Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Τεκμήριο ιστορίας το ημερολόγιο του πρώτου λιμενάρχη Χανίων

Περιγραφές γεγονότων της περιόδου 1889 – 1914

Τεκμήριο ιστορίας αποτελεί η έκδοση από το Ναυτικό Μουσείο Κρήτης του ημερολογίου του πρώτου λιμενάρχη των Χανίων στο οποίο, μεταξύ άλλων, και παρουσιάζεται με κάθε λεπτομέρεια η τελετή ύψωσης της ελληνικής σημαίας στο Φιρκά και δεκάδες άλλα μικρά και μεγάλα γεγονότα της εποχής τους. Αυτό τονίστηκε χθες το απόγευμα κατά την παρουσίαση της έκδοσης που πραγματοποιήθηκε στο θέατρο “Μίκης Θεοδωράκης”.

Η διευθύντρια του Ιστορικού Αρχείου και Μουσείου Υδρας, Κωνσταντίνα Αδαμοπούλου, σημείωσε ότι η συγκεκριμένη έκδοση αφορά «ένα αρχειακό τεκμήριο πολύ αξιόλογο, το ημερολόγιο του πρώτου λιμενάρχη της Κρήτης, του Γεωργίου Κουρκούτη, ένα ιστορικό τεκμηρίο. Είναι ο πρώτος λιμενάρχης όχι μόνο Χανίων αλλά γενικά της Κρήτης. Οι αναγραφές στο ημερολόγιό του ξεκινούν από το 1889 και τελειώνουν το 1914». Η ίδια σημείωσε ότι της έκανε μεγάλη εντύπωση η καθημερινή αναγραφή των καιρικών συνθηκών, «μέρα με τη μέρα, σχεδόν ώρα με την ώρα, αλλά εκτός αυτού, δίπλα στην κάθε ημέρα περιγράφει σημαντικά ιστορικά γεγονότα με διαφορετικό χρώμα μελάνης. Ενώ τις καιρικές συνθήκες τις αναγράφει με μαύρο μελάνι, με ψιλό πενάκι, όταν αναφέρεται σε ιστορικά γεγονότα πάντα χρησιμοποιεί κόκκινο μελάνι. Η μέρα της Ενώσεως της Κρήτης με την Ελλάδα κρατά ένα πολύ μεγάλο κομμάτι των περιγραφών του. Περιγράφει λεπτομέρειες όπως την τοποθέτηση της ειδικής πλάκας στον Αγιο Γεώργιο της Σούδας».

Στο βιβλίο αναφέρθηκε επίσης η δρ Ιστορίας και ομότιμη καθηγήτρια του ΕΠΚΑ, Μαρία Ευθυμίου, η οποία υπογράμμισε ότι αποσπάσματα θα μπορούσαν να περιληφθούν στα σχολικά βιβλία. Στην οικονομική κατάσταση της περιόδου εκείνης αναφέρθηκε ο δρ Ιστορίας Μάνος Περάκης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα