Πέμπτη, 6 Μαΐου, 2021

Τι ανάγκες σε λίπασμα έχει το αμπέλι;

H λίπανση του αμπελιού γίνεται κάθε χρόνο και έχει ως βασικό στόχο να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά στοιχεία από τα αρχικά στάδια της ανάπτυξης των βλαστών, τη δημιουργία των ανθοταξιών μέχρι τα στάδια της καρπόδεσης, της ανάπτυξης και της ωρίμανσης των σταφυλιών. Αναλυτικότερα, στη φάση της βλαστικής ανάπτυξης, το αμπέλι έχει μεγάλες ανάγκες σε άζωτο, ενώ σταδιακά πλησιάζοντας προς την άνθιση και την καρπόδεση απαιτούνται τα θρεπτικά στοιχειά φωσφόρου, καλίου, ασβεστίου, μαγνησίου, βορίου, σιδήρου και ψευδαργύρου. Κατά την περίοδο αύξησης του μεγέθους των σταφυλιών, παρατηρούνται αυξημένες ανάγκες σε άζωτο, σε φώσφορο και κάλιο, ενώ κατά την περίοδο της ωρίμανσης των σταφυλιών και της αύξησης της συγκέντρωσης των σακχάρων απαιτείται υψηλή ποσότητα καλίου και πολύ μειωμένης αζώτου για να εξασφαλίσουμε ποιοτική παραγωγή με και ζουμερά σταφύλια με γλυκιά γεύση.

Ποια θέση είναι κατάλληλη για τη σανσιβέρια;

Η σανσιβέρια, γνωστή και ως σανσεβιέρια, είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και ανθεκτικά φυτά εσωτερικού χώρου για να διακοσμήσουμε το σπίτι και το γραφείο μας. Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και μπορεί να επιβιώσει σε σημεία με περισσότερο ή λιγότερο φως. Προτιμάει φωτεινά σημεία μέσα στο σπίτι για να αναπτυχθεί πιο γρήγορα. Μπορεί να προσαρμοστεί και σε σκοτεινά δωμάτια με λιγότερο φως, ωστόσο θα έχει πολύ πιο αργή ανάπτυξη. Οι απευθείας ακτίνες του ήλιου δεν της αρέσουν, καθώς δημιουργούν εγκαύματα στο φύλλωμα της και κάνουν το χρώμα των φύλλων της να εξασθενεί. Αποφεύγουμε, επίσης, να την τοποθετούμε κοντά σε πηγές θερμότητας, όπως τζάκι και καλοριφέρ, και επιλέγουμε θέσεις μακριά από ψυχρά ρεύματα και κλιματιστικά.

Πώς χρησιμοποιούμε το κομπόστ στα φυτά;

Το έτοιμο κομπόστ, αυτό που έχει “ωριμάσει” δηλαδή, αποτελεί ιδανικό συμπλήρωμα για τη λίπανση των φυτών του κήπου μας, ενώ παράλληλα βελτιώνει τη στράγγιση, τον αερισμό και τη λειτουργία των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Το κομπόστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλα τα είδη φυτών που έχουμε στον κήπο, σε γλάστρες, καθώς και σε επαγγελματικές καλλιέργειες. Κατάλληλο για καλλωπιστικά φυτά, για λαχανικά και αρωματικά φυτά καθώς και για καρποφόρα δέντρα και θάμνους.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες