Παρασκευή, 19 Απριλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς φυτεύουμε βασιλικούς και κατιφέδες στον λαχανόκηπο;

Στον ανοιξιάτικο λαχανόκηπο, παραδοσιακά, οι παππούδες και οι γιαγιάδες φύτευαν βασιλικό και κατιφέ ανάμεσα στα φυτά για να εξασφαλίσουν πλούσια παραγωγή καρπών. Ίσως έχουμε ακούσει ότι η φύτευση κατιφέ και βασιλικού κάνει τις μελιτζάνες και τις πιπεριές να έχουν πιο γλυκιά γεύση.Τι πραγματικά προσφέρουν οι βασιλικοί και οι κατιφέδες ανάμεσα στα υπόλοιπα κηπευτικά και γιατί φυτεύονται μαζί; Μπορούμε να φυτέψουμε τον βασιλικό και τον κατιφέ χρησιμοποιώντας σπόρους που σπέρνουμε στο χωράφι, ανάμεσα από τις γραμμές των κηπευτικών, για να φυτρώσουν και να αναπτυχθούν σταδιακά.Εναλλακτικά, μπορούμε να φυτέψουμε ανάμεσα στα φυτά του λαχανόκηπου μας έτοιμα φυτά βασιλικού και κατιφέ που προμηθευόμαστε από φυτώρια και γεωπονικά καταστήματα.Συνήθως, σε κάθε γραμμή φύτευσης που έχουμε τα λαχανικά μας, φροντίζουμε να τοποθετούμε 2-3 φυτά βασιλικού και 2-3 φυτά κατιφέ. Αν φυτεύουμε κήπο στο μπαλκόνι, βάζουμε μία γλάστρα με βασιλικούς και μία γλάστρα με κατιφέδες ανάμεσα από τις γλάστρες και τις ζαρντινιέρες των κηπευτικών μας για να τα προστατεύσουμε.

Πότε φυτεύουμε τη γλιστρίδα στον κήπο και σε τι αποστάσεις;

Η γλιστρίδα φυτρώνει μόνη της κάθε χρόνο στους ανοιξιάτικους λαχανόκηπους και στα καλλιεργούμενα χωράφια της Μεσογείου. Κι αν η γλιστρίδα δε φυτρώνει μόνη στον λαχανόκηπο μας, μπορούμε να προμηθευτούμε σπόρο και να την καλλιεργήσουμε στον κήπο μας ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι μας.Κατάλληλη εποχή για την φύτευση της γλιστρίδας με σπόρο στον κήπο ή σε γλάστρα στο μπαλκόνι είναι την περίοδο Απριλίου-Μάϊου όταν έχει αυξηθεί η θερμοκρασία. Πριν τη φύτευση της γλιστρίδας στον κήπο μας, φροντίζουμε να ενσωματώσουμε στο χώμα κοπριά και κομπόστ για να έχει μεγαλύτερη απόδοση η καλλιέργεια. Φυτεύουμε τους σπόρους σε βάθος ενός εκατοστού, δηλαδή ίσα να καλυφθεί ο σπόρος με τις αποστάσεις φύτευσης να είναι περίπου 5 εκατοστά μεταξύ των φυτών και 10-15 εκατοστά μεταξύ των γραμμών φύτευσης.

 

Ποιοι είναι οι βασικοί τύποι διαφυλλικών λιπασμάτων;

Υπάρχουν πολλοί τύποι διαφυλλικών λιπάσματων που βρίσκουμε σε γεωπονικά καταστήματα και περιέχουν τα κύρια θρεπτικά στοιχεία όπως το άζωτο, ο φώσφορος, το κάλιο, το μαγνήσιο και το ασβέστιο, καθώς επίσης ιχνοστοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος και το βόριο. Τα συγκεκριμένα στοιχεία περιέχονται στα διαφυλλικά λιπάσματα μεμονωμένα ή σε μίγματα σε διάφορες περιεκτικότητες. Τα διαφυλλικά λιπάσματα μπορεί να είναι υγρά ή να έχουν κρυσταλλική μορφή που θυμίζει ζάχαρη και σε κάθε περίπτωση διαλύονται στο νερό για να δημιουργήσουμε το ψεκαστικό διάλυμα για τα φυτά μας. Επιπλέον, υπάρχουν διαφυλλικά λιπάσματα εγκεκριμένα για χρήση σε βιολογική καλλιέργεια, των οποίων τα συστατικά έχουν φυσική προέλευση.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα