Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τιµές: Υψηλή πτήση σε παγωµένη αγορά

Ποσοστό 70% των ελαιοτριβείων δεν αγοράζουν!

Τα πενιχρά αποτελέσµατα της φετινής παραγωγής και οι απρόβλεπτες ακόµα εξελίξεις της ερχόµενης, δεν φαίνεται να επιτρέπουν αποφάσεις για αξιόλογες αγοραπωλησίες τόσο από την πλευρά των παραγωγών όσο και από την πλευρά των αγοραστών. Έτσι, ενώ οι τιµές συνεχίζουν την υψηλή πτήση τους, η αγορά είναι κυριολεκτικά παγωµένη. αφού ένα ποσοστό πάνω από 70% των ελαιοτριβείων που δίδουν τιµές στο ∆ελτίο του ΣΕ∆ΗΚ συνεχίζουν να µην αγοράζουν η να µην απαντούν πράγµα που δείχνει ότι δεν έχουν αντίστοιχες προσφορές από µεγάλους αγοραστές κυρίως εξωτερικού.
Οι παραγωγοί από την πλευρά τους, όσοι έχουν µικρές ποσότητες τις κρατούν, όπως λένε, για το σπίτι τους και των παιδιών τους.
Παράλληλα και οι παραγωγοί µε µεγάλες ποσότητες διστάζουν να πουλήσουν µια και δεν έχουν ανάγκες, αλλα και «για να µην χάσουν», όπως λένε, αν οι τιµές αυξηθούν!
Τελικά, η περίοδος αυτή χαρακτηρίζεται από µια στάση σιωπηλής αναµονής κυρίως των κλιµατικών εξελίξεων της Άνοιξης (βροχές, καύσωνες) και της νέας ανθοφορίας η οποια τώρα και ένα µήνα ξεκίνησε και συνεχίζεται, όχι όµως παντού.

Τιµές στις κύριες ελαιοπαραγωγικές χώρες

Με βάση τις τιµές που δίδουν όσοι απαντούν  στο ∆ελτίο και τα στοιχεία που αντλούµε από διεθνή έγκυρα sites  τα επίπεδα των  τιµών παραγωγού για τα έξτρα παρθένα,  διεθνώς, παρουσιάζονται   (Πιν.1), ως εξής:
-Στην Ελλάδα οι τιµές  του έξτρα αυτή την εβδοµάδα διατηρήθηκαν περίπου ίδιες όπως στις12-3-24 και διαµορφώθηκαν ως εξής:
-Στην   Κρήτη,  διατηρήθηκαν όπως και την προηγούµενη εβδοµάδα και κυµάνθηκαν µεταξύ 8,80-9,50 €/κ, ενώ στην Πελοπόννησο κυµάνθηκαν µεταξύ    8,0-9,30€/κ. Στα νησιά (Κέρκυρα) κινήθηκαν καθοδικά και κυµανθήκαν µεταξύ 7,60 -8,60€/κ
Στην Ισπανία παρατηρήθηκε κάποια πτώση και στις ελάχιστες και στις µέγιστες τιµές και κυµάνθηκαν µεταξύ 7,69€/κ – 9,14 €/κ.
Στην Ιταλία οι µέγιστες διατηρήθηκαν στα ίδια επίπεδα αλλα οι ελάχιστες παρουσίασαν κάποια πτώση και κυµάνθηκαν µεταξύ 8.8,00 €/κ- 12€/κ, ενώ στη Τυνησία  παραµένουν στα 8.35 €/Κ

 

*Ο Νίκος Μιχελάκης, είναι ∆ρ. Γεωπόνος, πρώην ∆/ντής του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων και Επιστ. Σύµβουλος του ΣΕ∆ΗΚ. Τα άρθρα του εκφράζουν προσωπικές απόψεις και δεν απηχούν κατά ανάγκη τις απόψεις του ΣΕ∆ΗΚ. Μπορούν να αναδηµοσιευτούν µόνο µετά άδεια του (nmixel@otenet.gr)

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα