Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Μνήμες από την Αλωση της Πόλης σε εκδήλωση Μικρασιατών των Χανίων

Ένα ταξίδι από τα Χανιά στην Κωνσταντινούπολη κι από το σήμερα στην αποφράδα ημέρα της άλωσης της Πόλης, μέσα από τραγούδια και ιστορικά δρώμενα που έχει προετοιμάσει η Αδελφότητα Μικρασιατών Ν. Χανίων «Άγιος Πολύκαρπος», θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κοινό σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 31 Μαϊου, στις 9 το βράδυ στο Βενιζέλειο Ωδείο Χανίων. Στο μεταξύ, τα μέλη της Αδελφότητας Μικρασιατών απευθύνουν κάλεσμα προς τις προσφυγικές οικογένειες των Χανίων να ενισχύσουν τη Στέγη Μικρασιατικού Πολιτισμού και Έρευνας με κειμήλια και ιστορικά ντοκουμέντα.

ΓΥΡΙΖΟΝΤΑΣ ΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΠΙΣΩ
Την επιμέλεια της εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Τρίτη με θέμα την άλωση της Πόλις έχει η Γεωργία Ρακοπούλου – Παπαφράγκου, ενώ η είσοδος για το κοινό θα είναι ελεύθερη. «29 Μαΐου 1453, η αποφράδα ημέρα που η Πόλη αλώθηκε από τους Οθωμανούς και κόπηκαν τα νήματα του ελληνοχριαστιανικού πολιτισμού και της Ευρωπαϊκής διαφώτισης στην Πόλη. Η Κωνσταντινούπολη, το καύχημα της ανατολής, η βασιλεύουσα, το στολίδι του Βοσπόρου. Μια πόλις ιερή που δοξάστηκε η Αγία Τριάδα και ο Χριστιανισμός. Η Κωνσταντινούπολη έχει συνδέσει το όνομά της με τα οράματα, τις θυσίες και τους αγώνες του ελληνισμού, με τον βυζαντινό πολιτισμό. Ήταν και είναι η έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο φάρος της Ορθοδοξίας. Μια πόλη θρύλος. Από όλα αυτά πήραμε αφορμή για να κάνουμε αυτή την εκδήλωση, αυτό το βαθιά ιστορικό από τα Χανιά στην Πόλη», ανέφερε σχετικά η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Πολύκαρπος» Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη καλώντας τον κόσμο να δώσει το «παρών» στην εκδήλωση.

Για την επιρροή του μικρασιατικού πολιτισμού στο σύγχρονο ελληνικό πολιτισμό αναφέρθηκε το μέλος της Αδελφότητας Ηλέκτρα Τσίκα – Μαράκη: «Το 1453 εάλω η Πόλη. Το 1922 έχουμε την καταστροφή της Σμύρνης, του οφθαλμού της ανατολής, το διαμάντι της Μεσογείου. Έχουμε τον αφελληνισμό των παραλίων της Ιωνίας και πολλών περιοχών της μικρασιατικής γης, της Προύσας και του Πόντου. Μετά από χιλιάδες χρόνια έπαψε πια να ακούγεται η γλώσσα του Ομήρου κι όλος ο ελληνισμός ξεριζώθηκε, ήρθε στην Ελλάδα κι έδωσε νέο αίμα δημιουργώντας το σημερινό πρόσωπο της Ελλάδας», σημείωσε.

ΣΤΕΓΗ ΜΙΚΡΑΣΙΑΤΙΚΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Στο μεταξύ, την προσπάθεια δημιουργίας και λειτουργίας της μικρασιατικής στέγης έρευνας, πολιτισμού και μελέτης στα Χανιά (Σφακίων 25) αναφέρθηκε η πρόεδρος της Αδελφότητας κα Γκοζάνη – Χαριτάκη: «Πρόκειται για ένα μικρό μουσείο που θα στεγάσει και θα φιλοξενήσει τα κειμήλια από την πατρίδα της καρδιάς μας τη Μικρασία και όλα όσα έχουν διασωθεί μετά την εδώ εγκατάσταση στη Μάνα Ελλάδα», ανέφερε και κάλεσε τις προσφυγικές οικογένειες των Χανίων να προσφέρουν ή να δανείσουν κειμήλια από ένα έγγραφο ή ένα αντικείμενο μέχρι ένα κεντίδι ή κείμενα από προσωπικές εξομολογήσεις και αφηγήσεις. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνήσουν στα τηλέφωνα: 6972227065 Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη και 6942434680 Κυριάκος Μπάλης.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα