Τρίτη, 28 Μαΐου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποιες είναι οι πιο γνωστές ποικιλίες ντοματινιών;

Υπάρχουν πολλές ποικιλίες ντοματινιών για να καλλιεργήσουμε που κατά βάση διαχωρίζονται ανάλογα το σχήμα καρπού, το χρώμα του καρπού και φυσικά τη γεύση.
• Ποικιλίες ανάλογα το σχήμα του καρπού: Ένας βασικός διαχωρισμός στις ποικιλίες ντοματινιών είναι τα ντοματίνια τύπου “τσέρι” με μικρούς σφαιρικούς καρπούς που έχουν συνήθως ελαφρά υπόξινη γεύση και κόκκινο χρώμα καθώς και τα ντοματίνια τύπου “βελανίδι” που έχουν επιμήκεις καρπούς σε σχήμα βελανίδι και πιο γλυκιά γεύση, τα οποία τα συναντάμε σε κόκκινο χρώμα αλλά και σε άλλα χρώματα.
• Ποικιλίες ντοματινιών ανάλογα το χρώμα του καρπού: Οι ποικιλίες κόκκινων ντοματινιών είναι οι πιο διαδεδομένες που φυτεύονται στον κήπο και στο μπαλκόνι. Για τους πιο απαιτητικούς φίλους της γαστρονομίας, τα τελευταία χρόνια ξεχωρίζουν τα κίτρινα ντοματίνια, πολύ παραγωγική και ανθεκτική ποικιλία με μία ιδιαίτερη γλυκιά γεύση. Επίσης, ενδιαφέρουσες ποικιλίες ντοματινιών είναι τα πράσινα τοματίνια με σχετικά υπόξινη γεύση, καθώς και τα μαύρα (μωβ-ιώδη) ντοματίνια που διαθέτουν ένα πολύ ξεχωριστό άρωμα που θυμίζει παλιά παραδοσιακή ποικιλία ντομάτας.
• Παραδοσιακές ποικιλίες ντοματινιών: Πολύ δημοφιλής ποικιλία ντοματινιών είναι η παραδοσιακή ντόπια ποικιλία Σαντορίνης, η οποία καλλιεργείται άνυδρη στα νησιά του Αιγαίου. Αν και έχει χοντρή φλούδα, διαθέτει μοναδική αρωματική γεύση, νόστιμη σάρκα και γίνεται υπέροχη λιαστή.

Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της πασχαλιάς;


Η πασχαλιά, όπως δηλώνει και το όνομά της, είναι το καλλωπιστικό φυτό που έχει συνδεθεί με τη γιορτή του Πάσχα. Και όχι άδικα, καθώς το φυτό της πασχαλιάς μας χαρίζει εντυπωσιακή ανθοφορία που διαρκεί 20 με 30 μέρες, στα τέλη της άνοιξης, κόντα στην περίοδο του Πάσχα.  Η πασχαλιά χρειάζεται ελαφρύ κλάδεμα κατά την περίοδο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου, αφαιρώντας ξερά, αδύνατα και κακοσχηματισμένα κλαδιά. Κατά το κλάδεμα της πασχαλιάς, διατηρούμε το σχήμα του φυτού χωρίς να μικρύνουμε το μήκος των βλαστών, γιατί έτσι θα χάσουμε τα μπουμπούκια που θα δώσουν ανθοφορία την επερχόμενη άνοιξη. Επιπλέον, αφαιρούμε τα υπερώριμα ξερά λουλούδια της πασχαλιάς, κατά τον μήνα Μάιο και Ιούνιο, προκειμένου να διατηρήσουμε τη ζωντάνια και τη ζωτικότητα του φυτού. Αν σε μια γερασμένη πασχαλιά χρειαστεί να κάνουμε αυστηρό κλάδεμα ανανέωσης, δηλαδή να την κλαδέψουμε από αρκετά χαμηλά, το κάνουμε μέσα στον χειμώνα, ενώ κατά το τέλος Αυγούστου αφαιρούμε σχολαστικά τις παραφυάδες που δημιουργεί.

 

Πώς χρησιμοποιείται το κρίταμο στην κουζίνα;


Το κρίταμο είναι πολυετής πόα που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές και αμμουδιές. Το κρίταμο έχει υπόλευκα σαρκώδη, παχιά και γυαλιστερά φύλλα, επιμήκη και λογχοειδή. Ο βλαστός και τα φύλλα του κρίταμου, όταν τα τρίψει κανείς αναδίδουν μια ευχάριστη μυρωδιά και έχουν μια αλμυρή γεύση. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο, ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα. Το κρίταμο ανήκει στην ίδια οικογένεια με το σέλινο, τον μαϊντανό, τον άνηθο και το μάραθο. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του κρίταμου τρώγονται και διαθέτουν μια χαρακτηριστική πικρή και υφάλμυρη γεύση. Συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη, καθώς χρησιμοποιούνται στις σαλάτες ως άρτυμα στη χωριάτικη σαλάτα αλλά και σαν συνοδευτικό ψαριών και κρεάτων.Οι βλαστοί και τα άνθη του κρίταμου τηγανίζονται και γίνονται ομελέτες, ενώ τα φύλλα και οι σπόροι του μπορούν να παρασκευαστούν σε αρωματικό τουρσί. Τέλος, από το κρίταμο μπορούμε να παρασκευάσουμε ένα εξαιρετικό καρύκευμα αλατιού, αν το αποξηράνουμε και το τρίψουμε.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα