Σάββατο, 13 Απριλίου, 2024

ΘΑΝΑΣΗΣ ΜΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ: Όχι ακριβώς τέχνη

» Η υπερδιόγκωση του πολιτισμικού φαινομένου, από το ΠΛΕΘΡΟΝ και τη σειρά: Θεωρία τέχνης.

«Η Τέχνη δεν ορίζεται ποτέ απόλυτα!» Μ.Τ.
«Μια λέξη είναι χίλιες εικόνες» Θ.Μ.
«Μια εικόνα χίλιες σκέψεις» Α. (Μ.Ι.Π.).

Ο Θανάσης Μουτσόπουλος, Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας της Τέχνης και της Θεωρίας του Πολιτισμού στο Πολυτεχνείο Κρήτης, στα Χανιά, συνεχίζει επάξια την οικογενειακή παράδοση, εμπλουτίζοντας με τις δικές του απόψεις και τις σύγχρονες προσεγγίσεις στο αντικείμενο έρευνας, μελέτης και συγγραφής της Ιστορίας της Τέχνης και της θεωρίας του Πολιτισμού. Ένα εξαιρετικό δείγμα αυτής της καθημερινής προσπάθειάς του αποτελεί το πρόσφατο βιβλίο του, Όχι ακριβώς τέχνη, με υπότιτλο, Η υπερδιόγκωση του πολιτισμικού φαινομένου, που σημαίνει ό,τι ακριβώς προσδιορίζει την Τέχνη και τη Θεωρία του πολιτισμού σήμερα, με τη συσσώρευση δειγμάτων από ένα μεγάλο πλήθος καλλιτεχνών.
Όσοι επιλέγουν την Τέχνη, με όποιον τρόπο, το πράττουν, γιατί έχουν βαθιά την πεποίθηση, ότι αυτή η επιλογή καλλιεργεί την ψυχή, όπως και όσο η γνώση καλλιεργεί το πνεύμα. Ο συνδυασμός αυτών των δύο μορφώνει τον άνθρωπο και τον καθιστά ικανό ν’ απολαύσει την ομορφιά της ζωής. Η Τέχνη απελευθερώνει και θεραπεύει, όποιον το επιδιώκει. Η δύναμή της εξαρτάται από το επίπεδό της, το αισθητήριό της, το καλλιτεχνικό κριτήριο επιλογής του καλλιτέχνη, την αισθητική του, την προσωπική αντίληψη, το ύφος και τον βαθμό γνώσης του αντικειμένου. Όλες αυτές οι αρετές κοσμούν το πρόσφατο βιβλίο του Θανάση Μουτσόπουλου, από όλες τις οπτικές και τις γωνίες θέασης της Τέχνης, με βάση όλες τις θεωρίες, τις παλαιότερες και τις νεότερες. Η Τέχνη, όχι μόνο δε φιμώνεται, αλλά τότε είναι που κραυγάζει εντονότερα! Η πραγματική Τέχνη της μνήμης είναι η Τέχνη της προσοχής. Δεν αφήνει τίποτα ασχολίαστο! Κι όσο αγριεύουν τα πράγματα, τόσο μεγαλώνει η ανάγκη για τέχνη! Πόσοι διέπρεψαν, ως καλλιτέχνες στην εξορία! Η τέχνη είναι παρηγοριά… και ένα σχολείο! Κι όχι μόνο, γιατί συμβολίζει την Ελπίδα…
Οι σκέψεις αυτές, οι περισσότερες, από καταγραμμένες προσωπικές σημειώσεις, αποτελούν ένα προοίμιο, για την ανάγνωση του παρουσιαζόμενου βιβλίου. Μια ανάγνωση που απαιτεί τη δική της τεχνική, ιδιαίτερα απαιτητική, πλην όμως απολαυστική και εξαιρετικά χρήσιμη, εφόσον συνηθίζουμε να προσεγγίζουμε τη σύγχρονη και κυρίως τη μοντέρνα τέχνη, την Τέχνη που εκφράζει τα πάντα στη ζωή μας, όπου όλα είναι όμορφα, ακόμα και ό,τι πετάμε, για να φαίνεται πιο λειτουργικό το σπίτι μας!

*Ο Μιχάλης Τρούλης είναι Πρόεδρος Δ. Κ. Β. Ρεθύμνου

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα