Τρίτη, 22 Οκτωβρίου, 2024

Tα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή φυτεύουμε τις μπανάνες και σε τι αποστάσεις;

Η καλλιέργεια της μπανάνας ευδοκιμεί σε γόνιμα αφράτα εδάφη που διαθέτουν υψηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, καλή αποστράγγιση και σχετικά όξινο pΗ εδάφους μεταξύ 5,5-6,5. Τι είναι η οργανική ουσία του εδάφους Η μπανανιά καλλιεργείται σε ηλιόλουστα σημεία, σε περιοχές με ζεστό και υγρό τροπικό κλίμα καθώς χρειάζεται θερμοκρασίες 20-35°C για να έχει ζωηρή βλάστηση και πλούσια καρποφορία. Είναι ευαίσθητη στις χαμηλές θερμοκρασίες, στην παγωνιά του χειμώνα και στους δυνατούς βοριάδες, γι’ αυτό συχνά οι μπανανιές καλλιεργούνται μέσα σε θερμοκήπια. Κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε μπανάνες στον κήπο μας είναι μέσα στην άνοιξη, αφού περάσουν οι παγωνιές του χειμώνα. Οι αποστάσεις φύτευσης για την καλλιέργεια της μπανανιάς είναι 2,5 – 3 μέτρα μεταξύ των γραμμών φύτευσης και 2 – 2,5 μέτρα μεταξύ των θέσεων φύτευσης σε κάθε γραμμή. Για να φυτέψουμε τις μπανανιές, ανοίγουμε λάκκο φύτευσης ύψους και διαμέτρου 40×40 εκατοστών για να αναπτυχθεί καλύτερα το ριζικό σύστημα της μπανανιάς. Με δεδομένες τις παραπάνω αποστάσεις φύτευσης της μπανανιάς, η πυκνότητα φύτευσης κυμαίνεται 130-200 φυτά ανά στρέμμα.

Πώς προετοιμάζουμε το έδαφος για καλλιέργεια;

Χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα εργαλεία κηπουρικής (τσάπα, τσουγκράνα, φτυάρι) και μηχανήματα κήπου (σκαπτικά, χορτοκοπτικά) μπορούμε να εκτελέσουμε τις απαραίτητες εργασίες για την βελτίωση του χώματος με τον καλύτερο και πιο ξεκούραστο τρόπο.Πριν τη φύτευση, υπάρχουν ορισμένες καλλιεργητικές εργασίες που θα μας βοηθήσουν στην καλλιέργεια.
• Απομακρύνουμε αρχικά τις μεγαλύτερες πέτρες που έχει το χωράφι, καθώς δημιουργούν πολλά προβλήματα στην κατεργασία του εδάφους.
• Οργώνουμε το χώμα του κήπου με καλλιεργητή, με τρακτέρ ή σκάβουμε με τσάπα αν η έκταση που καλλιεργούμε μας το επιτρέπει. Με αυτόν τον τρόπο, κάνουμε το χώμα πιο αφράτο και παράλληλα απομακρύνουμε τα ανεπιθύμητα αγριόχορταπου υπάρχουν στο χωράφι μας.
• Η καλύτερη περίοδος για να οργώσουμε και να σκάψουμε είναι μετά από βροχή ή αφού ποτίσουμε το χώμα, καθώς απαιτείται μια σχετική υγρασία για να καλλιεργηθεί το χωράφι.
• Απομακρύνουμε εκ νέου μικρότερες πέτρες μετά το όργωμα και το σκάψιμο καθώς και ριζώματα των αγριόχορτων που θα εμφανιστούν στην επιφάνεια.
• Για να κάνουμε ακόμα πιο αφράτο το χώμα του κήπου μας, μπορούμε να προχωρήσουμε σε δεύτερο όργωμα.
• Διαμορφώσουμε με τσουγκράνα μία μικρή κλίση στο χωράφι για να απομακρύνονται τα νερά μετά από βροχή και να μην πλημμυρίζει.

 

Πώς βελτιώνουμε το χώμα του κήπου;

Πώς βελτιώνουμε το χώμα του κήπου; Είναι πολύ σημαντικό να καλλιέργουμε σε αφράτο χώμα, το οποίο διαθέτει καλό αερισμό και συγκρατεί τη σωστή ποσότητα υγρασίας. Για να βελτιώσουμε τα φυσικά χαρακτηριστικά του εδάφους, υπάρχουν διάφορα φυσικά υλικά εδαφοβελτίωση που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε.

Για την καλύτερη συγκράτηση του νερού, τη μείωση των ποτισμάτων και την εξασφάλιση καλύτερου αερισμού στο έδαφος, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε υλικά εδαφοβελτίωσης όπως ο περλίτης, ο ζεόλιθος, η ελαφρόπετρα και ο ατταπουλγίτης.Παράλληλα, για την ενίσχυση του εδάφους με θρεπτικά συστατικά και οργανική ουσία μπορούμε να ενσωματώσουμε διάφορα φυσικά οργανικά υλικά όπως η κοπριά, το κομπόστ, η τύρφη και η στάχτη από τα ξύλα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα