Δευτέρα, 6 Δεκεμβρίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Πού οφείλεται το μαύρισμα των καρπών σε ντομάτες, πιπεριές;

Η ασθένεια της ξηρής κορυφής οφείλεται ουσιαστικά σε έλλειψη ασβεστίου στα φυτά. Εμφανίζεται κατά την περίοδο της ταχείας ανάπτυξης, όταν ο εφοδιασμός των καρπών της ντομάτας, της πιπεριάς και του καρπουζιού με ασβέστιο δεν επαρκεί. Στην εμφάνιση του προβλήματος συντελεί η μικρή περιεκτικότητα ασβεστίου στο έδαφος, το ακανόνιστο πότισμα, η φύτευση σε ψυχρά εδάφη, σε όξινα εδάφη με χαμηλό pH, καθώς και σε εδάφη που χαρακτηρίζονται από υψηλή αλατότητα. Επίσης, στο μαύρισμα των καρπών και στην εμφάνιση της ξηρής κορυφής συντελεί η υπερβολική χρήση αζωτούχων λιπασμάτων και οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη φάση ανάπτυξης του καρπού σε ντομάτες, πιπεριές και καρπούζια.

Γιατί εμφανίζει καφέ στίγματα η ορτανσία;

Αν η ορτανσία μας εμφανίζει καφέ στίγματα στις άκρες των φύλλων που μετά μαυρίζουν και ξηραίνονται, συνήθως αυτό οφείλεται σε υπερβολική ποσότητα νερού. Ανάλογα συμπτώματα παρουσιάζονται στην ορτανσία όταν δίνουμε μεγάλη ποσότητα λίπανσης, καθώς δημιουργούνται τοξικότητες λόγω υπερβολικής συσσώρευσης αλάτων. Καφέ στίγματα στα φύλλα της ορτανσίας μπορεί να παρατηρηθούν όταν η ορτανσία δέχεται απευθείας το έντονο ηλιακό φως, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Για να διορθώσουμε το πρόβλημα, μεταφέρουμε την ορτανσία σε φωτεινό σημείο που δεν το κτυπούν οι απευθείας ακτίνες του ήλιου.

Πώς φυτεύουμε τον βασιλικό σε γλάστρα;

Για φυτέψουμε τον βασιλικό σε γλάστρα, επιλέγουμε γλάστρες με τρύπες στη βάση για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει με το πότισμα και χρησιμοποιοήσουμε ειδικό φυτόχωμα για αρωματικά φυτά εμπλουτισμένο με θρεπτικά συστατικά Εναλλακτικά, μπορούμε να φτιάξουμε το δικό μας φυτόχωμα χρησιμοποιώντας, τύρφη, κοπριά, και περλίτη σε αναλογία 3:1:1. Τοποθετούμε τη γλάστρα με τον βασιλικό σε μπαλκόνι με δυτική ή ανατολική έκθεση σε σημείο προφυλαγμένο και ημισκιερό. Την περίοδο του χειμώνα που επικρατούν έντονη παγωνιά και δυνατοί άνεμοι, μπορούμε για λίγες μέρες να τον έχουμε σε εσωτερικό χώρο μέσα στο σπίτι.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα