Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Πώς κλαδεύουμε τον δυόσμο στον κήπο και το μπαλκόνι;

Σκοπός του κλαδέματος του δυόσμου είναι να περιορίσουμε την πλευρική του ανάπτυξη, να ελέγξουμε το σχήμα του και να ανανεώσουμε τη βλάστηση του. Το κλάδεμα του δυόσμου, ανάλογα την περίπτωση κάθε φυτού και την εποχή, μπορεί να περιλαμβάνει: α) κόψιμο βλαστών από χαμηλά, β) κορφολόγημα βλαστών, γ) αφαίρεση ξερών ή αδύναμων βλαστών και δ) απομάκρυνση των ανθέων:
α) Κλαδεύουμε από χαμηλά τους βλαστούς του δυόσμου: Σε φυτά δυόσμου που έχουν ταλαιπωρηθεί από την παγωνιά ή σε γερασμένα φυτά με ξερή βλάστηση και φύλλα, στις αρχές της άνοιξης, κλαδεύουμε από χαμηλά τους βλαστούς σε ύψος 5 εκατοστών από το έδαφος για να ανανεωθεί το φύλλωμα του φυτού.
β) Κορφολογούμε τους βλαστούς του δυόσμου: Λόγω της πλευρικής ανάπτυξης του δυόσμου, κόβουμε τις άκρες του φυτού από την κορυφή, για να διατηρήσουμε συμπαγές το σχήμα του και να τονώσουμε την ανάπτυξη του. Όταν κόβουμε φύλλα για να τα χρησιμοποιήσουμε, ουσιαστικά κάνουμε ένα άτυπο κορφολόγημα που βοηθάει την ανάπτυξη νέας βλάστησης.
γ) Αφαιρούμε ξερούς και ασθενείς βλαστούς του δυόσμου: Αφαιρούμε τους ξερούς και αδύναμους βλαστούς, μαυρισμένα και άρρωστα φύλλα του δυόσμου για να εξασφαλίσουμε καλύτερο αερισμό του φυτού και να το διατηρήσουμε όμορφο και υγιές, απαλλαγμένο από ασθένειες.
δ) Απομακρύνουμε τα άνθη του δυόσμου: Για να αποφύγουμε την εξασθένηση του φυτού και να διατηρήσουμε τον δυόσμο ζωηρό και αναπτυγμένο το φθινόπωρο, αφαιρούμε τα άνθη του την περίοδο του καλοκαιριού μόλις σχηματισθούν. Μπορούμε να αφήσουμε τα άνθη σε ορισμένα φυτά, αν θέλουμε να κρατήσουμε σπόρο.

Πώς φυτεύουμε σε γλάστρα τη μονστέρα;

Το φυτό της μονστέρας, λόγω της πλευρικής ανάπτυξης και των μεγάλων φύλλων της, χρειάζεται μεγάλες γλάστρες, διαμέτρου και ύψους τουλάχιστον 30 εκατοστών ώστε να έχει καλή ισορροπία και σταθερότητα.Η γλάστρα είναι απαραίτητο να διαθέτει τρύπες για να απομακρύνεται το νερό που περισσεύει κατά το πότισμα, ενώ συμπληρωματικά τοποθετούμε μία στρώση χαλικιών στη βάση της γλάστρας για καλύτερη αποστράγγιση. Γεμίζουμε τις γλάστρες της μονστέρας με εμπλουτισμένο φυτόχωμα για φυτά εσωτερικού χώρου που περιέχει περλίτη και ελαφρόπετρα για καλύτερη ανάπτυξη και αερισμό της ρίζας του φυτού. Η μονστέρα έχει μία τάση να σκαρφαλώνει, γι’ αυτό χρησιμοποιούμε συνήθως κάποια στήριξη από κοκοφοίνικα ή με βρύα για να ακουμπήσουν οι ρίζες και να στηριχθεί καλύτερα το φυτό.
Όταν το φυτό μας μεγαλώσει αρκετά, συνήθως μετά από 2-3 χρόνια, είναι σημαντικό να κάνουμε μεταφύτευση σε μεγαλύτερη γλάστρα για να τη βοηθήσουμε να αναπτυχθεί περισσότερο και να αποφύγουμε προβλήματα στις ρίζες και τα φύλλα.

Τι ζημιά κάνουν τα σκουλήκια της ανάρσια στα βερίκοκα;

Η ανάρσια εμφανίζεται κάθε χρόνο στην καλλιέργεια της βερικοκιάς. Η κάμπια, δηλαδή σκουλήκι του εντόμου της ανάρσια, έχει σοκολατένιο ή καστανέρυθρο χρώματος με ευδιάκριτους δακτύλιους. Αρχικά, την περίοδο της άνοιξης, η ανάρσια προσβάλλει τους τρυφερούς νεαρούς βλαστούς της βερικοκιάς, δημιουργώντας στοές κατά μήκος των βλαστών, με αποτέλεσμα το κορυφαίο τμήμα των βλαστών να μαραίνεται και να πέφτει. Στα τέλη της άνοιξης, η κάμπια του εντόμου προσβάλλει και τους πράσινους ανώριμους καρπούς κάνοντας ζημιά στο εξωτερικό του καρπού, κυρίως κοντά στον ποδίσκο του καρπού.Η προσβολή της ανάρσια συνεχίζεται την περίοδο του καλοκαιριού εντός των προσβεβλημένων βλαστών, αλλά και στο εσωτερικό των ώριμων καρπών. Σε αυτό το στάδιο, γίνεται έντονα αντιληπτή κατατρώγοντας τη σάρκα των βερίκοκων, γεγονός που καθιστά ακατάλληλα τα βερίκοκα για φάγωμα, με αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής.

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα