Τετάρτη, 31 Μαΐου, 2023

Τεράστιο πρόβλημα η στέγη για τους εκπαιδευτικούς στα Χανιά

Τεράστιο πρόβλημα αναδεικνύεται η στέγη των εκπαιδευτικών στα Χανιά.
Kαι αυτό γιατί είτε βρίσκονται αντιμέτωποι με ακριβά ενοίκια στα οποία αδυνατούν να ανταποκριθούν, είτε υποχρεώνονται να εγκαταλείπουν τα σπίτια στα οποία διαμένουν το χειμώνα καθώς το καλοκαίρι πολλά από τα συγκεκριμένα διαμερίσματα, “ανεβαίνουν” σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.

Το θέμα αυτό ήταν ένα από αυτά τα οποία απασχόλησαν την ημερήσια διάταξη στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ενωσης Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Χανίων το οποίο συνεδρίασε χθες.
Οπως είπε στα “Χ.ν.”, απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο πρόεδρος της ΕΛΜΕ, Χρήστος Μπέλμπας, «το ζήτημα της στέγης των εκπαιδευτικών στα Χανιά είναι τεράστιο. Αφορά τόσο τους μόνιμους εκπαιδευτικούς όσο και τους πολλούς εκατοντάδες αναπληρωτές. Οι μεν βλέπουν για τα λιγοστά διαθέσιμα σπίτια να ζητούνται υπέρογκα ποσά την στιγμή που οι μισθοί τους στην πραγματικότητα συρρικνώνονται εξαιτίας ακρίβειας και πληθωρισμού. Οι δε είναι σε ακόμη πιο δυσμενή θέση καθώς ως ελαστικά εργαζόμενοι αφενός απολύονται με αποτέλεσμα για 2 έως 6 μήνες να μην πληρώνονται κανονικά αλλά να παίρνουν το πενιχρό επίδομα ανεργίας των 479 ευρώ, αφετέρου πολύ συχνά ζητείται από τους ιδιοκτήτες των σπιτιών που μένουν να αδειάσουν το σπίτι πριν την ημερομηνία λήξης της σύμβασης τους δηλαδή την 30η του Ιούνη για όσους απασχολούνται στην δευτεροβάθμια εκπαίδευση για να το βάλουν στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου Airbnb.Το μέγεθος του προβλήματος είναι τόσο μεγάλο ώστε πριν λίγους μήνες εμφανίστηκε αγγελία όπου ο ιδιοκτήτης νοίκιαζε κουκέτες με κοινόχρηστο μπάνιο. Μετά την κατακραυγή η αγγελία αποσύρθηκε, ήταν όμως ενδεικτική το που έχει φτάσει το ζήτημα».
Ο κ. Μπέλμπας σημείωσε επίσης ότι «προφανώς το πρόβλημα εμφανίζεται οξυμένο τους μήνες της τουριστικής σεζόν όπου ο αριθμός των διαθέσιμων καταλυμάτων συρρικνώνεται εξαιτίας της αχαλίνωτης τουριστικής ανάπτυξης. Ειδικότερα, μετά τις αρχές Μαΐου και μέχρι το τέλος του Ιούνη και απ’ το τέλος του Αυγούστου μέχρι τα μέσα του Οκτωβρη – όπου μειώνεται η τουριστική κίνηση – το πρόβλημα είναι οξυμένο. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις όπου η ενοικίαση του καταλύματος δεν συνοδεύεται από κάποιο συμφωνητικό, ο ενοικιαστής είναι αντικειμενικά πολύ ευάλωτος σε έξωση και αθέτηση της συμφωνίας. Ο πυρήνας του προβλήματος είναι ένας συνδυασμός υπερτουριστικοποίησης, εξάπλωσης των πλατφορμών τύπου Airbnb και έλλειψης σχεδιασμού για το οικιστικό ζήτημα στην πόλη. Οι εκπαιδευτικοί όπως και ευρύτερα οι ντόπιοι εργαζόμενοι βιώνουν μια τεράστια αντίφαση στα Χανιά. Να ζουν σε ένα τόπο όπου το 2022 φιλοξένησε πάνω από 1,5 εκατομμύριο τουρίστες σε καταλύματα τα οποία χαρακτηρίζονται από αξιοπρεπή έως πολυτελέστατα και ταυτόχρονα οι ίδιοι να μην βρίσκουν να νοικιάσουν ένα αξιοπρεπές χώρο για να μένουν».


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα