Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Τα μυστικά του κήπου

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για την φύτευση των λαχανικών;

Το έδαφος που καλλιεργούμε είναι πολύ σημαντικό για την ανάπτυξη των λαχανικών μας. Χρειαζόμαστε αφράτο και γόνιμο χώμα που να μη συγκρατεί πολύ νερό. Πριν προχωρήσουμε στην καλλιέργεια, κάνουμε την απαραίτητη προετοιμασία του εδάφους για φύτευση και ενσωματώνουμε τα κατάλληλα υλικά βελτίωσης του εδάφους, όπως τύρφη, κομπόστ και κοπριά για να γίνει το χώμα πιο αφράτο και να το ενισχύσουμε με θρεπτικά συστατικά. Παράλληλα, προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα για να εμπλουτίσουμε το έδαφος με άζωτο, φώσφορο, κάλιο και μαγνήσιο. Συμπληρωματικά, η προσθήκη λιπάσματος ασβεστίου, βοηθά να αποφύγουμε το μαύρισμα στο κάτω μέρος των καρπών ντομάτας και πιπεριάς.

Πόσο συχνά βάζουμε λίπασμα στις φράουλες;

Η καλλιέργεια της φράουλας είναι απαιτητική σε θρεπτικά συστατικά για να έχει πλούσια ανάπτυξη και σημαντική παραγωγή. Κατά τη μεταφύτευση της φράουλας στο χωράφι, ενσωματώνουμε χωνεμένη κοπριά, κομπόστ και πλήρες βιολογικό λίπασμα για να αφρατέψουμε το έδαφος και να το εμπλουτίσουμε με οργανική ουσία. Στη συνέχεια, είναι αναγκαίο να προσθέτουμε πλήρες βιολογικό λίπασμα, μία φορά το μήνα, ώστε οι φράουλες μας να αποκτήσουν ικανοποιητικό μέγεθος και πλούσια γλυκιά γεύση. Πολλές φορές, οι φράουλες που τρώμε είναι κάπως ξινές και δεν ωριμάζουν γρήγορα. Σε αυτή την περίπτωση, προσθέτουμε συμπληρωματικά, βιολογικό λίπασμα καλίου για να γλυκάνουν οι καρποί.

Χρειάζεται κλάδεμα ο βασιλικός;

Οι περισσότερες ποικιλίες του βασιλικού δεν χρειάζονται ιδιαίτερο κλάδεμα. Μόνο οι ποικιλίες που αναπτύσσονται πολύ όπως ο πολυετής βασιλικός, κλαδεύεται στις αρχές της άνοιξης, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα, για να περιορίσουμε το ύψος του και να αφαιρέσουμε ξερούς και άρρωστους βλαστούς. Συνήθως, στους βασιλικούς, κάνουμε συχνά κορφολόγημα, κόβοντας λίγα φύλλα από τις κορφές των βλαστών του, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του. Είναι σημαντικό να αφαιρούμε τα άνθη του βασιλικού, μόλις σχηματισθούν το καλοκαίρι, για να εξασφαλίσουμε παράταση της μακροζωίας του και να αποφύγουμε παράλληλα την εξασθένηση του φυτού.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες