Σάββατο, 9 Δεκεμβρίου, 2023

Τα προβλήματα στα Νοσοκομεία στο Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων

Ψήφισμα στήριξης των υγειονομικών, με αίτημα πραγματοποίησης παγκρήτιας σύσκεψης για την αντιμετώπιση των προβλημάτων στα Νοσοκομεία ενέκρινε το Δημοτικό Συμβούλιο Χανίων. Το ψήφισμα κατέθεσε η “Λαϊκή Συσπείρωση” στο Δ.Σ. το μεσημέρι της Τετάρτης και ψηφίστηκε από τους Δημοτικούς Συμβούλους.

Στο σώμα τοποθετήθηκε ο πρόεδρος της ΕΓΕΣΥΧ κ. Κυριάκος Γραμματικόπουλος που τόνισε πως «το Νοσοκομείο είναι δικό σας, εμείς θα βρούμε δουλειά έξω όπου ζητήσουμε. Αν θέλετε να υπάρχει νοσοκομείο είναι θέμα δικό σας. Εμείς θέλουμε να ενισχυθεί το Νοσοκομείο με προσωπικό και αυτό περνάει και από την τοπική αυτοδιοίκηση», ενώ ο κ. Ε. Κοντορινάκης από το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Χανίων αναφέρθηκε στις μεγάλες ελλείψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού σε όλη την Κρήτη με το πρόβλημα να είναι ιδιαίτερα οξυμένο στα Χανιά. Και οι δύο υγειονομικοί υπογράμμισαν την ανάγκη λειτουργίας “Αστικού Κέντρου Υγείας” σε 24ωρη βάση ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση στα ΤΕΠ του Νοσοκομείου Χανίων.
Στην τοποθέτηση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Π. Σημανδηράκης τόνισε πως «μακάρι η λύση των προβλημάτων να περνούσε μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση αλλά όπως και σε άλλους τομείς και στην υγεία η λειτουργία του κράτους είναι απόλυτα συγκεντρωτική» .
Ο δήμαρχος μίλησε και για τις χαμηλές απολαβές των υγειονομικών με αποτέλεσμα να φεύγουν στο εξωτερικό και παρατήρησε πως «σε ένα κεντρικό σύστημα διοίκησης, κεντρικές πρέπει να είναι και οι λύσεις».
Για «απόλυτα δίκαια αιτήματα των υγειονομικών» έκανε λόγο ο κ. Γιώργος Τσαπάκος ζητώντας να «διαφυλαχθεί το Νοσοκομείο ως κόρη οφθαλμού» και κάλεσε τον δήμαρχο να αναλάβει πρωτοβουλίες για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Για την παράταξη του κ. Γρ. Αρχοντάκη, ο κ. Γιάννης Φραγκάκης δήλωσε πως συντάσσεται απολύτως με τις θέσεις των υγειονομικών και ότι αναγνωρίζει πέρα για πέρα το πρόβλημα της στέγης όχι μόνο για τους υγειονομικούς αλλά και τους εκπαιδευτικούς και τους φοιτητές.
«Η ενίσχυση του ΕΣΥ είναι μια επένδυση που πρέπει να γίνει» τόνισε χαρακτηριστικά.
«Το νοσοκομείο μας αφορά όλους, είναι το νοσοκομείο μας. Και μόνο το γεγονός της αποχώρησης 4 χειρουργών είναι ανησυχητικό» είπε ο κ. Τάσος Βάμβουκας προσθέτοντας πως οι συνθήκες εργασίας για το προσωπικό των ιδρυμάτων δεν συνάδουν με την επιστήμη και την προσφορά τους. «Αν η αυτοδιοίκηση στη χώρα μας είχε λάβει άλλα χαρακτηριστικά θα μπορούσε να λειτουργεί νοσοκομεία” υπογράμμισε.
«Μετά τον covid, σε χώρες όπως στην Αμερική η ιατρική κοινότητα έχει βγει μπροστά και διεκδικεί ένα δημόσιο σύστημα υγείας» σχολίασε ο κ. Χαράλαμπος Κουρούσης για την “Πρωτοβουλία Πολιτών – Πρώτα ο Άνθρωπος”, συμπληρώνοντας πως «ζούμε μια διαρκή υποβάθμιση του ΕΣΥ και του Νοσοκομείου Χανίων» και πως δεν αρκεί ένα ψήφισμα αλλά «να βγει η κοινωνία “στα κάγκελα”».
Για τη “Λαϊκή Συσπείρωση” ο Χαράλαμπος Λουτσέτης μίλησε για «διαχρονική επιλογή των κυβερνήσεων να υποστελεχωθούν τα Νοσοκομεία στην επαρχία» και επισήμανε ότι «το πρόβλημα δεν είναι ότι η τοπική αυτοδιοίκηση δεν έχει ενεργό ρόλο στην υγεία. Το Υπουργείο Υγείας πρέπει να λύσει τα προβλήματα. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα πρέπει να είναι αρωγός στα αιτήματα των εργαζομένων των Νοσοκομείων. Πρέπει η κινητοποίηση της δημοτικής αρχής και του δήμου να είναι πιο έντονη».
«Η παραίτηση των γιατρών είναι “το κερασάκι στην τούρτα”» ανέφερε ο κ. Ειρηναίος Μαράκης για την παράταξη “ΑΝΤΑΡΣΙΑ στα Χανιά”, τονίζοντας πως η κατάσταση στα νοσοκομεία «έχει φτάσει στο απροχώρητο. Η ΝΔ έχει στόχο τη διάλυση της δημόσιας υγείας».
Τέλος κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. δήλωσε ότι στηρίζει τη “Λευκή Νύχτα”. Στα πλαίσια της συζήτησης έγιναν εκτενής τοποθετήσεις από το “Σύνδεσμο Ιδιωτικών Υπαλλήλων”, τον Εμπορικό Σύλλογο, το Εργατικό Κέντρο, τους επικεφαλής των παρατάξεων και δημοτικούς συμβούλους.

Στην αρχή της συνεδρίασης το Δημοτικό Συμβούλιο τίμησε με ενός λεπτού σιγή και την έκφραση συλλυπητηρίων τη μνήμη του παλιού αυτοδιοικητικού Γιώργου Κουκλάκη καθώς και τη μνήμη της μητέρας του αντιδημάρχου κ. Μ. Καλογριδάκη, Ευαγγελίας Καλογριδάκη. Όλοι οι επικεφαλείς των παρατάξεων δήλωσαν τα συλλυπητήρια τους και μίλησαν με θερμά λόγια για τους εκλιπόντες.

Δείτε εδώ τα θέματα της ημερήσιας διάταξης

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα