Σάββατο, 4 Δεκεμβρίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Πότε μαζεύουμε το χαμομήλι και πώς το αποξηραίνουμε;

Μαζεύουμε το χαμομήλι από τα τέλη της άνοιξης μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού, όταν τα λουλούδια του έχουν ανοίξει πλήρως και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αιθέρια έλαια. Αποφεύγουμε να μαζεύουμε το χαμομήλι νωρίς το πρωί που υπάρχει ακόμα η πρωινή υγρασία και μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στην ποιότητα της συγκομιδής. Κατά τη συλλογή του χαμομηλιού, κόβουμε με ένα μικρό ψαλιδάκι μόνο τα άνθη του, τα μαζεύουμε και στη συνέχεια τα αποξηραίνουμε πάνω σε δίσκους που τοποθετούμε σε σκιερούς και καλά αεριζόμενους χώρους. Αφού γίνει η αποξήρανση των λουλουδιών του χαμομηλιού, τα αποθηκεύουμε σε αεροστεγή βάζα που φυλάσσουμε μέσα στο ντουλάπι μας για να το χρησιμοποιήσουμε όταν θέλουμε να φτιάξουμε ρόφημα.

Κάθε πότε χρειάζονται πότισμα τα πεπόνια;

Η πεπονιά είναι απαιτητική στο νερό και χρειάζεται τακτικό πότισμα για να έχουμε ικανοποιητική παραγωγή καρπών. Συγκεκριμένα, ποτίζουμε κάθε 2-3 μέρες την περίοδο της άνοιξης και κάθε μέρα την περίοδο του καλοκαιριού, ώστε το χώμα να διατηρείται σχετικά υγρό. Πρέπει να προσέχουμε κατά το πότισμα, καθώς η υπερβολική ποσότητα νερού την περίοδο της άνθισης των πεπονιών συντελεί στην πτώση των ανθέων και στη μειωμένη παραγωγή πεπονιών. Όταν το έδαφος που έχουμε φυτέψει τις πεπονιές δεν στραγγίζει καλά ώστε να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει, υπάρχει κίνδυνος με το πότισμα να προκληθούν διάφορες μυκητολογικές ασθένειες όπως το φουζάριο και το ωίδιο.

Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στην ορχιδέα;

Η ορχιδέα έχει ήπιες απαιτήσεις σε θρεπτικά στοιχεία και δεν χρειάζεται υπερβολικές ποσότητες λιπάσματος. Κατά την περίοδο βλάστησης της ορχιδέας, λιπαίνουμε κάθε 2 βδομάδες με ισορροπημένο λίπασμα ειδικό για ορχιδέες. Κατά την περίοδο ανθοφορίας της ορχιδέας, η λίπανση γίνεται μια φορά το μήνα. Αποφεύγουμε τη λίπανση κατά την περίοδο του χειμώνα ή εφαρμόζουμε σε πολύ αραιά διαστήματα. Πρέπει να επισημάνουμε ότι η ορχιδέα είναι ευαίσθητη σε λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα σε άζωτο, γι’ αυτό είναι καλό να προτιμάμε ειδικά λιπάσματα για ορχιδέες. Για τη λίπανση της ορχιδέας προτιμάμε υγρά λιπάσματα που είναι υδατοδιαλυτά στο νερό. Η εφαρμογή της λίπανσης είναι καλύτερο να γίνεται με αραίωση του υγρού λιπάσματος στη λεκάνη που τοποθετούμε την ορχιδέα όταν την ποτίζουμε. Υπάρχουν, επίσης, ειδικά λιπάσματα για διαφυλλικό ψεκασμό των φύλλων και των επιφανειακών ριζών της ορχιδέας που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα