Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι θέση επιλέγουµε για τη φύτευση της ορτανσίας;

Η ορτανσία αναπτύσσεται καλύτερα και ανθοφορεί σε ηµισκιερές και δροσερές θέσεις καθώς αγαπά τη ζέστη και την υγρασία, αλλά όχι το έντονο απευθείας ηλιακό φως. Είναι ανθεκτική στην παγωνιά και στις χαµηλές θερµοκρασίες του χειµώνα, ωστόσο είναι ευαίσθητη στους δυνατούς ανέµους και ειδικά τους βοριάδες, γι’ αυτό φροντίζουµε να την τοποθετούµε σε προφυλαγµένη θέση. Αν φυτέψουµε την ορτανσία σε γλάστρα, επιλέγουµε αυλή ή µπαλκόνι µε ανατολικό ή δυτικό προσανατολισµό που να της εξαφαλίζει προστασία από τον άνεµο. Η ορτανσία µπορεί να φυτευτεί και σε παραθαλάσσια µέρη, καθώς είναι ανθεκτική στα υδροσταγονίδια της θάλασσας και σε εδάφη µε σχετικά υψηλή αλατότητα.

Πότε και πώς γίνεται το κλάδεµα της λεµονιάς;

Οι λεµονιές κλαδεύονται µέσα στην άνοιξη µέχρι τα µέσα καλοκαιριού, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειµώνα. Το κλάδεµα της λεµονιάς διακρίνεται σε κλάδεµα διαµόρφωσης που γίνεται στα νεαρά δέντρα λεµονιάς και σε κλάδεµα διαµόρφωσης που γίνεται στα ενήλικα δέντρα λεµονιάς όπως αναλυτικά περιγράφουµε παρακάτω:
Κλάδεµα διαµόρφωσης σε νεαρά δέντρα λεµονιάς: Πραγµατοποιούµε ελαφρύ κλάδεµα στη λεµονιά διατηρώντας 3-4 κεντρικούς βραχίονες και διαµορφώνοντας την σε κυπελλοειδές σχήµα. Αν οι λεµονιές δεν κλαδευτούν ελαφρά κατά τα πρώτα χρόνια της εγκατάστασης στο χωράφι, στα επόµενα στάδια ανάπτυξης θα χρειαστούν πολύ αυστηρό κλάδεµα και θα καθυστερήσει το ξεκίνηµα της καρποφορίας των λεµονιών.
Κλάδεµα καρποφορίας της λεµονιάς: Στο κλάδεµα καρποφορίας της λεµονιάς, αφαιρούµε τους εσωτερικούς πυκνούς βλαστούς για καλύτερο αερισµό και φωτισµό του δέντρου, µικραίνουµε το µήκος στους υπόλοιπους για να διατηρούµε σταθερό το ύψος της λεµονιάς και αφαιρούµε τις ποδιές που έχουν εξασθενήσει και παρουσιάζουν µειωµένη παραγωγικότητα. Το κλάδεµα καρποφορίας γίνεται κάθε 1-2 χρόνια.

 

Πώς δηµιουργούµε καινούρια φυτά δίκταµου;

Ο πολλαπλασιασµός του δικταµου γίνεται µε σπόρο και µε µοσχεύµατα. Για να δηµιουργήσουµε καινούρια φυτά δίκταµου µε σπόρο, χρειαζόµαστε περισσότερο χρόνο, δηµιουργούµε ωστόσο φυτά µε καλύτερο ριζικό σύστηµα. Μπορούµε να φυτέψουµε σπόρο δίκταµου στα τέλη του χειµώνα σε θερµαινόµενο σπορείο για να το µεταφυτέψουµε σε γλάστρα φυτωρίου µέσα στην άνοιξη.
Ο πιο εύκολος και γρήγορος τρόπος για να δηµιουργήσουµε νέα φυτά δίκταµου είναι µε τη µέθοδο πολλαπλασιασµού µε µοσχεύµατα. Κόβουµε φυλλώδη τµήµατα βλαστών µέσα στην άνοιξη ή ηµιξυλώδη στα τέλη του καλοκαριού, µήκους περίπου 10 εκατοστών και τα φυτεύουµε σε γλάστρες φυτωρίου που θα διατηρούµε σε δροσερό περιβάλλον. Χρησιµοποιούµε πολύ ελαφρύ φυτόχωµα ή µίγµα που φτιάχνουµε βάζοντας τύρφη, άµµο και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Η χρήση ορµόνης ριζοβολίας βοηθάει σηµαντικά στο να έχουµε µεγαλύτερο ποσοστό επιτυχίας για τη δηµιουργία καινούριων φυτών δίκταµου.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα