα κάνουν και τα αντίθετα.
Η συντριπτική πλειονότητα των συμμετεχόντων αναγνωρίζει, όπως δείχνουν τα αποτελέσματα, τη στενή σχέση ανθρώπινης υγείας και προστασίας του περιβάλλοντος. Τα ευρήματα αυτά καταδεικνύουν, λέει η διεθνής περιβαλλοντική οργάνωση ότι οι πολίτες της Ελλάδας αντιλαμβάνονται πως η προστασία του περιβάλλοντος αποτελεί βασική προϋπόθεση για να βγούμε ουσιαστικά από την παρούσα κρίση και να θωρακιστούμε από επόμενες.
Τα αποτελέσματα της έρευνας δημοσιεύθηκαν λίγες μέρες πριν την κατάθεση του προσχεδίου της ελληνικής κυβέρνησης για το Ευρωπαϊκό Ταμείο Ανάκαμψης.

Στόχος της έρευνας
Η πανελλαδική διαδικτυακή έρευνα της Greenpeace διενεργήθηκε από τον Ιούλιο – Σεπτέμβριο του 2020 και συμμετείχαν σε αυτήν 4.477 πολίτες. Στόχος της έρευνας ήταν να καταγράψει πώς αξιολογούν οι πολίτες τη σημασία 7 τομέων προτεραιότητας που θέτει η Greenpeace για τη δημιουργία ενός βιώσιμου μέλλοντος.

Οι τομείς αυτοί εκτείνονται από την προστασία του περιβάλλοντος έως τη δημόσια υγεία και την κοινωνική δικαιοσύνη.

Επίσης, η έρευνα κατέγραψε την αισιοδοξία ή απαισιοδοξία των πολιτών σχετικά με την ικανότητά μας να μάθουμε από την κρίση της πανδημίας, ώστε να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, καθώς και τις αλλαγές στις οποίες είναι διατεθειμένοι να προβούν οι ίδιοι οι πολίτες για να το πετύχουμε.

Τέλος, ζητήθηκε από τους πολίτες να δηλώσουν εάν αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με την ανθρώπινη υγεία.

Ευρήματα
Ένα πολύ σημαντικό εύρημα που προκύπτει από τα αποτελέσματα της έρευνας είναι ότι οι συμμετέχοντες στη συντριπτική τους πλειονότητα (96,3%) αναγνωρίζουν τη σύνδεση της προστασίας του περιβάλλοντος με τη δημόσια υγεία.

Οι 7 τομείς προτεραιότητας αξιολογούνται ως «πολύ σημαντικοί» σε ποσοστό από 65,5% έως 91,1%. Το υψηλότερο ποσοστό (91,1%) λαμβάνει η προστασία της φύσης και της βιοποικιλότητας, ενώ ακολουθεί η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης με 88,1% και η δικαιοσύνη, διαφάνεια και λογοδοσία με 85,5%.

Ως προς την αισιοδοξία, το 30,7% δηλώνει πιο αισιόδοξο σε σχέση με πριν την πανδημία, ότι θα μάθουμε από τη σημερινή κρίση πιο απαισιόδοξο δηλώνει το 26,5%, ενώ ένα 42,8% δηλώνει ούτε πιο αισιόδοξο ούτε πιο απαισιόδοξο.

Ανάμεσα στις καταναλωτικές συνήθειες που δηλώνουν ότι σκοπεύουν να αλλάξουν οι πολίτες είναι: η μείωση κατανάλωσης πλαστικού (96,4% των συμμετεχόντων), η στροφή σε τοπικά και εποχικά φρούτα και λαχανικά (84,7%).

Σκέψεις και ενστάσεις
Η έρευνα της Greenpeace, θα έλεγα, παρουσιάζει ωραιοποιημένη την κατάσταση εις ότι αφορά την γνώμη της πλειοψηφίας των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος.
Συνήθως στην καθημερινότητα οι πολίτες δεν ανθίστανται σε όσα συμβαίνουν εντός και εκτός των πόλεων.

Στις πόλεις, όπου το κλάδεμα των δέντρων είναι η προσφιλής συνήθεια των δημοτικών αρχών στο όνομα του «δυναμώματος» των δέντρων, σε σημείο που από τα δέντρα να μένει μόνο ο κεντρικός κορμός μετά το κλάδεμα, οι πολίτες που κατά τα άλλα παρουσιάζονται ευαισθητοποιημένοι στις έρευνες και τις δημοσκοπήσεις, αντιδρούν από ελάχιστα έως καθόλου.

Το ίδιο περίπου συμβαίνει και στις επαρχιακές πόλεις όπου και εκεί θέλουν να μοιάσουν από πλευράς τσιμέντου στην Αθήνα. Στη δε ύπαιθρο, που σε πολλές των περιπτώσεων μεταβάλλεται σε χωματερή, τα μπαζώματα των ρεμάτων και ποταμών έχουν την τιμητική τους, με τις αντίστοιχες συνέπειες στον φυσικό ιστό.

Θέλω να πω, με λίγα λόγια, πως καλές οι δημοσκοπήσεις και οι έρευνες, καλό θα είναι όμως και να παρατηρήσει κανείς και αυτούς τους ευαισθητοποιημένους πολίτες στην καθημερινότητά τους.

Εν ολίγοις, χρήσιμες οι έρευνες, αρκεί όμως να συνοδεύονται και από τα αντίστοιχα θετικά αποτελέσματα στην πράξη. Η εν λόγω έρευνα της Greenpeace είναι ένας μπούσουλας, με την βοήθεια του οποίου μπορεί η Πολιτεία – αν φυσικά το θελήσει – να χαράξει τις κατάλληλες φιλοπεριβαλλοντικές πολιτικές.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες