Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

Θετικές εντυπώσεις από τα Χανιά από συμμετέχοντες στο συνέδριο των Μουσείων Τυπογραφίας

Gerry Leonidas
Gerry Leonidas, Μεγάλη Βρετανία

Η πλούσια πολιτιστική παράδοση, οι φυσικές ομορφιές αλλά και -κυρίως- η ανοιχτή και φιλόξενη διάθεση του κόσμου, εντυπωσίασαν τους συνέδρους του πανευρωπαϊκού συνεδρίου του Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στα Χανιά το τριήμερο 11 με 13 Μαΐου.
Σύνεδροι από τη Γαλλία, το Βέλγιο, τη Μεγάλη Βρετανία και τη Γερμανία περιέγραψαν στα “Χ.ν.” την αίσθηση που τους άφησε η διαμονή τους στα Χανιά και τις εικόνες που θα πάρουν μαζί με τις αποσκευές τους πίσω στον τόπο που μένουν και εργάζονται.
Εικόνες που, όπως προκύπτει από τα λεγόμενά τους, ήταν θετικότατες καθώς -έστω και μέσα σε ελάχιστες μέρες- κατάφεραν να ανακαλύψουν και να έρθουν σε επαφή με πτυχές της τοπικής κουλτούρας και παράδοσης της Κρήτης.

Η Ευρώπη είναι εδώ!

Frederic Terrier, Γαλλία
Frederic Terrier, Γαλλία

Η πρώτη εντύπωση μου από τα Χανιά είναι πραγματικά πολύ όμορφη. Είναι μεγάλη ευχαρίστηση για εμένα να είμαι εδώ. Ομως μεγάλη ευχαρίστηση ήταν και που μέσα από το συνέδριο με θέμα την Τυπογραφία και την ιστορία της, μάθαμε για την μεγάλη παράδοση της ελληνικής τυπογραφίας. Προσωπικά έστω και αργά, έμαθα στα Χανιά, ότι η ελληνική τυπογραφία υπάρχει από την αρχή της ιστορίας τυπογραφίας. Κι αυτό για εμένα σημαίνει ότι η καρδιά της Ευρώπης χτυπάει εδώ. Ιδιαίτερα στις μέρες μας είναι σημαντικό να το θυμόμαστε αυτό. Η Ευρώπη είναι εδώ, στην Ελλάδα.

Θέλω να έρθω ξανά

Robin Boone, Βέλγιο
Robin Boone, Βέλγιο

Είναι πρώτη φορά που έρχομαι στην Κρήτη και όλα για εμένα είναι καινούργια. Είναι πραγματικά ένα πολύ όμορφο μέρος. Δυστυχώς δεν μιλάω ελληνικά για να μπορώ να καταλάβω περισσότερα πράγματα. Νομίζω όμως ότι πρέπει να έρθω ξανά. Σε ένα συνέδριο δεν μένει πολύς χρόνος για να ανακαλύψεις πράγματα για το μέρος που βρίσκεσαι. Δουλεύεις και δεν είσαι σε διακοπές. Οσο δε πιο όμορφο είναι το μέρος που βρίσκεσαι, τόσο πιο δύσκολο είναι να δουλέψεις. Κι εδώ είναι πραγματικά πολύ δύσκολο να δουλέψεις!

Μία πόλη με μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον

Andreas Muller, Γερμανία
Andreas Muller, Γερμανία

Είμαι πολύ ικανοποιημένος από το ταξίδι στα Χανιά. Τα Χανιά έχουν μεγάλο ιστορικό ενδιαφέρον καθώς βλέπει κανείς πολλά διαφορετικά ίχνη πολιτισμών στην ίδια περιοχή. Επίσης, παρότι πρόκειται για μία πολύ τουριστική περιοχή, δεν έχει χαθεί το στοιχείο της αυθεντικότητας και διαπιστώνει κανείς τις προσπάθειες που γίνονται σε κτήρια και μνημεία όπως και σε άλλους τομείς του πολιτισμού για τη διάσωση της ιστορικής μνήμης και του παρελθόντος.

Με κέρδισε η ευγένεια των ανθρώπων

Stefan Soltek, Γερμανία
Stefan Soltek, Γερμανία

Είμαι πολύ ευχαριστημένος που είμαι εδώ. Είμαι εντυπωσιασμένος από την ευγένεια των ανθρώπων και τις μεγάλες προοπτικές που αισθάνεσαι ότι υπάρχουν στο μέρος αυτό!

Ανοιχτός και θετικός κόσμος

Gerry Leonidas, Μεγάλη Βρετανία
Gerry Leonidas, Μεγάλη Βρετανία

Ηρθαμε σε μία ιδανική νομίζω περίοδο στα Χανιά καθώς έχει μπει η Ανοιξη αλλά η περιοχή δεν σφύζει ακόμα από τουρισμό, οπότε και η βόλτα στην πόλη είναι πολύ ευχάριστη και μπορεί να ζήσει κάποιος τους κανονικούς ρυθμούς των ντόπιων. Επίσης, είναι μια συγκλονιστική εμπειρία το να βλέπεις χιονισμένα τα Λευκά Ορη και την ίδια στιγμή να έχεις δίπλα τη θάλασσα! Όμως αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι η ανοιχτή, θετική διάθεση του κόσμου στον τρόπο που μας αντιμετωπίζει. Αυτό αφήνει πολύ θετικές εντυπώσεις.

 

 

 

 

 

Οι σύγχρονες προκλήσεις της Τυπογραφίας

Στιγμιότυπο από την τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου
Στιγμιότυπο από την τελευταία ημέρα των εργασιών του συνεδρίου του Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας της Ευρώπης που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ίδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου

Οι σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα μουσεία τυπογραφίας, βρέθηκαν στο επίκεντρο των εργασιών της τρίτης ημέρας του συνεδρίου του πανευρωπαϊκού Συνδέσμου Μουσείων Τυπογραφίας που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου (Ιδρυμα “Αγία Σοφία”) στους Αγίους Πάντες Αποκορώνου.
Ειδικότερα η επιμελήτρια στο Μουσείο Τεχνολογίας και Επιστημών του Μονάχου, Deutsches Museum, Sonja Neumann, μιλώντας με θέμα “Η κληρονομιά της τυπογραφίας και η εποχή της πληροφορίας: συλλογή, συντήρηση και έκθεση ως μελλοντική πρόκληση για τα μουσεία τυπογραφίας”, αναφέρθηκε στις διαρκείς προσπάθειες εκσυγχρονισμού και ανανέωσης των μουσείων προκειμένου να προσαρμοστούν στις νέες τεχνολογικές εξελίξεις αλλά και τις συνεχώς μεταβαλλόμενες απαιτήσεις των επισκεπτών.
Προσπάθειες που, όπως εξήγησε, εκτείνονται σε πολλά και διαφορετικά πεδία δράσης, από την αξιοποίηση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών μέχρι την ανανέωση και συντήρηση των εκθεμάτων, και που είναι απαραίτητες ώστε να μπορούν τα μουσεία να ανταποκριθούν στην αποστολή τους.
Ο καθηγητής και ερευνητής Γραφικών Τεχνών, Αναστάσιος Πολίτης, μιλώντας με θέμα η “Η σημασία της τυπογραφίας στη σύγχρονη οπτική επικοινωνία”, μίλησε για τις προκλήσεις της τυπογραφίας στη σύγχρονη ψηφιακή εποχή. Μια εποχή μετάβασης που όμως η τυπογραφία και τα έντυπα εξακολουθούν να δίνουν δυναμικό “παρών” έστω και αν η Πολιτεία δεν αξιοποιεί όπως θα έπρεπε τις δυνατότητες που παρέχουν.
Τέλος, η Sue Walker από το Τμήμα Τυπογραφίας και Γραφικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Reading αναφέρθηκε στη χρησιμοποίηση των αρχείων.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ετήσιο συνέδριο του Συνδέσμου Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας με τίτλο “Γράφοντας ιστορία: Συλλογές, συλλέκτες και ο πολιτιστικός ρόλος των μουσείων τυπογραφίας”, το οποίο ολοκληρώθηκε το περασμένο Σάββατο, συνδιοργανώθηκε από το Μουσείο Τυπογραφίας και τον Σύνδεσμο Ευρωπαϊκών Μουσείων Τυπογραφίας (AEPM), με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Δήμου Χανίων.
Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η πρώτη φορά που το συνέδριο και η γενική συνέλευση του AEPM φιλοξενήθηκε στην Ελλάδα. και  και προσέλκυσε στελέχη μουσείων τυπογραφίας από όλη την Ευρώπη, ακαδημαϊκούς, ανθρώπους της Τυπογραφίας και των Γραφικών Τεχνών από όλο τον κόσμο.

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα