Σάββατο, 25 Μαΐου, 2024

Τα Μυστικά του Κήπου…

Ποια εποχή και πώς φυτεύουμε τις ντάλιες σε γλάστρα και στον κήπο;

Η ντάλια φυτεύεται την εποχή της άνοιξης, τόσο στον κήπο όσο και σε γλάστρα στο μπαλκόνι, και μας χαρίζει την πλούσια ανθοφορία της μέσα στο καλοκαίρι, μέχρι και τις αρχές του φθινοπώρου.
-Κατά τον σχεδιασμό του κήπου μας, φυτεύουμε τις ντάλιες σε σειρές, επιλέγοντας τις ψηλές ντάλιες στις πίσω θέσεις του κήπου, ενώ στα μπροστινά σημεία τις χαμηλότερες, σε απόσταση 50-60 εκατοστών μεταξύ των φυτών και 1-1,5 μέτρο μεταξύ των σειρών.
-Φυτεύουμε τους κονδύλους της ντάλιας σε βάθος 12-15 εκατοστών με τα «μάτια» προς τα επάνω. Χρησιμοποιούμε κάποιο στήριγμα 1,5 μέτρου (καλάμι ή πάσαλο) που τοποθετούμε στο χώμα δίπλα στις τρύπες που φυτεύουμε τους κονδύλους για να δέσουμε τα φυτά όταν φθάσουν τα 30-40 εκατοστά σε ύψος, καθώς ο άνεμος μπορεί να τα λυγίσει ή και να σπάσει τον βλαστό. -Τοποθετούμε καρτελάκια σε κάθε στήριγμα με πληροφορίες, για να γνωρίζουμε ποια ποικιλία ντάλιας έχουμε φυτέψει στο συγκεκριμένο σημείο. Οι πληροφορίες αυτές θα μας χρειαστούν το φθινόπωρο, όταν θα ξεραθεί το ανθικό στέλεχος, για την αποθήκευση των κονδύλων της ντάλιας για την επόμενη χρονιά προκειμένου να γνωρίζουμε το ύψος και το χρώμα της ντάλιας που είχαμε τοποθετήσει σε κάθε σημείο φύτευσης.

Πότε είναι η κατάλληλη εποχή για να φυτέψουμε φράουλες;

Η φράουλα μπορεί να φυτευτεί μέσα στον Σεπτέμβρη και να δώσει καρπούς μέσα στην άνοιξη, καθώς το φυτό διαμορφώνει εκτεταμένο ριζικό σύστημα την περίοδο του χειμώνα. Βέβαια, σε αυτή την περίπτωση, πρέπει να προφυλάξουμε τα φυτά από την έντονη παγωνιά του χειμώνα και να καλλιεργήσουμε σε χαμηλά θερμοκήπια μορφής τούνελ.
Ο πιο απλός τρόπος είναι να φυτέψουμε στις αρχές της άνοιξης, ειδικά για ερασιτεχνική καλλιέργεια που κάνουμε στον κήπο ή σε γλάστρες στο μπαλκόνι. Αξίζει να αναφέρουμε πως η ανοιξιάτική καλλιέργεια φράουλας, την πρώτη χρονιά δίνει σχετικά πιο μικρή παραγωγή κατά την περίοδο του καλοκαιριού και αρκετά μεγαλύτερη την επόμενη χρονιά μέσα στην άνοιξη.

Πόσο συχνά χρειάζεται πότισμα η σανσιβέρια;


Η σανσιβέρια είναι ιδιαίτερα ανθεκτική και η ανάγκες της σε νερό είναι πολύ περιορισμένες. Ποτίζουμε τη σανσιβέρια περίπου μία φορά τον μήνα, την περίοδο της άνοιξης και του φθινοπώρου και μόνο εφόσον το χώμα της έχει στεγνώσει. Τη ζεστή περίοδο του καλοκαιριού, ποτίζουμε συχνότερα, περίπου κάθε 2 εβδομάδες. Αν δούμε τα φύλλα της σανσιβέριας να χάνουν τη λεία όψη τους και να φαίνονται ρυτιδιασμένα, σημαίνει ότι το φυτό χρειάζεται νερό. Αν το πρόβλημα δε διορθώνεται, μεταφυτεύουμε το φυτό χρησιμοποιώντας καινούργιο χώμα.Αν τα φύλλα της σανσιβέριας λυγίζουν προς τα κάτω, μάλλον υπερβάλλαμε στο πότισμα και πρέπει να το μειώσουμε άμεσα. Αν δεν το κάνουμε έγκαιρα, μπορεί να χαλάσουν κάποια φύλλα λόγω υπερβολικής υγρασίας.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα