Κυριακή, 14 Απριλίου, 2024

Θεατρική περφόρμανς “Black & white / color ή The touristic polaroids”

Συνεχίζονται τα “Ανοιχτά Πανιά” κι αυτή τη φορά σειρά έχει μια «θεατρική» περφόρμανς για ένα νησί και τη διαδρομή του μέσα στο χρόνο, με τον τίτλο “Black & white / color ή The touristic polaroids” από την Ομάδα Ντουθ, στις 20-22 Οκτωβρίου 2023.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση «σε ένα αυτοσχέδιο αναψυκτήριο στην αυλή του σπιτιού του Βενιζέλου, 5 επισκέπτριες και επισκέπτες συμμετέχουν σε μια ιδιότυπη ηχητική ξενάγηση.
Ένα τουριστικό voice over από δύο φωνές, τους οδηγεί σταδιακά σε ερωτήματα που αναπτύσσουν μια συνειρμική αφήγηση για το χρόνο, την πόλη των Χανίων, το πώς είναι να ζει κανείς σε ένα νησί, σε ένα νησί της Μεσογείου, περιτριγυρισμένος από θάλασσα.
Πέντε ηθοποιοί/performers με την πραγματική τους σύνδεση με την πόλη, επισκέπτονται τα Χανιά: Δύο Αθηναίες κι ένας ελληνο-ιταλός με καταγωγή από την Κρήτη, ένας πρώην φοιτητής του Πολυτεχνείου Κρήτης που κατοικούσε στα Κουνουπιδιανά και μια τουρίστρια από την Στερεά Ελλάδα, γράφουν έναν ιδιότυπο σκηνικό τουριστικό οδηγό για την αθέατη αλλά και την κλισέ ιστορία της πόλης των Χανίων.
Παθιασμένοι με διαφορετικό τρόπο και για διαφορετικούς λόγους με την πόλη ο καθένας και η καθεμία, απαντούν σε ερωτήσεις των φωνών για τα Χανιά. Έρχονται αντιμέτωποι με τις προσωπικές τους αναμνήσεις και συνδέσεις, με τις υποθέσεις, με την έννοια του “τουριστικού”, με την ιστορία και τη μυθολογία της πόλης. Μουσικές, videoclip από τα 60’ς και τα 70’ς, μικρά καραόκε, εικόνες, αποσπάσματα ταινιών, προσωπικές ιστορίες συνθέτουν ένα παζλ που τελικά μιλάει για την προσωπική σύνδεση των προσώπων με την πόλη και για το χρόνο που κυλάει και ανατρέπει το χάρτη ενός τόπου. Ένας σύγχρονος κωμικός τουριστικός σκηνικός οδηγός μετά μουσικής, που ακροβατεί ανάμεσα στην αφέλεια και τα κλισέ, στο παρελθόν και το παρόν.

Περισσότερες πληροφορίες για το έργο “Black & white / color ή The touristic polaroids”:
www.anoixtapania.gr

Χρήσιμα:
Ημερομηνίες διεξαγωγής θεατρικής παράστασης – περφόρμανς:
Παρασκευή 20 έως και Κυριακή 22 Οκτωβρίου 2023
Ώρα έναρξης: 20:00
Διάρκεια: 80-90 λεπτά
Τοποθεσία διεξαγωγής:
Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου Χαλέπα
Ελεύθερη είσοδος με κράτηση θέσης: chania-culture.gr

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ:
-Πρωινή παράσταση για σχολεία/μαθητές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Η παράσταση απευθύνεται και σε μαθητές/σχολικές ομάδες Λυκείου. Τους καλούμε να γνωρίσουμε μαζί μια άμεση και σύγχρονη θεατρική φόρμα που στηρίζεται στη σύνθεση υλικών και την άμεση απεύθυνση στο κοινό, ενώ θεματικά θα προσεγγίσουμε μαζί τους καίριους άξονες της ζωής και της καθημερινότητάς τους – τη ζωή σε ένα νησί, την αντίληψη για τον τόπο και την καταγωγή, τη σημασία του ανήκειν, την μεταβολή των τόπων μέσα στα χρόνια.
Ημερομηνία και ώρα:
Παρασκευή 20 Οκτωβρίου, 11:00
**Μετά την παράσταση ακολουθεί συζήτηση μεταξύ συντελεστών και μαθητών
Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων για τις σχολικές ομάδες στο email: events@anoixtapania.gr

-Θεατρικό εργαστήριο για εφήβους: Καρτ ποστάλ από το νησί στον μελλοντικό εαυτό μου
Ένα διήμερο εργαστήριο για εφήβους 15 έως και 17 ετών με κεντρικό άξονα την έννοια του νησιού και της μυθικής εικόνας των εφήβων για το μέλλον τους στο νησί ή μακριά από αυτό. Μια εισαγωγή στα υλικά του devised theatre με ασκήσεις παραγωγής κειμένου, έκφρασης προσωπικών ιστοριών, καταγραφής επιθυμιών με πολλή μουσική και κίνηση. Πώς γίνεται παραστάσιμη μια σειρά από καρτ ποστάλ, μιας θραυσματικής δηλαδή επιστολογραφίας που ταξιδεύει μέσα στον χρόνο; Πώς οι μουσικές που αγαπάμε, οι ταινίες και οι σειρές που βλέπουμε με πάθος μπορούν να γίνουν θεατρικά υλικά; Πώς συνθέτουμε μια αφήγηση πάνω στην σκηνή από προσωπικές ιστορίες;
Οι Μυρτώ Μακρίδη και Βάσια Ατταριάν διδάσκουν θέατρο σε εφήβους από το 2018 και έχουν συνεργαστεί σε εργαστήρια με την Στέγη του Ιδρύματος Ωνάση, το Εθνικό Θέατρο (όπου διδάσκουν και φέτος). Γύρω από ένα θέμα ή με αφορμή κάποιο έργο, εκκινούν μια διαδικασία συλλογικής σκηνικής γραφής με τους εφήβους και δημιουργούν μαζί τους έργα που έχουν γράψει οι ίδιοι οι έφηβοι αυτοσχεδιάζοντας στη σκηνή.
Ημερομηνίες και ώρες:
Σάββατο 21 και Κυριακή 22 Οκτωβρίου, 11:00-14:00
Οικία – Μουσείο Ελευθερίου Βενιζέλου Χαλέπα

Δωρεάν συμμετοχή με κράτηση θέσεων για τους εφήβους στο email: events@anoixtapania.gr

-Συζήτηση με το κοινό μετά την παράσταση
Οι συντελεστές της παράστασης θα συζητήσουν με το κοινό γύρω από το έργο, τη δομή και τον τρόπο κατασκευής του αλλά και το περιεχόμενο και τους βασικούς άξονες εργασίας.
Σάββατο 21 Οκτωβρίου».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα