Σάββατο, 20 Απριλίου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Τι είναι η κηπουρική χωρίς σκάψιμο; (no dig gardening)

Υπάρχει τρόπος να καλλιεργήσουμε στον κήπο χωρίς να χρειαστεί να σκάψουμε ή να σκαλίσουμε το έδαφος;Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο, το περίφημο no dig gardening όπως αποκαλείται στο εξωτερικό, είναι μία οικολογική μέθοδος καλλιέργειας που τα τελευταία χρόνια είναι πολύ δημοφιλής στους ερασιτεχνικούς κήπους.Κεντρική ιδέα είναι ότι αποφεύγοντας το σκάλισμα, το χώμα και οι ωφέλιμοι μικροοργανισμοί του εδάφους οδηγούνται σε μία οικολογική ισορροπία που ευνοεί την ανάπτυξη και την καρποφορία των φυτών. Η κηπουρική χωρίς σκάψιμο βασίζεται στη δημιουργία διαφόρων στρωμάτων με φυσικά οικολογικά υλικά που αποτελούν το έδαφος στο οποίο γίνεται η καλλιέργεια. Στην πιο απλή της μορφή, κάνουμε κάλυψη της επιφάνειας του κήπου με ένα υλικό εδαφοκάλυψης (όπως για παράδειγμα χρησιμοποιημένες χαρτόκουτες) και στη συνέχεια προσθέτουμε ένα φυσικό υπόστρωμα πλούσιο σε οργανική ουσία για να φυτέψουμε και να καλλιεργήσουμε τα φυτά μας. Ένας ενδεικτικός τρόπος κηπουρικής χωρίς σκάψιμο είναι η φύτευση σε υπερυψωμένα παρτέρια τα οποία αποτελούν μικρές κατασκευές που μας επιτρέπουν να καλλιεργούμε σε χώμα που τοποθετούμε ψηλότερα από την επιφάνεια του εδάφους.

Ποιες ασθένειες προσβάλλουν την καλλιέργεια της μουσμουλιάς;

H μουσμουλιά είναι ένα αγαπημένο αειθαλές καρποφόρο δέντρο που δίνει πρώτo καρπούς σε μία εποχή που οι επιλογές σε φρέσκα φρούτα είναι σχετικά περιορισμένες. Συγκεκριμένα, η μουσμουλιά ανθίζει στα τέλη του φθινοπώρου και ξεκινάει την καρποφορία της νωρίς την άνοιξη, από Απρίλιο μέχρι Ιούλιο, ανάλογα την ποικιλία.Η κυριότερη ασθένεια της μουσμουλιάς οφείλεται στον μύκητα του φουζικλάδιου που εκδηλώνεται στο άνθος, στους καρπούς, στα φύλλα, στους μίσχους και στους βλαστούς της μουσμουλιάς υπό μορφή κηλίδων που σταδιακά παίρνουν ένα μεταλλικό μαύρο χρώμα.Για την αντιμετώπιση του φουζικλάδιου της μουσμουλιάς, εφαρμόζουμε ψεκασμό με χαλκούχο διάλυμα σε 3 στάδια:α) λίγο πριν την άνθιση της μουσμουλιάς,
β) μετά την πτώση των πετάλων του άνθους και
γ) όταν ο καρπός της μουσμουλιάς είναι σε μέγεθος μεγάλου ρεβιθιού.

 

Τι θέση επιλέγουμε για την πιλέα και σε τι συνθήκες αναπτύσσεται καλύτερα;

Η πιλέα προτιμά εσωτερικούς χώρους και θέλει φωτεινά σημεία που δε χτυπά άμεσα το απευθείας ηλιακό φως. Μπορεί να επιβιώσει και σε πιο σκιερές θέσεις μέσα στο σπίτι που διαθέτουν μειωμένο φωτισμό. Ο έντονος μεσημεριανός ήλιος, ειδικά την καλοκαιρινή περίοδο, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα στα φύλλα της πιλέας και να εμφανιστούν χαρακτηριστικά μαυρίσματα και καφετιάσματα. Κατάλληλo εύρος θερμοκρασιών για την ανάπτυξη της πιλέας είναι μεταξύ 13-30°C καθώς είναι αρκετά ευαίσθητη σε πιο χαμηλές ή πιο ψηλές θερμοκρασίες. Απαιτεί περιβάλλον με σχετικά υψηλή υγρασία, μακριά από ζεστά και ψυχρά ρεύματα του αέρα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα