Πέμπτη, 29 Φεβρουαρίου, 2024

Θερινές στιγμές στην πόλη και στο ύπαιθρο

ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ παρατεταμένους καύσωνες που προαναγγέλλουν χειρότερες μελλοντικές καταστάσεις, τα Χανιά θεωρούνται, τουλάχιστον για την ώρα, ένας ζεστός, φιλόξενος και ελκυστικός παράδεισος!

ΜΠΟΡΕΙ οι καύσωνες στην πόλη να είναι ανυπόφοροι, όμως στην ενδοχώρα υπάρχουν δροσερά χωριά που σε ανακουφίζουν. Τα σπίτια εκεί, εκτός από τους γερούς παλιούς χοντρούς πέτρινους τοίχους και τις ξύλινες με κεραμίδια στέγες τους, διαθέτουν και κρυφές απόμερες γωνιές (φωτ. 1, Κάντανος) στις οποίες πραγματικά ηρεμεί το μυαλό σου από την τύρβη της καθημερινότητας.

Πίσω αυλή στην Κάντανο-Ιούλ. 2022 (Χουδαλάκη Γ.) (φωτό Στ.Γ.Κ.)

ΕΤΣΙ, δεν είναι διόλου τυχαία η νέα τάση που υπάρχει για φυγή, όχι μόνο στα νησιά, αλλά και σε ορεινές περιοχές με δάση, “διαδρομές” και νερά.

ΚΑΠΟΤΕ το όνειρο των περιηγητών (τουριστών) ήταν θάλασσα και ήλιος. Ένα όνειρο που από το 1960 και εντεύθεν η Ελλάδα εκπληρώνει για όλα τα βαλάντια. Ο τουρισμός δεν άργησε να γίνει μια “βιομηχανία ήλιου και θάλασσας”, με όλες τις ευχάριστες αλλά και δυσάρεστες συνέπειες.

ΣΗΜΕΡΑ, με τη ραγδαία κλιματική αλλαγή, προστίθεται στο κάδρο και το σύνθημα “βουνό και δροσιά”. Όχι για όλους ακόμη, αλλά αν συνεχισθεί η υπερθέρμανση του πλανήτη, οι αγροτικές περιοχές και τα βουνά θα γίνουν περιζήτητα!

ΕΤΣΙ κι αλλιώς η χώρα μας, ιδιαίτερα η Κρήτη, διαθέτει τα πάντα. Ικανοποιεί όλα τα γούστα (φωτ. 2) και για όλους τους επισκέπτες. Γι’ αυτό και αποτελεί έναν από τους πιο δημοφιλείς θερινούς προορισμούς στην Ευρώπη.

Ευδεία, θάλασσα, πανιά-Χανιά

Στ.Γ.Κ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα