Τρίτη, 28 Νοεμβρίου, 2023

Τα σημάδια… του 2020

“Υπάρχει στον κόσμο τούτον ένας μυστικός νόμος – εάν δεν υπήρχε, ο κόσμος θα ήταν από χιλιάδες χρόνια χαμένος – σκληρός και απαραβίαστος, το κακό πάντα στην αρχή θριαμβεύει και πάντα στο τέλος νικάται”.
Νικος Καζαντζάκης

Το 2020 σηματοδοτεί την αρχή του τέλους μιας εποχής που αδιαφορεί, που παγώνει, που κρίνει, που καταδικάζει, που θυσιάζει. Το σκοτάδι υποχωρεί αργά και τη θέση του θα πάρει το φως. Τα δύσκολα χρόνια που έρχονται θα μας ανταμείψουν. Εκείνο που ειναι βέβαιο είναι ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίζει να πορεύεται ο κόσμος έτσι όπως γίνεται σήμερα. Το άδικο που προπορεύεται σε όλα τα επίπεδα της ζωής μας σε συνδυασμό με την μεγάλη έλλειψη αγάπης είναι τα δύο μεγάλα δεινά που η ανθρωπότητα καλείται να πολεμήσει.
Ο πόλεμος αυτός, όπως και όλοι στην ιστορία της ανθρωπότητας, θα είναι σκληρός και αμείλικτος. Ίσως πιο σκληρός και από εκείνους τους πολέμους που τα χέρια παίρνουν τα όπλα. Η πλασματική  πραγματικότητα μέσα στην οποία ζούμε αρχίζει, αργά αλλά σταθερά, να υποκλίνεται στην ύπαρξη του Θεού. Οι άνθρωποι τώρα πιά θα αρχίσουν να χάνουν, γιατί από αυτό που πιό πολύ επιθύμησαν και απέκτησαν δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν ούτε μία στάλα.
Δε κατάλαβαν ποτέ ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν να ζητούν αυτά που δε δίνουν. Δε σκέφτηκαν ποτέ ότι από την μικρή ή μεγάλη τύχη τους,  θα πρέπει να επιστρέφουν  ένα έστω μικρό κομματάκι για εκείνους που δε στάθηκαν το ίδιο τυχεροί. Γιατί αποδείξαμε οτι είμαστε ικανοί για όλα τα καλά αλλά και ταυτόχρονα για τα μεγαλύτερα τέρατα.
Όλα αυτά που νομίζαμε ότι δεν μας αφορούν ήρθαν να μας χτυπήσουν την πόρτα το 2020. Μήπως τελικά να καταλάβουμε ότι όλα μας αφόρουν όλους; Μήπως να προσπαθήσουμε να  συναισθανθούμε μέσα από την απειλή,  την συνοχή και την σύνδεση που υπήρχε,  υπάρχει και θα υπάρχει  μεταξύ μας όσο κι αν την αγνοούμε;
Να καταλάβουμε ότι χωρίς αυτή τη συνοχή και την κατανόηση, δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να υπάρχουμε σαν είδος.
Όλοι ανήκουμε μαζί, είμαστε μέρος μιας ολότητας. Καλούμαστε πιά  να αναζητήσουμε,  να αντιληφθούμε, να κατανοήσουμε,  να αναρωτηθούμε πέρα από αυτά που μας σερβίρονται έτοιμα  , πίσω από αυτά που μας επιτρέπουν να βλέπουμε και πέρα  από αυτά που μας έμαθαν. Είναι δύσκολο και ταυτόχρονα οδυνηρό, αλλά είναι αυτό που αξίζει να κάνουμε τώρα περισσότερο από ποτέ γιατί τώρα αυτό μας ζητείται.
Ας επανεξετάσουμε τη σχέση μας με το Θεό, με τον εαυτό μας , με τους συνανθρώπους μας. Ας δώσουμε τον πρώτο ρόλο στην αγάπη και στην κατανόηση για να μπορέσουμε να περάσουμε από το στάδιο του φόβου σε εκείνο της πίστης που θα μας βοηθήσει να σωθούμε. Η εποχή που ακολουθεί απαιτεί την πνευματική μας εξέλιξη γιατί διαφορετικά δεν θα μπορέσουμε να ύπαρξουμε. Το 2020 σηματοδοτεί την αρχή αυτής της εποχής.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα