Κυριακή, 4 Δεκεμβρίου, 2022

Τέταρτο ειδικό δικαστήριο

Τέσσερις φορές έχει συγκροτηθεί μεταπολιτευτικά το Ειδικό Δικαστήριο. Μια για τον Αθανασόπουλο, υπόθεση “Γιουγκοσλαβικό καλαμπόκι”, μια για τον Ανδρ. Παπανδρέου, κατηγορουμένου για δωροδοκία με τα “πάμπερς”, τρίτη για τον κ. Ν. Παππά, που αφορούσε τον διαγωνισμό των τηλεοπτικών αδειών και η τελευταία τώρα για τον κ. Παπαγγελόπουλο και κα Τουλουπάκη για παραβίαση καθήκοντος και κατάχρηση εξουσίας.
Το Ειδικό Δικαστήριο, παλαιότερα Υπουργοδικείο, είναι αρμόδιο να εκδικάζει ποινικές υποθέσεις πολιτικών, κατόπιν αποφάσεως της Βουλής για μεν τους “Υπουργούς με απόλυτη πλειοψηφία 50+1% του αριθμού των βουλευτών, για δε τον Π.τ. Δημοκρατίας με αυξημένη πλειοψηφία τα 2/3 των 300, ήτοι 200 ψήφους.
Απ’ τον Α. Πάγο κηρύχθηκε η έναρξη των συνεδριάσεων του Δικαστηρίου με κατηγορούμενους τον πρώην, αν. υπουργό Δικαιοσύνης κ. Δ. Παπαγγελόπουλο, την πρώην επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς κα Ελένη Τουλουπάκη και άλλους εισαγγελικούς λειτουργούς, που χειρίστηκαν πολιτικοοικονομικές υποθέσεις.
Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν την κα Γ. Τσατάνη, που χειριζόταν την υπόθεση Βγενόπουλου και την κα Ελένη Ράικου, που διενεργούσε έρευνα για τη Novartis. Λέγεται οτι ο υπουργός απαίτησε από την κα Ράικου τον φάκελο της Novartis “αμελητί” στη Βουλή και ας μην υπήρχαν επιβαρυντικά στοιχεία κατά πολιτικών. Στην άρνηση της κας Ράικου με τη φράση «δεν είμαι της αυτής σχολής», πήρε την απάντηση από τον υπουργό: «Κάτσε να δεις, αν σου βγει σε καλό η σχολή σου». Αποτέλεσμα η κ. Ράικου να παραιτηθεί. Συνακόλουθη είναι και η υπόθεση του αντιεισαγγελέα κ. Π. Αθανασίου, όταν ήταν επικεφαλής της οικονομικής εισαγγελίας και ο οποίος έχει συνταξιοδοτηθεί, όπου γίνεται μνεία, ότι σε επίσκεψή του το 2016 στο γραφείο του υπουργού, ρωτήθηκε αν κάνει έρευνα σε βάρος του δημοσιογράφου κ. Γ. Παπαχρήστου. Στην αρνητική απάντηση του ζητήθηκε, “να φτιάξει κάτι”.
Με την έναρξη της αποδεικτικής διαδικασίας υπεβλήθη αίτημα του συνηγόρου υπεράσπισης της κας Τουλουπάκη για μη νόμιμη επιλογή των 10 δικαστών, προκειμένου να συγκροτηθεί το Ειδικό Δικαστήριο, το οποίο απερρίφθη.
Όπως ισχυρίζονται, όσοι έχουν ενημερωθεί με τα διαλαμβανόμενα στην ογκώδη δικογραφία, οι συνεδριάσεις αυτού του Ειδικού Δικαστηρίου θα είναι “θυελλώδεις”, θα διαρκέσουν πολύ, θα πάνε για κατάθεση πολιτικοί και εισαγγελείς, οι δε δικαστές θα χρειασθούν επιπλέον χρόνο να αξιολογήσουν τις καταθέσεις και με την απόφασή τους να γράψουν τον επίλογο του θέματος Παπαγγελόπουλου – Τουλουπάκη. Από την πλευρά του πρώην υπουργού υποστηρίζεται, ότι πράξεις και παραλήψεις στην προανακριτκή εξέταση της Βουλής έγιναν, για να στοιχειοθετήσουν την πολιτική και όχι την ποινική δίωξή του.
Το κατά πόσον η Κουμουνδούρου θα ταυτισθεί με τον κ. Παπαγγελόπουλο, θα φανεί.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα