Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πότε συγκομίζουμε τα κρεμμύδια και πώς τα αποξηραίνουμε;

 

Όταν τα κρεμμύδια πλησιάζουν την ωρίμανση κατά τον Ιούνιο-Ιούλιο, μετά από 3-4 μήνες καλλιέργειας, το υπέργειο μέρος αρχίζει να γέρνει προς τα κάτω και ετοιμαζόμαστε για την συγκομιδή. Σε αυτό το στάδιο, διακόπτουμε το πότισμα προκειμένου να σταματήσει η ανάπτυξη του ριζικού συστήματος και οι εξωτερικοί χιτώνες του βολβού να ξεραθούν. Αφού στεγνώσει το χώμα τελείως και προχωρήσει η ξήρανση του φυλλώματος, τα φυτά του κρεμμυδιού, ξεριζώνουμε με τα χέρια ημίξηρα φύλλα και βολβούς. Στη συνέχεια, τα τοποθετούμε σε μικρούς σωρούς στο χωράφι για 5-10 ημέρες για να ξεραθούν καλύτερα. Αν έχει δυνατό ήλιο, τοποθετούμε τα φύλλα του κρεμμυδιού από πάνω ώστε να προστατεύσουν τους βολβούς από ηλιέγκαυμα. Οι βολβοί του κρεμμυδιού διατηρούνται σε αποθήκες ή ψυγεία σε θερμοκρασίες 0–7°C από τους παραγωγούς ή σε υψηλές θερμοκρασίες 25–35°C, σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εξασφαλίζουν συνθήκες χαμηλής υγρασίας. Στις θερμοκρασίες αυτές, τα κρεμμύδια μπορούν να διατηρηθούν για 3 ως 6 μήνες χωρίς να φυτρώσουν κατά την αποθήκευση.

Πώς αντιμετωπίζουμε τα σκαθάρια στις τριανταφυλλιές;

Για την αντιμετώπιση των σκαθαριών που εμφανίζονται στις τριανταφυλλιές ακολουθούμε τα εξής βήματα: Αρχικά, σε προληπτικό επίπεδο μπορούμε να περιορίσουμε τις επισκέψεις των σκαθαριών, ψεκάζοντας τις τριανταφυλλιές με αυτοσχέδιο σκεύασμα που φτιάχνουμε διαλύοντας 1 κουταλιά της σούπας πράσινο σαπούνι και 1 κουταλιά του γλυκού οινόπνευμα σε ένα λίτρο νερό. Σε επόμενη φάση, είναι σημαντικό να παρατηρούμε προσεκτικά ανάμεσα από τα φύλλα και μέσα στα τριαντάφυλλα μήπως υπάρχουν σκαθάρια. Μόλις εντοπίσουμε κάποιο σκαθάρι, φοράμε τα κατάλληλα γάντια και το απομακρύνουμε με τα χέρια μας ή το βάζουμε σε κάποιο κουβά με νερό. Σε περίπτωση έντονης προσβολής, για την αντιμετώπιση των σκαθαριών ψεκάζουμε το φύλλωμα και τα λουλούδια της τριανταφυλλιάς συνδυάζοντας θερινό πολτό και φυσική πυρεθρίνη. Πρόκειται για 2 βιολογικά σκευάσματα που προμηθευόμαστε από γεωπονικά καταστήματα.

Τι πότισμα, λίπανση και άλλη φροντίδα χρειάζονται τα βλίτα;

Τα βλίτα θέλουν σχετικά τακτικό πότισμα κατά την ανάπτυξη τους και πρέπει να γνωρίζουμε πως όταν είναι πλήρως αναπτυγμένα είναι πιο ανθεκτικά στην έλλειψη ποτίσματος. Αξίζει να σημειώσουμε πως κατά τους ζεστούς καλοκαιρινούς μήνες, το συχνό πότισμα είναι αναγκαίο για την παραγωγή δροσερών και τρυφερών φύλλων. Όσον αφορά τη λίπανση του βλίτου, η ενσωμάτωση κατά την φύτευση κομπόστ και καλά χωνεμένης κοπριάς, είναι αρκετή για την ανάπτυξη του βλίτου χωρίς να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον λίπασμα. Είναι σημαντικό να απομακρύνουμε με ένα σκαλιδάκι τα ανεπιθύμητα χόρτα (ζιζάνια) που φυτρώνουν κοντά στα βλίτα και τα εμποδίζουν να αναπτυχθούν. Σχετικά με τα έντομα και τις ασθένειες που προσβάλλουν τα βλίτα, ο ψεκασμός με οικολογικό σκεύασμα σαπώνων αλάτων καλίου ή με τριμμένο πράσινο σαπούνι επαρκεί για την αντιμετώπιση του αλευρώδη, ένα έντομο που μοιάζει με λευκό κουνουπάκι.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα