Τετάρτη, 17 Ιουλίου, 2024

Τα… βασικά

Κορυφώθηκε αυτές τις μέρες, όπως κάθε χρόνο, η κίνηση από Ελληνες επισκέπτες στα Χανιά.
Και, σε συναντήσεις με φίλους και γνωστούς από την υπόλοιπη Ελλάδα, οι περισσότεροι, στον έναν ή τον άλλο βαθμό, ακούμε παρατηρήσεις και παράπονα για κακώς κείμενα που εντοπίζουν στην πόλη και τον νομό.

Ετσι, από επισκέπτες με τους οποίους συζητήσαμε το προηγούμενο διάστημα, ακούσαμε όχι μόνο θετικά λόγια για την πόλη, το ενετικό λιμάνι, την παλιά πόλη και τις διαδρομές τους από την Κίσσαμο και τα Φαλάσαρνα μέχρι τον Αποκόρωνα και τα Κεραμειά, αλλά και παράπονα που αφορούσαν:
• Το πρόβλημα της στάθμευσης. «Εχουμε έρθει αρκετά καλοκαίρια. Και κάθε φορά δεινοπαθούμε να παρκάρουμε».
• Την κατάσταση πεζόδρομων και πεζοδρομίων. «Στην παλιά πόλη αλλά και στο Κουμ Καπί οι δρόμοι και τα πεζοδρόμια θέλουν επισκευή – αποκατάσταση», παρατήρησε επισκέπτρια.
• Την ελλιπή σήμανση. «Αν δεν ξέρεις τους δρόμους για να επισκεφτείς κάποιες περιοχές εκτός πόλης, θέλεις GPS».
• Την εθνική οδό: «Επιτέλους, ας γίνει το έργο του ΒΟΑΚ. Αλλά μέχρι να φτιαχτεί ο νέος αυτοκινητόδρομος, ο υφιστάμενος χρειάζεται βελτίωση σε πολλά σημεία και καλύτερο φωτισμό».
• Την κατάσταση του δρόμου από το αεροδρόμιο έως την πόλη των Χανίων.

Και αυτά δεν είναι τα μοναδικά. Είναι, όμως, ζητήματα που δεν αφορούν μόνον τους επισκέπτες αλλά και τους μόνιμους κατοίκους. Γιατί, βέβαια, για παράδειγμα η στάθμευση (οι ελεύθερες θέσεις έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια), οι λακκούβες σε δρόμους και πεζοδρόμια, αφορούν την καθημερινότητα όσων κατοικούν μόνιμα στα Χανιά.
Καθώς συχνά ακούμε για έργα και μελέτες, οι τοπικοί άρχοντες, όχι σπάνια, “ξεχνούν” ότι πέρα από τα όποια μεγάλα έργα αναγγέλλονται, σημασία έχουν και τα μικρά και απλά της καθημερινότητας. Δηλαδή, έργα βασικά, χωρίς υψηλό κόστος, που όμως βελτιώνουν την ποιότητα ζωής στην πόλη. Αυτά τα βασικά, θα έπρεπε να ήταν σε προτεραιότητα.
Και, όπως έχει επισημανθεί και στο παρελθόν, μια πόλη όταν είναι βολική και έχει ποιότητα ζωής για τον μόνιμο κάτοικό της, σίγουρα θα έχει και για τον επισκέπτη της.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα