Τετάρτη, 12 Ιουνίου, 2024

Θέσεις για Παιδεία και αιγιαλό από το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Συζήτηση για ψηφίσματα που κατατέθηκαν

 

Δύο ψηφίσματα για ένα νομοσχέδιο και ένα νόμο που ψηφίσθηκε την περασμένη εβδομάδα θα κληθεί να συζητήσει το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων στη συνεδρίασή του μεθαύριο Τετάρτη.

Ειδικότερα, αρχικά θα συζητηθεί η πρόταση του συνδυασμού “Όνειρο είναι τα Χανιά” για τον νόμο: «Ενίσχυση του Δημόσιου Πανεπιστημίου – Πλαίσιο λειτουργίας μη κερδοσκοπικών παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων».

Στην πρόταση ψηφίσματος το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων:
1. Επισημαίνει την αυτονόητη, αδιαμφισβήτητη και επιτακτική ανάγκη σεβασμού του Συντάγματος και ειδικότερα της ρητής διάταξης ότι: «H ανώτατη εκπαίδευση παρέχεται αποκλειστικά από ιδρύματα που αποτελούν νομικά πρόσωπα δημοσίου δικαίου με πλήρη αυτοδιοίκηση» (άρθρο 16, παρ. 5).
2. Διαπιστώνει ότι το Πολυτεχνείο Κρήτης το οποίο εδρεύει στον Δήμο Χανίων, όπως και το ελληνικό δημόσιο πανεπιστήμιο γενικότερα και τα περιφερειακά δημόσια πανεπιστήμια ειδικότερα, ιδίως δε αυτά που εδρευουν στην Περιφέρεια Κρήτης, χρήζουν της αναγκαίας ενίσχυσης από την ελληνική Πολιτεία τόσο χρηματοδοτικής όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό, ώστε να μπορούν να επιτελούν απρόσκοπτα και αποτελεσματικά το έργο τους, αναβαθμίζοντας τη θέση τους διεθνώς όσον αφορά την ερευνητική και εκπαιδευτική τους συνεισφορά σε όλα τα επιστημονικά αντικείμενα που θεραπεύουν.
3. Δεσμεύεται ότι ο Δήμος Χανίων, στο πλαίσιο της δικαιοδοσίας του, θα συνεισφέρει ενεργά για την προάσπιση της δημόσιας και δωρεάν πανεπιστημιακής εκπαίδευσης και ενώνει τη φωνή του με τους συλλογικούς φορείς και τα όργανα διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης, που ζητούν να μην προχωρήσει η κυβέρνηση στην κατάθεση του επίμαχου νομοσχεδίου, όπως άλλωστε κάνουν σχεδόν όλοι οι αρμόδιοι για το θέμα φορείς καθώς και καταξιωμένοι συνταγματολόγοι που έχουν τεκμηριώσει επιστημονικά την αντισυνταγματικότητα του νομοσχεδίου.

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΙΓΙΑΛΟΥΣ

Στην ημερήσια διάταξη ως δεύτερο θέμα συζήτησης έχει τεθεί η έκδοση ψηφίσματος που προτείνει η “Λαϊκη Συσπείρωση Δ. Χανίων” για τους αιγιαλούς, ένα νομοσχέδιο που έγινε νόμος την περασμένη εβδομάδα. «Το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων εκφράζει την αντίθεσή του στο νομοσχέδιο για αιγιαλό και παραλίες και ζητά την απόσυρσή του. Διαφωνούμε με την παραπέρα εμπορευματοποίηση περισσότερων παραλιακών εκτάσεων, σε βάρος των δικαιωμάτων του λαού και σε βάρος της προστασίας του περιβάλλοντος» προτείνει η “Λαϊκή Συσπείρωση”. Παράλληλα σημειώνει πως ο νέος νόμος «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις στο περιβάλλον, αφού υπονομεύει παράλιες ζώνες με ιδιαίτερη περιβαλλοντική σημασία, καθώς περιλαμβάνει νέους όρους για αξιοποίηση παραλιών ιδιαίτερου φυσικού κάλους Natura και παραλιών σε αρχαιολογικούς χώρους. (πχ τα ομπρελοκαθίσματα μπορούν να καταλαμβάνουν μέχρι 30% της παραχωρούμενης έκτασης αν πρόκειται για προστατευόμενους αιγιαλούς και παραλίες, δηλαδή παραλίες που βρίσκονται σε περιοχές Natura και δεν έχουν χαρακτηριστεί απάτητες). Αντί να περιορίζει, επιβραβεύει και νομιμοποιεί την καταπάτηση παραλιών και αιγιαλού και την κατάληψή τους από μεγάλες τουριστικές επιχειρήσεις. Εμποδίζει την ελεύθερη και δωρεάν πρόσβαση του λαού σε παραλίες. Πρόκειται για την πολιτική, που έχουν υπηρετήσει όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, η οποία έχει οδηγήσει σε περιφραγμένες παραλίες, γεμάτες με χιλιάδες ομπρελοκαθίσματα, ηχορύπανση και πολυτελείς εγκαταστάσεις εστίασης – τουρισμού για υψηλά βαλάντια, σε βάρος των δικαιωμάτων στην αναψυχή, την άθληση, την ξεκούραση, των εργαζόμενων, των λαϊκών στρωμάτων, που αδυνατούν να καταβάλλουν τα τεράστια αντίτιμα. » Τονίζει τέλος πως ο νέος νόμος έρχεται «για πρώτη φορά, να καταργήσει και το ιστορικό όριο του ελάχιστου πλάτους παραλίας 30 μέτρων, που θα οδηγήσει σε «τερατουργήματα». Παράλληλα, προβλέπει τη διαχείριση της επιχειρηματικής δράσης στις παραλίες απευθείας απ’ το υπουργείο οικονομικών μέσω της ΕΤΑΔ, εξέλιξη που απ’ τη μία επιταχύνει τη συγκέντρωση της εκμετάλλευσης των παραλιών σε λίγα χέρια με κεντρικές συμφωνίες με το ΥΠΟΙΚ και απ’ την άλλη θωρακίζει ακόμα περισσότερο την επιχειρηματική δραστηριότητα από τις εντεινόμενες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών, ενάντια στην απαγόρευση χρήσης των παραλιών από τον λαό.»

ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΧΩΡΟΥ ΣΤΑ ΚΕΡΑΜΕΙΑ

Το Δ.Σ. θα συζητήσει την πρόταση στον “Πολιτιστικό -Παραδοσιακό Σύλλογος Κάμπων Κεραμειών “ χώρος 5 στρέμματα «πέριξ της πετρόκτιστης εκκλησίας του Προφήτη Ηλία που ανεγέρθηκε πριν 4 χρόνια σε υψόμετρο 1300 μέτρα και όπου κάθε χρόνο γίνεται το πανηγύρι στη χάρη του Αγίου ώστε να χρησιμοποιηθεί για κοινωφελή δράση, όπως κατάλληλες εργασίες για να γίνει ο χώρος επισκέψιμος, φυτεύσεις και ανάδειξη της πανίδας και της χλωρίδας της περιοχής όπου τείνει να εξαφανισθεί. Στο σχέδιο του Συλλόγου περιλαμβάνεται και ένας κτήριο Κούμος με υλικά της περιοχής για περιβαλλοντικές δράσεις και πολιτιστικές εκδηλώσεις που θα αναδεικνύουν τα ήθη και τα έθιμα του τόπου. Στα συγκεκριμένα στρέμματα θα γίνει τοπογραφικό καθώς και ανάλογη περίφραξη.» Στη συνεδρίαση οι δημοτικοί σύμβουλοι θα κληθούν να εγκρίνουν και τις αποζημιώσεις του προέδρου και του αντιπροέδρου του Δημοτικού Γηροκομείου (από 500 έως 700 ευρώ και από 200 έως 280 αντίστοιχα) και του προέδρου και του αντιπροέδρου του “Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Χανίων (από 400 έως 600 και από 160 έως 240 αντίστοιχα).


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα