Παρασκευή, 24 Μαΐου, 2024

Τα “πάνω” και τα “κάτω” των κομμάτων στα Χανιά

Τη Νέα Δημοκρατία να είναι πρώτο κόμμα στα περισσότερα εκλογικά τμήματα, τον ΣΥΡΙΖΑ δεύτερο, το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ κατά τόπους να έχουν ποσοστά καλύτερα από τα πανελλαδικά και τα υπόλοιπα κόμματα να παρουσιάζουν χαμηλά ποσοστά (με εξαίρεση τους “Σπαρτιάτες” στα Σφακιά), δείχνουν τα αποτελέσματα ανά Δήμο, Δημοτική Ενότητα και εκλογικά τμήματα που ανέλυσαν τα “Χ.ν.”.

Στα Σφακιά το κόμμα Σπαρτιάτες ήταν τρίτο σε ψήφους – ποσοστά

Στα αξιοσημείωτα ότι το ΜέΡΑ25 στα Χανιά έφτασε το 3,04%, με τα μεγαλύτερα ποσοστά του να είναι στα τμήματα ετεροδημοτών καθώς και στον Δήμο Χανίων, ενώ άλλο ένα κόμμα που δεν μπήκε στη Βουλή ο “Πατριωτικός Συνασπισμός” ήταν τρίτο σε ψήφους στο εκλογικό κέντρο στο Βασιλόπουλο Κολυμπαρίου με 11 ψήφους. Ειδικότερα σε ότι αφορά τα κόμματα που εκπροσωπούνται στη νέα Βουλή:

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Το μεγαλύτερο ποσοστό της η ΝΔ το είχε στη Γαύδο όπου πήρε το 50% των ψήφων (54 ψήφοι) έναντι 30 του ΣΥΡΙΖΑ. Υψηλά ποσοστά είχε στους Δήμους Κισσάμου 45,15% και Αποκορώνου 42,38%. Τα χαμηλότερα ποσοστά της ανά Δήμο η ΝΔ τα είχε στον Δ. Πλατανιά με 38,19% και 4.405 ψήφους. Η ΝΔ ήταν πρώτη σε όλα σχεδόν τα εκλογικά τμήματα με εξαίρεση τα Παλαιά Ρούματα, τα Καμισιανά, τα Καράνου αλλά με μικρότερες διαφορές από το δεύτερο σε σύγκριση με άλλους Δήμους. Μεγάλες διαφορές υπέρ της υπήρξαν σε εκλογικά τμήματα στην Αση Γωνιά, στις Καλύβες, στη Γεωργιούπολη, στο Μουζουρά Ακρωτηρίου κ.α.

 

ΣΥΡΙΖΑ

Τα καλύτερα ποσοστά του σε Δήμο ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε στα Σφακιά όπου ήταν δεύτερο κόμμα με 35,82% και 596 ψήφους. Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν πρώτο κόμμα στα χωριά του υποψηφίου του Παύλου Πολάκη, Σκαλωτή και Πατσιανό αλλά και στα Ασφένδου. Αντίθετα τα μικρότερα ποσοστά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε στο Δήμο Κισσάμου όπου έλαβε 14,65% και 1039 ψήφους (38,93% το Σεπτέμβρη του 2015 με 2.855 ψήφους και 37,36% και 2.955 ψήφους τον Ιούλιο του 2019). Τους λιγότερους ψήφους τους πήρε στο Σφηνάρι με 6 όπου ήταν και 5ο κόμμα. Πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν στις Καρές, στο Γαβαλοχώρι, στον Κεφαλά, και στους Μαχαιρούς Αποκορώνου, ισοψήφισε με τη ΝΔ στην πρώτη θέση σε εκλογικά τμήματα στην Πανέθυμο και στο Κολυμπάρι, ενώ στα περισσότερα εκλογικά τμήματα του Νομού ήταν δεύτερο κόμμα.

 

ΠΑΣΟΚ

Στο Ανατολικό Σέλινο ως Δήμο είχε τα υψηλότερα ποσοστά το ΠΑΣΟΚ στην Π.Ε. Χανίων με 15,33% και 493 ψήφους συνολικά και τα χαμηλότερα στη Γαύδο με 2,78% και 3 ψήφους, ενώ και στα Σφακιά ήταν 4ο κόμμα με 5,29% και 88 ψήφους. Στο Δήμο Χανίων έλαβε 10,05% και 4.497 ψήφους. Στη Δρακόνα Κεραμειών, στο Σάσαλο Κισσάμου και στο Μελιδόνι και στη Ραμνή Αποκορώνου ήταν πρώτο κόμμα και στα περισσότερα εκλογικά τμήματα των χωριών του Φρε ήταν δεύτερο κόμμα. Επίσης δεύτερο στο Στύλο και στον Εμπρόσνερο το ίδιο και στον Πλάτανο και στις Λουσακιές Κισσάμου, στον Βατόλακο, σε Λάκκους, Ντερέ, Ξαμουδοχώρι, Μανωλιόπουλο, στις Μουρνιές. Στα περισσότερα εκλογικά τμήματα στην Π.Ε. Χανίων ήταν τρίτο κόμμα.

ΚΚΕ

Με ποσοστό 10,77% το ΚΚΕ συγκέντρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό του στο Δήμο Πλατανιά. Ήταν παραδοσιακά πρώτο στα Παλαιά Ρούματα (στη Δ.Ε. Βουκολιών έλαβε 15,56%), αλλά και στα Καράνου (χωριό καταγωγής του υποψηφίου του Α. Μαρινάκη) και στα Καμισιανά (χωριό καταγωγής του Δ. Ανθούση), ενώ πολύ καλά πήγε και σε εκλογικά τμήματα στο Γεράνι και στο Πλατανιά, Νέο Χωριό, Πολεμάρχι, στο Έλος και στις Στροβλές Κισσάμου όπου ήταν δεύτερο κόμμα, όπως επίσης στο Θέρισο του Δ. Χανίων και σε Καλύβες, σε Κάινα Αποκορώνου. Στον Αποκόρωνα συγκέντρωσε 9,22% και στη Δ.Ε. Βάμου έλαβε 12,79% των ψήφων. Υψηλό ποσοστό είχε το ΚΚΕ και στα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών με 10,52%. Τα μικρότερα ποσοστά τα είχε στα Σφακιά με 4,27% και στη Γαύδο με 3,70%.

 

“ΣΠΑΡΤΙΑΤΕΣ”

Το κόμμα “Σπαρτιάτες” με ένα υποψήφιο από την περιοχή των Βουκολιών ήταν τρίτο κόμμα στο Δήμο Σφακίων με ποσοστό 5,59% και 93 ψήφους. Τους περισσότερους ψήφους τους πήρε στα δύο εκλογικά τμήματα των Ασκύφου (46 ψήφοι) όπου πάντως και η “Χρυσή Αυγή” συγκέντρωνε μεγάλα ποσοστά. Στην Κίσσαμο επίσης έλαβε ποσοστό 4,65%, στον Πλατανιά το 4,80% και στο Δήμο Χανίων 4,79%. Τους λιγότερους ψήφους τους έλαβαν στο Γαύδο.

ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Το κόμμα της Κωνσταντοπούλου ήταν πέμπτο σε εκλογική δύναμη κόμμα στο Νομό Χανιών 3,71% με τα υψηλότερα ποσοστά του να τα συγκεντρώνει στο Δήμο Κισσάμου με 4,06% και στο Δ. Καντάνου Σελίνου με 4,01% και τα μικρότερα στη Γαύδο με 1,85%.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

Στα Χανιά η “Ελληνική Λύση” του Κ. Βελόπουλου έλαβε το 3,10% των ψήφων. Το μεγαλύτερο ποσοστό το είχε στους Δήμου Καντάνου- Σελίνου και Γαύδου με 3,70%, ενώ το μικρότερο στο Δήμο Σφακίων με 1,14% όπου ήταν 9ο κόμμα.

 

ΝΙΚΗ

Στο Νομό Χανίων δεν πέρασε το 3% (συγκέντρωσε 2,69%), με το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων να τον έχει στο Δήμο Χανίων με 3.01% και 1349 ψήφους και το μικρότερο στο Δήμο Καντάνου- Σελίνου με 1,18% και 38 ψήφους, ενώ στη Γαύδο δεν είχε καμία ψήφο.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα