Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, 2020

Τεστ προσωπικότητας νέας γενιάς…

Πολλά είναι τα τεστ που στο παρελθόν έχουν κληθεί να συνδράμουν αποφασιστικά στην λύση του μεγαλύτερου γρίφου όλων, εκείνου της ανθρώπινης προσωπικότητας. Από τεστ επιστημονικά, έγκυρα και δοκιμασμένα μέχρι άλλα αυτοσχέδια –τύπου, ζωγράφισε ένα κύκλο, ένα τετράγωνο και ένα τρίγωνο και αναλόγως την τοποθέτηση και το μέγεθος που θα επιλέξεις, αποδεικνύεσαι είτε μελλοντικός πετυχημένος πολυεκατομυριούχος είτε εν δυνάμει ψυχωτικός κατά συρροή δολοφόνος… Στην μετά-Καραντίνα ωστόσο εποχή, ένα καινούργιο τεστ έχει έρθει να δώσει καθοριστικές απαντήσεις!
Σε ποια κατηγορία ανήκεις λοιπόν; Σε αυτούς που ακόμα και σήμερα φοράνε μάσκα και γάντια κάθε φορά που εκδράμουν στον επικίνδυνο, άγριο κόσμο, που βρίσκεται έξω των πυλών των σχολαστικά απολυμασμένων οικιών τους; Σε αυτούς που επιμένουν να τηρούν αυστηρώς τις αποστάσεις και απευθύνουν απαξιωτικά βλέμματα σε όσους τους πλησιάζουν ανησυχητικά; Σε αυτούς που ακόμα ταυτίζουν την αναζήτηση της πιο ισχυρής αντισηπτικής λοσιόν οινοπνεύματος με εκείνη του ιερού δισκοπότηρου ή έστω της φιλοσοφικής λίθου;
Ή μήπως ανήκεις στους άλλους; Σε εκείνους που απελευθερωμένοι επιτέλους από τους αυστηρούς περιορισμούς, έχουν εκδράμει αποφασισμένοι στους δρόμους προς άγραν παλιών ή και νέων φίλων για να τους τείνουν το χέρι, να τους φιλήσουν σταυρωτά, να τους σφιχταγκαλιάζουν, να αισθανθούν επιτέλους… άνθρωποι ζωντανοί με σάρκα και οστά και όχι δεσμώτες του φόβου και της καταπίεσης!
Που ανήκεις λοιπόν; Στους μασκοφόρους ή στους απελεύθερους; Και τι δηλώνει άραγε αυτό για την προσωπικότητά σου; Μια πρώτη –επιφανειακή, οφείλουμε να το υπογραμμίσουμε- προσέγγιση, θα μπορούσε να αποκαλύψει τα προφανή. Ότι δηλαδή στην πρώτη κατηγορία ανήκουν άνθρωποι εσωστρεφείς, συντηρητικοί, τυπολάτρες και ακραία νομοταγείς, ηθικολόγοι, ενδεχομένως καταπιεσμένοι υποχόνδριοι που τώρα βρήκαν επιτέλους την ευκαιρία να εκφράσουν άφοβα τον κάθε είδους ψυχαναγκασμό τους.
Απ’ την άλλη πάλι πλευρά, συναντάμε τους εξωστρεφείς, τους ριψοκίνδυνους και αντισυμβατικούς, τους φιλελεύθερους, τους αμφισβητίες, τους συναισθηματικούς και αθεράπευτα απτικούς! Αυτούς που θεωρούν ότι στην ζωή πρέπει να τολμάς. Και ότι δεν αξίζει να την ζήσεις αν είναι να είσαι απομονωμένος μακριά από τους άλλους, μόνος σου μέσα σε μια αποστειρωμένη «φυλακή»!
Πολλοί οι συναφείς προβληματισμοί, οι συνειρμοί και οι ενδεχόμενες ερμηνείες. Έγκυροι ή μη; Θα μας δώσει άραγε το «τεστ της μάσκας» τις πολυπόθητες απαντήσεις; Ποιος να ξέρει;
Όπως και να έχει, ένα είναι το τελικόν συμπέρασμα. Καραντίνα-ξεκαραντίνα, η ψυχή του ανθρώπου παραμένει μια σκοτεινή, απροσπέλαστη άβυσσος…!

 

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες