Τετάρτη, 5 Οκτωβρίου, 2022

Ταλαιπωρία συνταξιούχων

Κύριε διευθυντά,
όπως είναι γνωστό στα χρόνια της κρίσης η έκδοση των συντάξεων καθυστερούσε αρκετά μεγάλο διάστημα ακόμη 3 και 4 χρόνια γι’ αυτό το λόγο μέχρι την τελική έκδοση τους δίνονταν και δίνονται ακόμη προσωρινές συντάξεις που αποτελουν μέρος της κυρίας.
Με την έκδοση της κανονικής σύνταξης αποδίδονται στους δικαιούχους και τα αναδρομικά που προέκυπταν από το συγκεκριμένο διάστημα.
Από αυτή τη διαδικασία έχουν προκύψει τα παρακάτω προβλήματα.
1. Για όσους συνταξιόυχους που έκαναν τις φορολογικές τους δηλώσεις και δήλωσαν αυτά τα χρήματα στην Εφορία μετά από ενημέρωση των λογιστών τους δεν υπάρχει πρόβλημα.
2. Σε άλλους όμως παρότι τα έχουν δηλώσει και πληρώσει τις αναλόγουσες φορολογικές υποχρεώσεις τους ήρθε ενημέρωση από την Εφορία με την οποία τους ζητάει πίσω οφειλές με μεγάλες επιβαρύνσεις.
3. Σε άλλους συναδέλφους επίσης που δεν είχαν ενημέρωση και δεν είχαν προβεί καν σε συμπληρωματικές φορολογικές δηλώσεις τους ήρθαν υπέρογκα ποσά καταβολής επιβαρυμένα με όλες τις προσαυξήσεις που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις.
Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί η Εφορία δεν τους φορολογεί ξεχωριστά για τα αναλογούντα αναδρομικά κάθε χρονιάς όπως οφείλει αλλά προσθέτει όλο το ποσό των αναδρομικών στο εισόδημα του έτους απόδοσης με αποτέλεσμα να αυξάνεται πλασματικά το εισόδημα αυτής της χρονιάς και να έχουν προστεθεί επιβαρύνσεις που φθάνουν σε χιλιάδες ευρώ.
4. Ακόμη έχουμε το εξής πρόβλημα. Συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης πέντε χρόνια πριν από το έτος 2019 και με βάση το νόμο για τις αποδοχές που έλαβαν οι φορολογικές τους υποχρεώσεις έχουν παραγραφεί, τους ζητείται να τις πληρώσουν και με επιβάρυνση.
Γι’ αυτό τον λόγο οι συνεργαζόμενες συνταξιουχικές οργανώσεις (ΣΕΑ) των έντεκα ομοσπονδιών κ. Χ. Εταικουρα και ζητούν
α. να δοθεί παράταση χρόνου σε όσους δεν έχουν ακολουθήσει τη διαδικασία, ώστε να προβούν σε νέες συμπληρωματικές δηλώσεις δίχως την καταβολή προστίμου καθώς επίσης να τους αφαιρεθούν οι προσαυξήσεις που έχουν επιβληθεί στα χρόνια αυτά.
β. Οσων τα ποσά που αναφέρονται ως χρεωστικά αφορούν συντάξεις που τους καταβλήθηκαν πριν την 5ετία από το έτος 2019 με βάση την υπάρχουσα νομοθεσία να παραγραφούν.
γ. Τα ποσά που τους έχουν καταβληθεί ως αναδρομικά από την εκκαθάριση της σύνταξης τους και συγκεντρώνονται σε μια χρόνια, αλλά αφορούν περισσότερα χρόνια αυτά να μοιρασθούν ανάλογα κάθε χρονιά ώστε η φορολογική επιβάρυνση να είναι η πραγματική για κάθε έτος που επιβλήθηκε και όχι αυτή που επιβάλλεται στη χρονιά συνολικής απόδοσης των αναδρομικών.
δ. Για την εξόφληση των φορολογικών επιβαρύνσεων σε όσους προκύπτουν να είναι απαλλαγμένες από ό,τι πρόσθετο και να τους δοθεί η δυνατότητα καταβολής μέσα από ρύθμιση εύλογων μηνιαίων δόσεων. Ας ελπίσουμε ότι θα εισακουσθεί το δίκαιο αιτημά τους.

Νίκος Παπαντωνάκης
μέλος Δ.Σ. ΟΑΕΕ Χανίων και Δ.Σ. της ΠΟΣ ΟΑΕΕ


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα