Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, 2020

“Θύμα” η μεσαία τάξη

Εξιλαστήριο θύμα για την επίτευξη των κυβερνητικών οικονομικών στόχων η μεσαία τάξη, η οποία κατά τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη «αποτέλεσε μια συνειδητή επιλογή που μεταβατικά πήρε η κυβέρνηση ώστε να καταφέρει να ενισχύσει οικονομικά τα πιο αδύναμα στρώματα της κοινωνίας».
Η συρρίκνωσή της, μέσω δραματικής μείωσης των εισοδημάτων της συνεχίζεται με ταχύτατους ρυθμούς δημιουργώντας έτσι νέες γενιές οφειλετών της εφορίας που θα μάθουν αναγκαστικά να ζουν υπό το φόρο αλλά και το βάρος των κατασχέσεων, αφού δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Τα στοιχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων είναι αμείλικτα:
– Ένας στους δυο φορολογούμενους στην Ελλάδα έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία.
– O Σεπτέμβριος, παραδοσιακά δύσκολο μήνας για τα οικονομικά των νοικοκυριών, αποδείχθηκε πολύ δύσκολος και για τη σχέση τους με την εφορία. Πολλοί δεν μπόρεσαν να πληρώσουν και τη δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και την πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ.
– Oι φορολογούμενοι στους οποίους έχουν ήδη επιβληθεί μέτρα αναγκαστικής είσπραξης προσεγγίζουν τον απίστευτο αριθμό του ενός εκατομμυρίου.
– Υπάρχουν άλλοι 733.316 φορολογούμενοι, που αργά ή γρήγορα θα τους επιβληθούν μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.
Και… η συνέχεια δεν προοιωνίζεται καλύτερη, με τόσους φόρους που πρέπει να πληρωθούν έως το τέλος του έτους -την ίδια στιγμή που τα εισοδήματα μειώνονται- και παρά τις “φωνές” για μείωση της φορολογίας, μήπως και ορθοποδήσει λίγο η κοινωνία μας.

1 Comment

  1. Ξεγέλασαν τους ανθρώπους πως θα τους αλαφρύνουν από τα βάρη των μνημονίων για να υφαρπάξουν την εξουσία, μετά με τον πιο κυνικό τρόπο τους επιβάρυναν πιο πολύ από ό, τι ζητούσαν τα μνημόνια για να δείξουν στους δανειστές πως είναι καλά παιδιά και, δίνοντας κάποια ψίχουλα στους πιο φτωχούς (συχνά, απλά φοροφυγάδες), για να δείξουν στην πελατεία τους πως είναι αριστεροί. Και όλα αυτά σε μια Ελλάδα που προσπαθεί απεγνωσμένα να ξεπεράσει την κρίση. Ό, τι το πιο χυδαίο έχει κυβερνήσει ποτέ στην Ελλάδα. Πολιτική αλητεία.

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες