Έντεκα μοναδικά άρθρα για αντίστοιχες αποκαταστάσεις σπουδαίων μνημείων φιλοξενούνται στην πρώτη έκδοση για τα “Τετράδια Αρχιτεκτονικής Αποκατάστασης”. Πρόκειται για μια έκδοση του “Εργαστηρίου Τεκμηρίωσης και Αποκατάστασης Ιστορικών Κτηρίων και Συνόλων του Πολυτεχνείου Κρήτης” που θα παρουσιαστεί και επίσημα σήμερα το απόγευμα στις 6 στο χώρο του ΚΑΜ- Μεγάλο Αρσενάλι.
Όπως εξηγούν στα “Χ.ν.” οι καθηγητές του Εργαστηρίου κ. Κλήμης Ασλανίδης και Νίκος Σκουτέλης η έκδοση πρόκειται για «μια συλλογή άρθρων που αφορούν υλοποιημένα, εφαρμοσμένα έργα αποκατάστασης σε όλη την Ελλάδα και ένα από αυτά στην Κροατία. Τα «Τετράδια» ήταν κάτι που σκεφτήκαμε από την πρώτη στιγμή που δημιουργήθηκε το εργαστήριο καθώς θεωρούσαμε ότι έτσι θα συμβάλλουμε στην προώθηση των σπουδών για την αποκατάσταση αλλά και κάτι πολύ σημαντικό και για την εκπαίδευση των φοιτητών. Είναι 11 εργασίες από όλες τις ιστορικές περιόδους από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα».
Η έκδοση αφορά μόνο τους αρχιτέκτονες ρωτάμε τον κ. Ασλανίδη…«Απευθύνεται κυρίως στους αρχιτέκτονες αλλά σίγουρα ο ενδιαφερόμενος μπορεί να ενημερωθεί για τις αρχές, τη φιλοσοφία και τη μέθοδο της αποκατάστασης. Η ορολογία που χρησιμοποιούμε είναι αντιληπτή και σε ανθρώπους που δεν είναι αρχιτέκτονες. Η επιλογή των εργασιών έγινε με καθαρά ποιοτικά κριτήρια έτσι ώστε να καλύπτουν όλες τις ιστορικές περιόδους και το πνεύμα της διατήρησης , της ανάδειξης, της αυθεντικότητας των μνημείων.» Από τη μεριά του ο κ. Νίκος Σκουτέλης τονίζει πως εκδόσεις όπως αυτή «έλειπαν και συμπληρώνουν τη βιβλιογραφία για τους φοιτητές που σπουδάζουν ή εξειδικεύονται στην αποκατάσταση. Επίσης υπάρχουν περιλήψεις των άρθρων στα Αγγλικά και λεζάντες στα Αγγλικά έτσι ώστε η έκδοση να βρεθεί και στις ξένες βιβλιοθήκες».
Σήμερα πέρα από τους κ. Σκουτέλη και Ασλανίδη ομιλητής στην παρουσίαση της έκδοσης θα είναι και ο κ. Γιάννης Κίζης, ομότιμος καθηγητής Ε.Μ.Π., ο οποίος θα παρουσιάσει το έργο του Μουσείου Αργυροτεχνίας Ιωαννίνων. Σημειώνεται ότι ο κ. Κίζης ήταν ο αρχιτέκτονας που σχεδίασε την αποκατάσταση το ΚΑΜ. Η έκδοση έγινε με τη συνεργασία της ΚΕΠΠΕΔΗΧ ΚΑΜ και με τη χορηγική συνδρομή του “Οίκου Δαλκαφούκη” και της κ. Αλεξάνδρα Μαμαλίγκα- Προκοπίου.