Δευτέρα, 17 Ιουνίου, 2024

Θέσεις για µια προοδευτική Ευρώπη από υποψήφιους ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

■ Έλενα Κουντουρά, Γιώργος Τσίπρας και Νάσος Παπαργυρόπουλος
µιλούν στα “Χ.ν.” εν όψει ευρωεκλογών

 

Τις θέσεις τους για την Ευρώπη και την Ελλάδα του αύριο, ανέπτυξαν στα ”Χανιώτικα νέα” οι υποψήφιοι Ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Έλενα Κουντουρά, Γιώργος Τσίπρας και Νάσος Παπαργυρόπουλος, κατά την πρόσφατη επίσκεψη τους, στα Χανιά και στο Μουσείο Τυπογραφίας Γιάννη & Ελένης Γαρεδάκη, στο Βιοτεχνικό πάρκο Σούδας.

Οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησαν µεταξύ άλλων, πώς µπορεί να στηριχτεί ο τουρισµός και το εµπόριο µέσω ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα διανέµονται δίκαια σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες, την αντιµετώπιση του brain drain µε τη δηµιουργία κόµβου καινοτοµίας στη χώρα µας, άσκησαν σκληρή κριτική στην κυβέρνηση για την διαχείριση της κατά την διάρκεια της πανδηµίας µέχρι σήµερα, στον τοµέα της οικονοµίας αλλά και της εξωτερικής πολιτικής ενώ κάλεσαν τους πολίτες να δυναµώσουν τις προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη.

Η ΕΛΕΝΑ ΚΟΥΝΤΟΥΡΑ

Στον τοµέα της στρατηγικής για την ανάπτυξη τουρισµού, στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Κρήτη, αναφέρθηκε η Έλενα Κουντουρά ευρωβουλευτής και εκ νέου υποψήφια στις φετινές Ευρωεκλογές µε τον ΣΥΡΙΖΑ, πρώην υπουργός Τουρισµού. Όπως επεσήµανε: «οι Έλληνες θα έπρεπε να είµαστε πολύ περήφανοι, γιατί το 2015-2019 κάναµε αυτά τα ιστορικά ρεκόρ σε αφίξεις και έσοδα, και ειδικά η Κρήτη που είναι ναυαρχίδα του τουρισµού ωφελήθηκε πάρα πολύ. Με µια στρατηγική που βραβεύτηκε διεθνώς και όταν πήγα στο Ευρωκοινοβούλιο, αυτή την στρατηγική αξιοποίησα µε πολλές δικές µου πρωτοβουλίες δηµιουργήθηκε η πρώτη ευρωπαϊκή, βιώσιµη τουριστική στρατηγική µε κορµό την ελληνική στρατηγική για την βιωσιµότητα. Ήµασταν οι πρώτοι στην Ευρώπη που ψηφίσαµε τον εµβληµατικό Νόµο 45/82 για τον θεµατικό τουρισµό για την βιωσιµότητα και την αειφορία. Η Ελλάδα κατάφερε να είναι πρωταγωνίστρια στον τουρισµό γιατί φροντίσαµε να την βάλουµε µέσα στο εκτελεστικό συµβούλιο του Παγκόσµιου Οργανισµού Τουρισµού, να προεδρεύσουµε για τα 100 χρόνια της επιτροπής του ΟΟΣΑ. Όλα αυτά έδωσαν µεγάλη δύναµη και κύρος στην Ελλάδα. Επίσης επειδή είχαµε σηµαντικά ρεκόρ επισκεψιµότητας και διαφήµισης, γυρίσαµε όλο τον κόσµο να διαφηµίσουµε την πατρίδα µας, µετά την πανδηµία ο τουρισµός στη χώρα µας, ανέκαµψε αρκετά γρήγορα σε σχέση µε τον ανταγωνισµό. Ήµαστε ανάµεσα στους 10 κορυφαίους προορισµούς που οι τουρίστες επιθυµούν να ταξιδέψουν αλλά και οι tour operators προτιµούν. Το 2023 ήταν µια πολύ καλή χρονιά, τα έσοδα ήταν καλά, όµως ο τζίρος λόγω του πληθωρισµού και τα αυξηµένα λειτουργικά έξοδα λόγω της ενεργειακής κρίσης δεν άφησε πολλά κέρδη στις επιχειρήσεις. Αυτό που επιθυµούµε είναι το 2024 να κάνει πολύ µεγαλύτερους τζίρους, να µειωθούν τα κόστη γιατί πραγµατικά είµαστε η χώρα µε την µεγαλύτερη ακρίβεια και αισχροκέρδεια σε ενεργειακά θέµατα. Στα καύσιµα και στο ρεύµα όλη η υπόλοιπη Ευρώπη έχει επανέλθει στα προ κρίσης επίπεδα, από τον Φεβρουάριο του 2023. Στην γειτονική Κύπρο µειώσανε και το ΦΠΑ και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης στα ευρωπαϊκά επίπεδα και έτσι κατάφεραν να στηρίξουν τις οικονοµίες τους, κάτι που στην Ελλάδα δεν έχουµε επιτύχει».
«Εγώ από την Ευρώπη παλεύω για µια ισχυρή Ελλάδα στον τουρισµό, να στηρίξουµε τους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, διεκδικήσαµε το Ταµείο Ανάκαµψης για το οποίο αγωνιστήκαµε, ώστε να στηρίξει τις οικογενειακές, µικροµεσαίες επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελµατίες που χτυπήθηκαν από την πανδηµία. Όµως η σηµερινή Κυβέρνηση δεν το σεβάστηκε. Αντί να πάρουν τα χρήµατα οι µικροµεσαίες επιχειρήσεις, δόθηκαν σε µεσαίες και οικονοµικά υψηλότερα εταιρίες, κάποια µεγάλα ΑΦΜ, τα οποία – είναι κάπου 2,5 δις- η Ευρωπαϊκή εισαγγελία αυτή την στιγµή ελέγχει το πού δοθήκανε. Άρα αυτά τα χρήµατα δεν έχουν δοθεί εκεί που πρέπει, κι επίσης δεν γνωρίζουµε το πού δίνονται» τόνισε.
Για την Κρήτη και τον πολιτισµό ως εργαλείο ανάπτυξης του τουρισµού η κα Κουντουρά επεσήµανε ότι «ο Πολιτισµός είναι το Α και το Ω. Ο τουρισµός ενισχύει την επισκεψιµότητα στον Πολιτισµό αλλά και ο Πολιτισµός φέρνει πάρα πολλούς τουρίστες στην Ελλάδα. Τα Μουσεία ο αρχαίος ελληνικός αλλά και ο σύγχρονος πολιτισµός, η Ιστορία γύρω από την Ελλάδα και την Κρήτη, δίνει πολύ µεγάλες δυνατότητες όχι µόνο για θερινό αλλά και χειµερινό τουρισµό, δηλαδή για τουρισµό όλο τον χρόνο. Αυτό πρέπει να στηρίξουµε. Τα Μουσεία µας πρέπει να διαφηµιστούν και η Περιφέρεια οφείλει να αφιερώσει ένα µεγάλο κοµµάτι σε ενηµέρωση και προβολή για την Ιστορία και τον Πολιτισµό της Κρήτης. Σε συνεργασία ∆ήµων και Περιφέρειας αυτό είναι εφικτό. Τότε περισσότεροι tour operators θα εντάξουν την Κρήτη και την Ελλάδα στο πρόγραµµά τους. Στην Αθήνα εφαρµόσαµε επί Υπουργίας µου το city break, δηλαδή ο τουρίστας να διανυκτερεύει περισσότερο, για τρεις νύχτες, αυτό βέβαια έγινε µε πολλές προσπάθειες, συνέργειες και προβολή. Το ίδιο µπορεί να συµβεί και στην Κρήτη».
Για το Μουσείο Τυπογραφίας, η κα Κουντουρά επεσήµανε πως «είναι ένα έργο ζωής του Γιάννη και της Ελένης Γαρεδάκη, αφιερωµένο στην Τέχνη και την Ιστορία. Συγκλονιστικό, διαδραστικό. Συγχαρητήρια για την τόση αγάπη και την αξιόλογη αυτή προσπάθεια».

Ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΤΣΙΠΡΑΣ

Η Ευρώπη πρέπει να αλλάξει πορεία, επεσήµανε υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην βουλευτής Γιώργος Τσίπρας, τονίζοντας ότι τα ευρωπαϊκά κράτη σήµερα βρίσκονται σε ένα µεγάλο αδιέξοδο. «Είναι το ζήτηµα της εξωτερικής πολιτικής που αφορά την Ελλάδα, άµεσα. Είναι το ζήτηµα σύγκλισης των οικονοµιών που αντιµετωπίζει όχι µόνο η Ελλάδα αλλά και όλος ο ευρωπαϊκός νότος. Αφορά τους πάντες, µικροµεσαίες επιχειρήσεις, αγρότες κτλ Και βέβαια πρέπει να δούµε το θέµα της κοινωνικής πολιτικής». Αναλυτικότερα ο κ. Τσίπρας επεσήµανε τα εξής:
Για την εξωτερική πολιτική- άµυνα και ασφάλεια: «Η Ευρώπη σήµερα σε σχέση µε τον πόλεµο στην Ουκρανία ακολουθεί µια πολιτική αυτοκτονική για την ίδια. ∆εν έχει να κάνει µε τα συµφέροντα των λαών της. ∆εν είναι τυχαίο ότι µετά τους Ουκρανούς, στην Ελλάδα πληρώνουµε περισσότερο από όλους τον πόλεµο στην Ουκρανία µετά την εισβολή της Ρωσίας. Επειδή ακολουθεί µια πολιτική που άγεται και φέρεται από τις ΗΠΑ. ∆εν είναι µια Ευρώπη για τον εαυτό της, της στρατηγικής αυτονοµίας. Και δυστυχώς δεν φαίνεται φως στον ορίζοντα. Αντί να υπάρξουν πρωτοβουλίες ειρήνευσης στην Ουκρανία, µια συζήτηση για νέα αρχιτεκτονική συλλογικής ασφάλειας, το µόνο που ακούµε είναι φιλοπόλεµες κραυγές από υπουργούς Άµυνας ευρωπαϊκών χωρών. Οι λαοί της Ευρώπης θέλουµε να συνυπάρχουµε ειρηνικά και όχι να συγκρουόµαστε. Πρέπει να βρεθεί µια λύση για την Ουκρανία και για όλη την γραµµή που έχει δηµιουργηθεί µετά την επέκταση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, που κακώς έγινε.
Εκτός από τον βαρύ οπλισµό που στείλαµε στην Ουκρανία, αντί να γίνουµε ένα µέρος πρωτοβουλιών για ειρήνευση, γίναµε ένα µέρος του προβλήµατος, σαν να συµµετέχουµε κι εµείς στον πόλεµο αλλά κυρίως ακολουθήσαµε µια εξωτερική πολιτική µε ρητορική δια στόµατος Μητσοτάκη, σαν να είµαστε η Πολωνία ή µια χώρα της Βαλτικής. Εµείς είµαστε µια χώρα του Βαλκανικού Νότου, έχουµε απέναντι µας την Τουρκία και θα έπρεπε να έχουµε µια ορισµένη διαφοροποίηση, πάντα στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ένωσης, όπως διαφορετική στάση είχανε η Γερµανία, η Γαλλία, η Ιταλία, η Ισπανία αναλόγως των συµφερόντων τους. Εµείς είναι σαν να µην ακολουθούµε τα συµφέροντα µας αλλά µόνο τι είναι καλό για τον κ. Μητσοτάκη προσωπικά».
Σύγκλιση Οικονοµιών: «Από τότε που ιδρύθηκε η Ευρωπαϊκή ένωση ενώ όπως όριζε η ιδρυτική της πράξη, έπρεπε να οδηγήσει στην συν-ανάπτυξη των χωρών- µελών της µέσω της σύγκλισης των οικονοµιών, αυτό που βλέπουµε είναι όλο και µεγαλύτερη απόκλιση βορρά – νότου. Η Ελλάδα µετά και την περίοδο των Μνηµονίων – και όχι µόνον- έχει βρεθεί σε µια από τις τελευταίες θέσεις της Ε.Ε. και είµαστε ανάµεσα σε Βουλγαρία – Ρουµανία, σαν να είµαστε µια χώρα της ανατολικής Ευρώπης. ∆εν είµαστε στον πυρήνα της Ευρωζώνης, είµαστε πολύ χειρότερα και δυστυχώς επιδεινώνεται. Κάτι που οφείλεται σε εσωτερικές πολιτικές της κυβέρνησης Μητσοτάκη αλλά και ευρωπαϊκές πολιτικές που δεν οδήγησαν στην σύγκλιση των οικονοµιών. Άρα βασική των Ευρωβουλευτών, θα έπρεπε να είναι να αποκαλύπτουν στον Ελληνικό λαό τι είναι στραβό στις ευρωπαϊκές πολιτικές και κυρίως τι µπορεί να διεκδικήσει η κυβέρνηση της χώρας από την Ευρωπαϊκή ένωση. Αυτή θα έπρεπε να ήταν η δουλειά ενός Ευρωβουλευτή. Επίσης σήµερα το 1/3 ή τα 2/3 της κοινωνίας φυτοζωούν και η Ευρώπη συγκινείται όλο και λιγότερο. Αυτός είναι ένας λόγος που η Ευρώπη κινδυνεύει να βρεθεί υπό διάλυση όπως έγινε µε το Brexit, αλλά δεν βλέπω να υπάρχουν πολιτικές που αναστρέφουν αυτό το πράγµα. Πάνω σε αυτό το αδιέξοδο είναι που …ψαρεύει και η Ακροδεξιά, σε θολά νερά και δυστυχώς θα δυναµώσει στις επόµενες ευρωεκλογές. Έχουµε κυβερνήσεις που εφαρµόζουν νεοφιλελεύθερες πολιτικές, την Κοµισιόν στο ίδιο µήκος κύµατος και από την άλλη µεριά, δεν υπάρχει µια ενιαία συγκροτηµένη, εναλλακτική άποψη, ένας αντίλογος για την πορεία της Ευρώπης. Πρέπει να δυναµώσουν οι προοδευτικές φωνές στην Ευρώπη».

Ο ΝΑΣΟΣ ΠΑΠΑΡΓΥΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υποψήφιος ευρωβουλευτής µε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Νάσος Παπαργυρόπουλος, ο οποίος υπήρξε σύµβουλος της Ελληνικής Οµογένειας στις ΗΠΑ, πάνω στην Ειδησεογραφία, στην Ιστορία και τον Πολιτισµό ενώ σήµερα δραστηριοποιείται στον τοµέα του επιχειρείν στην Ελλάδα. Για την συµµετοχή του στο ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ επεσήµανε πως «ήθελα κι εγώ να βάλω το δικό µου λιθαράκι για να γίνει µια µεγάλη αλλαγή. Γιατί και στον δικό µου κλάδο, στους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες, υπάρχει τεράστια απογοήτευση, πάρα πολύς κόπος, χωρίς να καρπωνόµαστε τίποτα. Από την άλλη µεριά, ως παιδί της κρίσης, σήµερα στα 38 µου χρόνια, έχοντας βιώσει τόσα προβλήµατα ειδικά στον τοµέα της εστίασης – µάλιστα η οικογένεια µου έφτασε να χάσει την πρώτη της κατοικία- ήθελα κι εγώ να βοηθήσω τους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες που ταλαιπωρούνται τόσο από τα φορολογικά µέτρα, αλλά και τους εργαζόµενους, τους αγρότες να επιβιώσουν, σε µια περίοδο που τα κόστη έχουν αυξηθεί πάνω από 50%. Στην Ελλάδα σήµερα έχουµε τους χαµηλότερους µισθούς και τα υψηλότερα κόστη, υψηλές τιµές στο ρεύµα, στα καύσιµα, στα σούπερ µάρκετ, 130.000 χιλιάδες «λουκέτα» σε µικροµεσαίες επιχειρήσεις ενώ πάνω από 100.000 άνθρωποι δεν µπορούν να πάρουν σύνταξη. Την ίδια στιγµή το χρέος µας αγγίζει τα 200 δις. Είναι λοιπόν, αδιανόητο για µένα να µην προσπαθήσω να φύγει αυτή λαίλαπα και να µπορέσουµε να αναπνεύσουµε».
Για το braindran και την αφαίµαξη νέων επιστηµόνων από ξένα κράτη, ο κ. Παπαργυρόπουλος τόνισε ότι «600.000 νέοι Έλληνες έχουν αναγκαστεί να φύγουν στο εξωτερικό. Αν συνεχίσει αυτή η κατάσταση, θα χάσουµε άλλους τόσους. Brain drain και υπογεννητικότητα δηµιουργούν ένα µέλλον δυσοίωνο καθώς νέοι και οικογένειες δεν βοηθιούνται στη χώρα µας». Και πρόσθεσε πως µέσω της Ευρώπης, ενώ υπάρχουν κονδύλια για µικροµεσαίες επιχειρήσεις λόγω της ελληνικής γραφειοκρατίας δεν µπορούν να διανεµηθούν σωστά στους µικροµεσαίους επιχειρηµατίες. Μόνο το 3% έχει καταφέρει να διανεµηθεί σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 97% πάει σε πολύ µεγάλους επιχειρηµατίες και οµίλους που είναι ήδη πλούσιοι. Αυτό πρέπει να αλλάξει, να απλοποιηθεί το γραφειοκρατικό σύστηµα και να βοηθηθεί ο µικρός και ο µεσαίος επιχειρηµατίας σε κάθε επίπεδο. Να φορολογηθούν οι µεγάλες εταιρίες ρεύµατος και τα χρήµατα να επιστρέψουν στους ευρωπαίους πολίτες. Να ενισχύσουµε την νέα οικογένεια. Να διεκδικήσουµε περισσότερα κονδύλια για την Παιδεία, την Έρευνα και την Καινοτοµία, ώστε η Ελλάδα να γίνει ένα ερευνητικός κόµβος για την νοτιοανατολική Μεσόγειο και για τα Βαλκάνια. Με αυτό τον τρόπο θα έχουµε θέσεις για όλα τα νέα παιδιά που βγαίνουν από τα πανεπιστήµια, τους νέους επιστήµονες ώστε να απορροφούννται εκεί και να µην φεύγουν στο εξωτερικό».

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα