Τετάρτη, 21 Φεβρουαρίου, 2024

Ταυτοποίηση πέντε ατόμων

» Που συνομίλησαν με τον κατηγορούμενο πριν ή και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά

ΑΘΗΝΑ » Στην ταυτοποίηση πέντε προσώπων που συνομίλησαν με τον κατηγορούμενο πριν ή και μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, Γιώργο Ρουπακιά, προχώρησε η Αστυνομία.

Κατά πληροφορίες, τα πέντε άτομα θα κληθούν να καταθέσουν σύντομα από την ανακρίτρια που ερευνά την υπόθεση.
Στο μεταξύ, επιχείρηση – σκούπα στα Αστυνομικά Τμήματα στη Νίκαια, στα Καμίνια και στου Ρέντη πραγματοποίησε χθες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων της Ελληνικής Αστυνομίας προκειμένου να ερευνηθούν περιστατικά βίας στα οποία εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Νίκος Δένδιας απέστειλε από την πλευρά του στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου συμπληρωματικό φάκελο με στοιχεία από επιθέσεις στις οποίες εμπλέκεται η Χρυσή Αυγή.
Πιο αναλυτικά:
Σε εξέλιξη βρισκόταν από χθες το πρωί έρευνα της Υπηρεσίας Εσωτερικών Υποθέσεων στο Αστυνομικό Τμήμα της Νίκαιας, μετά από καταγγελία για εκβίαση αλλοδαπών από αστυνομικούς. Σύμφωνα με την καταγγελία, αστυνομικοί του συγκεκριμένου Τμήματος, άφηναν αλλοδαπούς να πωλούν λαθραία τσιγάρα και τους ζητούσαν ποσοστά.
Για παρόμοια δραστηριότητα των αστυνομικών είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του, που είδαν το φως της δημοσιότητας χθες και ο πρόεδρος της πακιστανικής κοινότητας. Ωστόσο, η συγκεκριμένη καταγγελία έχει γίνει επίσημα στις Αστυνομικές Αρχές και έφτασε στην Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων, που διερευνά την υπόθεση και παίρνει καταθέσεις από αστυνομικούς που υπηρετούν στο Α.Τ. Νίκαιας.
Οι αρμόδιοι αξιωματικοί εξετάζουν, παράλληλα, αν οι αστυνομικοί που καταγγέλλονται δρούσαν σε συνεργασία με μέλη της Χρυσής Αυγής, στο πλαίσιο της γενικότερης έρευνας που ανατέθηκε χτες από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια, στον διευθυντή της Υπηρεσίας, ταξίαρχο Παναγιώτη Στάθη, για να διαπιστωθεί αν υπάρχει συντονισμένη παράνομη δράση μεταξύ μελών του κόμματος και αστυνομικών.
Επίσης, έρευνα σε γραφεία της Χρυσής Αυγής στο Αγρίνιο πραγματοποιήθηκε χθες στο πλαίσιο της οποίας συνελήφθη αστυνομικός, ο οποίος είναι πρώην φρουρός του βουλευτή Κώστα Μπαρμπαρούση και βρίσκεται σε διαθεσιμότητα.
Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ. κατά την έρευνα στα γραφεία της ΕΛ.ΑΣ. βρέθηκαν και κατασχέθηκαν 30 ασπίδες, 2 κράνη μοτοσυκλέτας, 15 δάδες, 11 κοντάρια με σημαίες, τρεις ξύλινοι ράβδοι, 5 στειλιάρια και ένα τσεκούρι.
Επιπλέον βρέθηκαν αστυνομικό καπέλο, κράνος και δύο καλαμίδες αστυνομικής διμοιρίας και φυσιγγιοθήκη με 15 κυνηγετικά φυσίγγια τα οποία ανήκουν στον συλληφθέντα αστυνομικό.

ΣΤΟ ΛΙΜΕΝΙΚΟ ΣΩΜΑ
Ελέγχους, πραγματοποιεί εξάλλου τις τελευταίες ημέρες η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού Σώματος προκειμένου να εντοπίσει τυχόν διασυνδέσεις στελεχών του Σώματος με τη Χρυσή Αυγή.
Πηγές από το Υπουργείο Ναυτιλίας ανέφεραν ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια σχετική πληροφόρηση για το θέμα και πρόσθεσαν πως το Γραφείο Εσωτερικών Υποθέσεων του Λιμενικού, από εδώ και στο εξής, αν υπάρχουν καταγγελίες ή υποψίες θα μπαίνουν στο “μικροσκόπιο” της έρευνας.
Οπως τόνισαν οι ίδιες πηγές, ο υπουργός Μ. Βαρβιτσιώτης έχει δηλώσει για το θέμα, ότι τέτοιες καταγγελίες που αφορούσαν Υπηρεσίες του Λιμενικού, ελέγχονταν ανέκαθεν και στο πλαίσιο αυτά συνεχίζονται.
Μάλιστα έχει δοθεί εντολή από τον ίδιο, να είναι σε διαρκή επαγρύπνηση η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων προκειμένου αν υπάρξουν ανάλογες καταγγελίες όπως και στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας για διασυνδέσεις στελεχών με τη Χρυσή Αυγή, να ελεγχθούν άμεσα.
Πάντως στη διενέργεια διοικητικής διερεύνησης καταγγελιών για σχέσεις του Λιμενικού Σώματος με τη Χρυσή Αυγή είχε χρειαστεί να προχωρήσει πριν από μερικούς μήνες η αρμόδια Υπηρεσία του Λιμενικού. Η έρευνα, όπως προκύπτει από έγγραφο που είχε διαβιβαστεί στη Βουλή στις αρχές του καλοκαιριού (σ.σ. 24 Μαΐου 2013), γινόταν από Ανώτατο Αξιωματικό, μετά από καταγγελίες ότι στο Τ.Ε.Ι. του Πειραιά υπήρχαν αφίσες της Χρυσής Αυγής που είχαν τυπωθεί πάνω σε υπηρεσιακά έγγραφα του Λιμενικού Σώματος, μη διαβαθμισμένα που αφορούσαν τη διακίνηση αναλώσιμων, έγγραφα στα οποία μπορούσε να έχει πρόσβαση μόνο κάποιος που υπηρετούσε στη συγκεκριμένη Υπηρεσία και έφεραν μάλιστα και αριθμό πρωτοκόλλου.
Ερώτηση για το συγκεκριμένο περιστατικό είχαν καταθέσει οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Βασιλική Κατριβάνου και Δημήτρης Τσουκαλάς σημειώνοντας ότι ειδικά για το Λιμενικό δεν είναι η πρώτη φορά που έρχεται στη δημοσιότητα ανάλογο κρούσμα καθώς τον Μάρτιο του 2010 άνδρες των Ο.Υ.Κ. παρέλασαν φωνάζοντας ρατσιστικά και υπερεθνικιστικά – σωβινιστικά συνθήματα. Οι βουλευτές εξέφραζαν την ανησυχία τους για τη «διασύνδεση τμημάτων των Σωμάτων Ασφαλείας με τη νεοναζιστική Χρυσή Αυγή και αντίστοιχα τη διείσδυση της τελευταίας σε κρατικούς μηχανισμούς με ιδιαίτερη σημασία για τη λειτουργία του πολιτεύματος».
Στην έγγραφη απάντησή του ο τότε υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου Κωνσταντίνος Μουσουρούλης επιβεβαίωνε ότι για το συγκεκριμένο περιστατικό διενεργείται Διοικητική Διερεύνηση από Ανώτατο Αξιωματικό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ. Ο κ. Μουσουρούλης ενημέρωνε επίσης τους βουλευτές ότι η αρμόδια Διεύθυνση Προσωπικού του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής σε κάθε περίπτωση αποδεδειγμένης εκδήλωσης παραβατικής συμπεριφοράς από το προσωπικό του Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, ειδικά δε όταν αυτή αφορά στην προσβολή ή περιφρόνηση των δημοκρατικών θεσμών, κινεί άμεσα τις προβλεπόμενες διοικητικές διαδικασίες, τηρώντας πάντοτε ενήμερες τόσο τις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές όσο και την Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων. Οπως διαβεβαίωνε ο τότε υπουργός, «πρακτικές συγκάλυψης δεν νοούνται ούτε γίνονται ανεκτές και όποτε και εάν διαπιστώνονται πατάσσονται πειθαρχικά από πλευράς της προαναφερόμενης Διεύθυνσης και αναγγέλλονται παραχρήμα στις αρμόδιες Εισαγγελικές Αρχές».
ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ  ΑΝΑΦΟΡΑ
Συμπληρωματική αναφορά για επιθέσεις μελών της Χρυσής Αυγής απέστειλε χθες ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας, στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ευτέρπη Κουτζαμάνη, σε συνέχεια της πρώτης αναφοράς, προκειμένου να διερευνηθούν οι αξιόποινες πράξεις, στο πλαίσιο της συνολικής δράσης της οργάνωσης.
Η αναφορά περιλαμβάνει διαβιβαστικό έγγραφο της Κρατικής Ασφάλειας, που αφορά τη δικογραφία που σχηματίστηκε για την επίθεση, στις 12-9-2013, εναντίον μελών της τοπικής οργάνωσης του ΚΚΕ στο Πέραμα καθώς και έναν χρονολογικό κατάλογο επιθέσεων μελών ή υποστηρικτών του κόμματος “Λαϊκός Σύνδεσμος – Χρυσή Αυγή” τον οποίο ενεχείρισε στον υπουργό ο βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ, Μανώλης Γλέζος.
ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ
Εν τω μεταξύ, άρχισε χθες το απόγευμα η κατάθεση των κοινοβουλευτικών εκπροσώπων των κομμάτων της Βουλής και κυρίως όσων έκαναν σχετικές καταγγελίες.
Μεταξύ αυτών ο εκπρόσωπος της ΔΗΜ.ΑΡ. Βασίλης Οικονόμου, η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Λαφαζάνης και Μανώλης Γλέζος.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Γλέζος παρέδωσε συμπληρωματικό φάκελο για τη δράση της Χρυσής Αυγής στον Νίκο Δένδια, ο οποίος εστάλη από τον υπουργό Δημόσιας Τάξης στον αντεισαγγελέα Χαράλαμπο Βουρλιώτη.
Εξερχόμενος του γραφείο του κ. Βουρλιώτη, ο Π. Λαφαζάνης δήλωσε ότι η κυβέρνηση έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση που επέδειξε στην αντιμετώπιση της εγκληματικής δράσης, που αποδίδεται στα μέλη της Χρυσής Αυγής. Εκτίμησε δε ότι η διείσδυση της Χ.Α. στα Σώματα Ασφαλείας και τον στρατό έχει έκταση. Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Π. Ρήγας, από την πλευρά του, αφού ολοκλήρωσε τη μαρτυρική του κατάθεση, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η Χ.Α. δρα εγκληματικά χωρίς κανέναν σεβασμό στη Δημοκρατία και τους θεσμούς. Σημείωσε ωστόσο ότι η Δημοκρατία αντιδρά, έστω καθυστερημένα, με τρόπο θεσμικό. Η βουλευτής της ΝΔ Σοφία Βούλτεψη, κατά την αποχώρησή της από το δικαστικό μέγαρο του Αρείου Πάγου, δήλωσε ότι η Δικαιοσύνη πρέπει να συνεχίσει το έργο της και να πράξει το καθήκον της για την προάσπιση της Δημοκρατίας. Ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Βουρλιώτης δέχεται από το πρωί στο γραφείο του μάρτυρες για τις 33 υποθέσεις της Χρυσής Αυγής, μεταξύ αυτών και δημοσιογράφους, που έχουν ασχοληθεί με τη δράση της οργάνωσης.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΟΑΣΥ
Για θυματοποίηση του Σώματος και των αστυνομικών εξαιτίας των ελέγχων για σχέσεις με τη Χρυσή Αυγή κάνει λόγο με χθεσινή ανακοίνωσή της η ΠΟΑΣΥ. «Ολα αυτά θα δυσκολέψουν περισσότερο το έργο του Ελληνα Αστυνομικού και θα καταστίσουν αυτόν ως “αποδιοπομπαίο τράγο” με το πολιτικό σύστημα να βγαίνει αλώβητο από τις τραγικές εξελίξεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.«Η ζημιά που προκαλείται από αυτό στη συνείδηση των πολιτών είναι πολύ μεγάλη και δεν αναστρέφεται με τις διαβεβαιώσεις της αστυνομικής ηγεσίας ότι είναι άσχετες οι μετακινήσεις με την τραγική επικαιρότητα», αναφέρεται στην ανακοίνωση της ΠΟΑΣΥ.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα