Σάββατο, 10 Ιουνίου, 2023

Θεμελιώνεται η νέα γέφυρα Κερίτη στον Αλικιανό (vid.)

Στους 18 μήνες εκτιμάται ο χρόνος ολοκλήρωσης του έργου

Τα θεμέλια της νέας γέφυρας του Κερίτη ξεκίνησαν να μπαίνουν από τα εργολαβικά συνεργεία αυτές τις ημέρες! Η νέα γέφυρα που θα συνδέει τη δυτική με την ανατολική όχθη του ποταμού Κερίτη στο ύψος του Αλικιανού προβλέπεται να ολοκληρωθεί σε χρονικό διάστημα 18 μηνών.
Την Πέμπτη ξεκίνησαν οι γεωτρήσεις θεμελίωσης για την τοποθέτηση φρεατοπασάλων στο ανατολικό τμήμα της όχθης του ποταμού. Τα “Χ.ν.” βρέθηκαν στο χώρο των εργασιών όπου κάτω από δύσκολες συνθήκες γίνονταν η προσπάθεια να γίνουν οι γεωτρήσεις κυρίως λόγω της μεγάλης ποσότητας των νερών.

«Πραγματοποιούμε γεωτρήσεις θεμελίωσης. Τοποθετούμε φρεατοπασάλους που μπαίνουν κάτω από τα θεμέλια της γέφυρας. Οι φρεατοπασάλοι πηγαίνουν 25 μέτρα βάθος και ακολουθήσει το “πέδιλο” και τα βάθρα της γέφυρας» μας επισήμανε ο κ. Καντηλιεράκης της τεχνικής εταιρείας “Ιριδανός ΑΤΕ” που έχει αναλάβει την κατασκευή του έργου. Είναι η ίδια εταιρεία που στα πλαίσια κοινοπραξίας είχε κατασκευάσει το 2015 και τη γέφυρα στο Πατελάρι, πάλι πάνω από τον Κερίτη, δίνοντας λύση στο πρόβλημα της συγκοινωνίας σε αυτό το τμήμα της κοιλάδας του ποταμού.
Με βάση τον σχεδιασμό πρόκειται να τοποθετηθούν 50 φρεατοπασάλοι σε βάθος από 16 έως 25 μέτρα. «Πάνω στους φρεατοπασάλους θα γίνει ο “κεφαλόδεσμος” όπως τον λέμε, το “πέδιλο “που θα δέσει όλους τους φρεατοπασάλους. Στη συνέχεια θα κτιστούν τα τέσσερα βάθρα της γέφυρας. Η ίδια εργασία θα γίνει και στη δυτική πλευρά του ποταμού» τόνισε ο εργολάβος.
Αναφορικά με τις δυσκολίες των εργασιών ο κ. Καντηλιεράκης παρατήρησε πως κατά τις εκσκαφές βρίσκονται μεγάλες ποσότητες νερού. «Θέλαμε να αρχίσουμε όσο το δυνατόν πιο άμεσα γιατί δεν μπορούσαμε να περιμένουμε. Παρόλο που ο φετινός χειμώνας δεν ήταν βαρύς τα νερά είναι πάρα πολλά και δυσκολεύουν τις προσπάθειες μας. Το έργο δεν είναι καθόλου εύκολο γιατί δουλεύουμε μέσα στο ποτάμι και αν του χρόνο ο χειμώνας είναι βαρύς δεν ξέρω αν το έργο μπορεί να προχωρήσει όπως θα πρέπει. Ελπίζω ότι μέσα στο καλοκαίρι θα εργαστούμε όσο καλύτερα μπορούμε» είπε ο εργολάβος.
Το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης της κατασκευής της νέας γέφυρας είναι οι 18 μήνες. Σημειώνεται πως το έργο: «Κατασκευή Νέας Γέφυρας επί του ποταμού Κερίτη, στον οικισμό Αλικιανός του Δήμου Πλατανιά της ΠΕ Χανίων», είχε προϋπολογισμό 6.670.000 ευρώ και κατοχυρώθηκε στην τιμή των 6.414.608 με ΦΠΑ μετά το διαγωνισμό που έγινε πέρυσι το καλοκαίρι.

Η ΠΑΛΙΑ ΓΕΦΥΡΑ

Την ίδια στιγμή στη φάση της ολοκλήρωσης βρίσκονται τα έργα προστασίας του τμήματος της παλιάς ιστορικής γέφυρας του Κερίτη που δεν κατέρρευσε μετά την κακοκαιρία του Φεβρουαρίου του 2019.
Τα άγκιστρα που συγκρατούν τα τμήμα της γέφυρας ψηλά έχουν τοποθετηθεί, ενώ αυτές τις ημέρες τοποθετούνται οι τελευταίοι συρματόσακοι που θα διασφαλίσουν τη γέφυρα από το ρεύμα του ποταμού σε περίπτωση μεγάλης πλημμύρας. Για την ανακατασκευή της παλαιάς γέφυρας, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία της έγκρισης των απαραίτητων μελετών, έχει εξασφαλιστεί από το 2019 το ποσό των 8.000.000 ευρώ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα