Σάββατο, 27 Νοεμβρίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Τι είναι η διαφυλλική λίπανση;

Διαφυλλική λίπανση, ένας άμεσος τρόπος για να παρέχουμε θρεπτικά στοιχεία στις καλλιέργειες και να βοηθήσουμε την ανάπτυξη, την άνθιση και την καρποφορία των φυτών. Τα διαφυλλικά λιπάσματα διαφέρουν σε σχέση με τα λιπάσματα που εφαρμόζουμε στο έδαφος, καθώς διαλύονται στο νερό και ο ψεκασμός τους γίνεται στα φύλλα. Με αυτό τον τρόπο, η απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών γίνεται γρήγορα και έχει άμεσα αποτελέσματα, ειδικά σε περιπτώσεις που εμφανίζονται συμπτώματα έλλειψης θρεπτικών στοιχείων κατά την καλλιέργεια. Τα διαφυλλικά λιπάσματα έχουν εκτεταμένη χρήση στη γεωργία για να επιτύχουμε μεγαλύτερη παραγωγή και να βελτιώσουμε την ποιότητα των καρπών. Οι παραγωγοί μπορούν να τα εφαρμόσουν από τα πρώτα στάδια ανάπτυξης των φυτών, μέχρι το στάδιο της καρποφορίας και της ωρίμανσης, σε όλα τα είδη καλλιεργειών. Η διαφυλλική λίπανση λειτουργεί συνήθως συμπληρωματικά στη λίπανση των καλλιεργειών και δεν αντικαθιστά τα λιπάσματα που εφαρμόζονται στο έδαφος. Η διαφυλλική λίπανση μπορεί να εφαρμοστεί και από ερασιτέχνες κηπουρούς στα μπαλκόνια τους ή στους μικρούς κήπους τους. Απλά, θα πρέπει να προμηθευτούν μικρές συσκευασίες διαφυλλικών λιπασμάτων από γεωπονικά καταστήματα για να βελτιώσουν την κατάσταση των φυτών τους.

Τι συνθήκες θέλει η γκαζάνια για να αναπτυχθεί;

Αν και ενδημικό της Νοτίου Αφρικής, η γκαζάνια πλέον έχει εγκλιματιστεί και απαντάται στις χώρες της Μεσογείου. Έχει μεγάλη περίοδο ανθοφορίας, καθώς ανθίζει από τις αρχές της άνοιξης μέχρι και πολύ αργά το φθινόπωρο. Η γκαζάνια προτιμά έδαφος που στραγγίζει πολύ καλά και φυτόχωμα γενικής χρήσης όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.
Η γκαζάνια αγαπά θέσεις φύτευσης με έντονη ηλιοφάνεια για αρκετές ώρες τη μέρα. Θεωρείται φυτό που αντέχει πολύ στις παραθαλάσσιες φυτεύσεις, καθώς είναι πολύ ανθεκτική στα άλατα. Είναι αρκετά ευαίσθητη στο ψύχος του χειμώνα, ειδικά όταν είναι φυτεμένη σε γλάστρα.

Πώς συγκομίζεται το φυτικό σφουγγάρι;

H λούφα είναι ένα μονοετές, ποώδες, υποτροπικό φυτό, ένα είδος κολοκύθας, μακρινό ξαδερφάκι του αγγουριού. O καρπός της, άλλωστε, μοιάζει με τεράστιο αγγούρι, μήκους μισού μέτρου περίπου, περιβεβλημένο από ένα είδος δέρματος-φλούδας που μέσα του κρύβει ένα σφουγγάρι. Αυτό, λοιπόν, το φυτικό οικολογικό σφουγγάρι είναι ιδανικό για βαθύ καθαρισμό και απολέπιση του δέρματος, ενώ στην κουζίνα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να πλύνουμε τα πιάτα και τις κατσαρόλες ή για να ξύσουμε τις φλούδες από τα φρούτα και τα λαχανικά. Σε ανώριμο στάδιο, όταν ο καρπός είναι 10-15 εκατοστά, μπορεί να τηγανιστεί, να μαγειρευτεί σε σούπες ή να αναμιχθεί ψιλοκομμένος σε σαλάτες. Κατά την ωρίμανση του καρπού, παίρνει κίτρινο χρώμα και σταδιακά αφυδατώνεται. Σε αυτό το σημείο, μπορούμε να τον κόψουμε και να τον ξεφλουδίσουμε με ιδιαίτερη ευκολία για να πάρουμε το φυτικό σφουγγάρι. Αν συγκομίσουμε τον καρπό όταν είναι ακόμα πράσινος, θα πρέπει να περιμένουμε να ξεραθεί για να ξεφλουδιστεί πιο εύκολα. Σε αυτή την περίπτωση, τα σφουγγάρια είναι πιο μαλακά και είναι κατάλληλα για τις πιο ευαίσθητες επιδερμίδες.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα