Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Τα… ψιθυριστά “ξόρκια” του άγχους

» H Ιφιγένεια Πορίχη μιλά για την τέχνη του ASMR που διαδίδεται ευρύτατα και στην Ελλάδα

Αν σε κάποια αγχώδη μέρα της ζωής σας ή μια άυπνη νύχτα, αναζητήσατε τεχνικές χαλάρωσης ή κάτι σχετικό στο διαδίκτυο, τότε είναι πολύ πιθανόν να “πέσατε” πάνω σε ένα βίντεο με ASMR και ίσως συναντήσατε το πρόσωπο με το οποίο συνομιλούμε σήμερα.
O λόγος για την Ιφιγένεια Πορίχη γνωστή στο Youtube ως Zeneia, μια από τις πρώτες ελληνίδες που ασχολήθηκαν με το ASMR.

Το ακρωνύμιο “ASMR” (Autonomous Sensory Meridian Response) μεταφράζεται στα Ελληνικά σε “Αυτόματη Αισθητήρια Απόκριση του Μεσημβρινού” και πρόκειται για μια τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται σε ακουστικά ερεθίσματα.

Ο δημιουργός του περιεχομένου (ASMRartist) χρησιμοποιεί απαλούς ψιθύρους και ήχους με στόχο τη χαλάρωση του ακροατή. Πρόκειται για οικείους ήχους από την καθημερινότητα, οι οποίοι – σύμφωνα με τους υποστηρικτές της μεθόδου- σε συνδυασμό με την ψιθυριστή φωνή προκαλούν το αίσθημα του… μυρμηγκιάσματος στο δέρμα, της ανατριχίλας στο κεφάλι, με τελικό αποτέλεσμα τη χαλάρωση και την ευφορία.

Η διάδοση του ASMR τα τελευταία δέκα χρόνια είναι τόσο ραγδαία, ώστε απασχολεί ακόμη κι επιστημονικά πειράματα που επιχειρούν να διαπιστώσουν την επίδρασή του στον ανθρώπινο εγκέφαλο.

Το ακρωνύμιο “ASMR” (Autonomous Sensory Meridian Response) μεταφράζεται στα Ελληνικά σε “Αυτόματη Αισθητήρια Απόκριση του Μεσημβρινού” και πρόκειται για μια τεχνική χαλάρωσης που βασίζεται σε ακουστικά ερεθίσματα.

Με αφορμή την παρουσία της στα Χανιά, μιλήσαμε με την Ιφιγένεια, η οποία μιλά με ενθουσιασμό για την τέχνη της, ενώ δεν κρύβει και τον θαυμασμό της για την πόλη μας!

• Είσαι από τις πρώτες αλλά και από τις πιο νέες Ελληνίδες ASMRartists, σε μια κοινότητα που στη χώρα μας τώρα αρχίζει και μεγαλώνει. Πώς αποφάσισες να ασχοληθείς με το ASMR;

Το ASMR μπήκε στη ζωή μου το 2015, που εντελώς τυχαία εμφανίστηκε στην αρχική μου ενα απο τα μοναδικά ελληνικά ASMR βίντεο που υπήρχαν τότε. Μαγεύτηκα απευθείας, ένιωσα πως εισήλθα σε εναν νέο κόσμο. Το κεφάλι μου μούδιασε, τα μάτια μου βάρυναν, ανατρίχιασα. Δεν χρειάστηκε άλλο, ”εθίστηκα” και μετά από λίγο καιρό άρχισα να πιάνω τον εαυτό μου να κάνει ASMR σε άκυρες στιγμές μέσα στη μέρα μου. Το εξασκούσα κυρίως όσο διάβαζα για το σχολείο, με tapping τριγύρω μου κάτι που με βοηθούσε και στη συγκέντρωση. Έτσι το 2019 αποφάσισα να το δοκιμάσω μπροστά από μια κάμερα, χωρίς βέβαια να δείχνω το πρόσωπο μου και πήγε ανέλπιστα καλά.

• Πρόσφατα ξεπέρασες τους 100.000 συνδρομητές στο Youtube κι έλαβες τη σχετική τιμητική πλακέτα. Το περίμενες όταν ξεκινούσες;

Μάλιστα, συγκεκριμένα στις 30 Ιουνίου πέτυχα ίσως το μεγαλύτερο μου όνειρο, 100.000 άτομα στο πλάι μου. Υποστηρικτές από όλο τον κόσμο που αγκαλιάζουν εμένα και το περιεχόμενο μου καθημερινά, είμαι ευλογημένη. Θα είμαι ειλικρινής, θεωρούσα πως ούτε τους 10.000 δεν θα έφτανα. Μερικές φορές ακόμη και τώρα κοιτάω τα νούμερα μου και δεν το πιστεύω. Ο κόσμος είναι οτι πιο πολύτιμο έχω, και λίγο περισσότερο οι Έλληνες, που έδωσαν μια ευκαιρία σε μενα… σε ενα πρωτόγνωρο και καινοτόμο περιεχόμενο που ήταν πραγματικά άγνωστο σε όλους.

• Όταν μιλάς στους δικούς σου ανθρώπους, μεγαλύτερης η μικρότερης ηλικίας για το κανάλι σου, καταλαβαίνουν τι κάνεις; Γενικά γνωρίζουν οι Έλληνες τι είναι το ASMR;

Η οικογένεια μου ήταν η πρώτη που έμαθε για το κανάλι μου και η υποστήριξη ήταν απίστευτη, αισθάνομαι πολύ ευτυχισμένη που έχω μια οικογένεια ανοιχτή σε νέες ιδέες, και κυρίως ευχαριστώ τους γονείς μου, γιατί χωρίς αυτούς δεν θα είχα καταφέρει τίποτα. Ήταν δύσκολο στην αρχή να εξηγήσω τι είναι, γιατί όπως προανέφερα ήταν κάτι εντελώς άγνωστο για όλες τις ηλικίες. Πάντα προσπαθώ να λέω πως είναι μια τέχνη μέσα από την οποία μπορείς να χαλαρώσεις, να μειώσεις το άγχος σου, να βρεις συντροφιά και να ψυχαγωγηθείς. Πριν 1.5 περίπου χρόνο δεν γνώριζε ο κόσμος. Πλέον θα έλεγα πως το 70% γνωρίζει και είμαι πολύ περήφανη.

• Η δημιουργία και ανάρτηση ενός βίντεο ASMR απαιτεί πάρα πολύ χρόνο. Πως το συνδυάζεις με τις σπουδές σου;

Θα έλεγα πως όταν αγαπάς κάτι, παντα θα βρίσκεις χρόνο. Είμαι φοιτήτρια φιλολογίας με εξειδίκευση στην ειδική αγωγή, προσέχω ένα παιδάκι, και κανω και YouTube. Ίσως βοηθάει το ότι δεν επεξεργάζομαι καθόλου τα βίντεο μου, θελω να παραμένω αυθεντική. Τα σαρδάμ και τα ανθρώπινα λάθη είναι μέρος του εαυτού μου, τα αφήνω άθικτα και θεωρώ πως γι’αυτό ο κόσμος με έχει αγαπήσει. Ειμαι η ίδια Ιφιγένεια που ειμαι και στο σπιτι μου. Άρα τα βίντεο δεν είναι παντα τόσο χρονοβόρα! Ισορροπίες και καλη ξεκούραση είναι τα κλειδιά.

• Στο μέλλον πως βλέπεις την Ιφιγένεια; Είναι μια νεανική ασχολία το ASMR ή κάτι που θα μπορούσες να ζήσεις από αυτό;

Το ASMR πλέον είναι μέρος του εαυτού μου. Δεν μπορώ να με φανταστω χωρίς αυτό, ακόμη και αν οι προβολές μου πέσουν ξαφνικά και με βλέπουν μόνο 5 άτομα, θα συνεχίσω να βοηθαω αυτά τα 5 άτομα. Μιας και με ρωτας για το μέλλον, ειμαι άτομο της οικογένειας. Θελω λίαν συντόμως να κανω οικογένεια, ακόμα και σε αυτή την περίοδο δεν θα ήθελα να σταματήσω το YouTube. Είναι αυτό που με κάνει ευτυχισμένη, παντα θα βρω τρόπο να το έχω μέσα στη ζωή μου και με την κατάλληλη αφοσίωση μπορώ να ζω από αυτό!

• Το διαδίκτυο έχει και τη “σκοτεινή” του πλευρά. Πέρα από τα κακόβουλα σχόλια υπάρχουν και οι απάτες. Εσύ μάλιστα είχες χάσει για ένα διάστημα την πρόσβαση στο κανάλι σου και τότε σου είχαν συμπαρασταθεί asmrartists από το εξωτερικό. Πώς ήταν η εμπειρία αυτή; Σε έκανε πιο επιφυλακτική;

Οταν μου “έκλεψαν” το κανάλι, ήταν η πιο αγχωτική περίοδος της ζωής μου. Είχε συμβεί έναν χρόνο πριν, θυμάμαι είχα 55.000 συνδρομητές και τα πήγαινα εξαιρετικά. Μου έκαναν μια πρόταση, για χορηγία. Μου έστειλαν ένα λινκ, και εγώ εντελώς απερίσκεπτα, το άνοιξα και έχασα τον λογαριασμό μου. Έχασα τη γη κάτω από τα πόδια μου. ASMRtists από το εξωτερικό μου στάθηκαν απίστευτα πολύ, Έλληνες YouTubers το ίδιο. Με κατευθύναν και όλα πήγαν κατ’ευχήν. Από τότε έχω γίνει απίστευτα επιφυλακτική και προσεκτική με τις επιλογές μου, ενημερώθηκα και ενημερώνω και τα νέα παιδιά που μπαίνουν στον χώρο μας για τα λεγόμενα «scams».

•Ολοκληρώνοντας, σε βρίσκουμε φέτος για δεύτερη φορά στα Χανιά αυτές τις ημέρες. Τι σε τραβάει στην πόλη μας;

Φέτος ήταν η πρώτη φορά που ήρθα στην Κρήτη. Με το χέρι στην καρδιά την ερωτεύτηκα. Είχα την τύχη να έρθει ο μπαμπας μου ως σεφ σε ένα εστιατόριο για σεζόν και από τότε δεν χάνω ευκαιρία να έρχομαι. Μάλιστα ετοιμάζομαι να έρθω και τρίτη φορά. Έχω μια ιδιαίτερη αγάπη και αδυναμία στα νησιά, και η Κρήτη με μάγεψε.

Αναζητήστε το κανάλι της Ιφιγένειας στο Youtube: Zeneia’s ASMRZeneia’s ASMR

1 Comment

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα