Τετάρτη, 8 Φεβρουαρίου, 2023

Τα μυστικά του Κήπου

Σε τι συνθήκες αναπτύσσεται το τεύκριο;

Tεύκριο, ένας από τους πιο ανθεκτικούς καλλωπιστικούς θάμνους της Μεσογείου, με μοναδικά φυλλαράκια σε γκρι- ασημί χρώμα και όμορφα μικρά μωβ-μπλε άνθη που εμφανίζονται από τις αρχές του καλοκαιριού μέχρι τα μέσα φθινοπώρου. Το τεύκριο είναι ένας αειθαλής θάμνος που χαρακτηρίζεται από αργή ανάπτυξη με συμπαγή σφαιρική βλάστηση που φτάνει συνήθως σε ύψος 1,5-2 μέτρων και ανάλογο πλάτος. Το τεύκριο προτιμά ηλιοφανή σημεία, για να έχει καλύτερη ανάπτυξη και πλούσια ανθοφορία. Είναι ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού και σε συνθήκες καύσωνα, ενώ εμφανίζει σχετική ανθεκτικότητα στην παγωνιά του χειμώνα. Ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη, αν και μπορεί να φυτευτεί σε όλους τους τύπους των εδαφών, αρκεί να έχουν καλή αποστράγγιση. Λόγω της ανθεκτικότητας του τεύκριου στην αλατότητα του εδάφους, είναι ιδανικό φυτό για παραθαλάσσιες φυτεύσεις σε εξοχικές κατοικίες.


Ποιες συνθήκες είναι κατάλληλες για την καλλιέργεια της λούφας;

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν σφουγγάρια που δεν τα βγάζουμε από τη θάλασσα, αλλά μπορούμε να τα παράγουμε στον κήπο μας; Ας γνωρίσουμε τη λούφα, ένα είδος κολοκύθας, που μας δίνει υπέροχα οικολογικά σφουγγάρια που δεν χρειάζονται καμία επεξεργασία και είναι 100% φυτικά.
Η λούφα είναι φυτό υποτροπικών κλιμάτων, αγαπά τις ηλιόλουστες μέρες και τις υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού. Σε αυτές τις συνθήκες, γίνεται αρκετά παραγωγική μέσα σε 2,5-3 μήνες, καθώς οι καρποί της παρουσιάζουν μεγάλη ταχύτητα ανάπτυξης. Η καλλιέργεια της λούφας είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, όπως η καλλιέργεια αγγουριάς και η καλλιέργεια κολοκυθιάς με τις οποίες συγγενεύει, και αρχίζει να ξεραίνεται με τις πρώτες παγωνιές του χειμώνα. Τα φυτά της λούφας χρειάζονται γόνιμο έδαφος με καλή αποστράγγιση για να αναπτυχθούν. Πριν τη φύτευση, ενσωματώνουμε οργανική ουσία μέσα στις θέσεις φύτευσης σε μορφή κομπόστ και κοπριάς, μαζί με βιολογικό λίπασμα, για να βοηθήσουμε το φυτό να αναπτυχθεί και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά.

Πώς καλλιεργούμε κολοκύθια σε γλάστρα;

Η κολοκυθιά αναπτύσσει πολλούς βλαστούς και πυκνό φύλλωμα και θα χρειαστεί αρκετά μεγάλη στρογγυλή γλάστρα, διαμέτρου 40-50 εκατοστών, για να τη φυτέψουμε. Η γλάστρα θα πρέπει να διαθέτει τρύπες, για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει από το πότισμα. Επιλέγουμε μια ηλιοφανή θέση στο μπαλκόνι, για να τοποθετήσουμε τη γλάστρα της κολοκυθιάς, σχετικά προφυλαγμένη από ανέμους με νότιο ή δυτικό προσανατολισμό. Για τη φύτευση του κολοκυθιού σε γλάστρα, επιλέγουμε ειδικό φυτόχωμα για λαχανικά, εμπλουτισμένο σε θρεπτικά συστατικά. Στη βάση της γλάστρας τοποθετούμε ένα λεπτό στρώμα από χαλίκια ή βότσαλα, για να πετύχουμε καλύτερη αποστράγγιση.

Για περισσότερες πληροφορίες και ερωτήσεις για τον κήπο, επισκεφθείτε την ιστοσελίδα www.mistikakipou.gr που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης

 

 


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα