Τι προσφέρει το άζωτο στα φυτά;
H προσθήκη λιπάσματος με άζωτο δίνει σημαντική ενίσχυση της ανάπτυξης και της καρποφορίας των φυτών. Πιο συγκεκριμένα: Προφέρει πλούσια βλάστηση και γρήγορη ανάπτυξη των φυτών. Δημιουργεί μεγαλύτερο ύψος στα φυτά, μεγαλύτερη φυλλική επιφάνεια και περισσότερους πλάγιους βλαστούς. Προκαλεί έντονο πρασίνισμα στα φύλλα των φυτών, εξασφαλίζοντας υγιή ανάπτυξη. Βοηθά σημαντικά στη διεύρυνση της περιόδου καρποφορίας με όψιμη βλαστική ανάπτυξη. Συντελεί στην εξασφάλιση υψηλότερης καρποφορίας και μεγαλύτερης παραγωγής.
Η έλλειψη αζώτου, γνωστή και ως τροφοπενία αζώτου στα φυτά, δημιουργεί πολλά προβλήματα στις καλλιέργειες και εμφανίζεται με χαρακτηριστικά συμπτώματα υποβάθμισης της παραγωγής. Συναντάται σε χωράφια μετά από έντονες βροχοπτώσεις, καθώς το άζωτο απομακρύνεται βαθύτερα στο έδαφος με το νερό, σε ελαφριά εδάφη με αμμώδη σύσταση και σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα φωσφόρου και καλίου. Η έλλειψη αζώτου προκαλεί: Δημιουργία αδύναμων και καχεκτικών φυτών με χαμηλό ύψος, ειδικα όταν η έλλειψη του αζώτου εμφανίζεται στα πρώτα στάδια ανάπτυξης. Εμφάνιση λιγότερων πλευρικών βλαστών και μειωμένης φυλλικής επιφάνειας. Εμφάνιση κιτρινισμάτων ή κιτρινοπράσινων περιοχών στα παλαιότερα φύλλα των φυτών, κυρίως σε χαμηλότερο ύψος. Το κιτρίνισμα εμφανίζεται αρχικά στις άκρες των φύλλων των φυτών που σταδιακά αρχίζουν να ξεραίνονται. Μείωση της καρποφορίας και της παραγωγής τόσο σε ποιοτικό όσο και σε ποιοτικό επίπεδα.
Πότε και με ποιο τρόπο γίνεται το κλάδεμα της ορχιδέας;
Αποφεύγουμε να κλαδεύουμε αμέσως μετά την πρώτη ανθοφορία, καθώς η ορχιδέα ανθίζει αρκετές φορές. Αφού διαπιστώσουμε ότι έχει ολοκληρωθεί πλήρως η ανθοφορία της και πριν ξεραθεί το ανθικό στέλεχος που παραμένει πράσινο, την κλαδεύουμε στο πρώτο ή στο δεύτερο “γόνατο”, δηλαδή τον κόμβο του βλαστού από τον οποίο βγαίνουν τα φύλλα, τα άνθη και νέοι βλαστοί. Με αυτό τον τρόπο, επιταχύνουμε τη δημιουργία νέας ανθοφορίας. Αξίζει να αναφέρουμε πως όταν κλαδεύουμε την ορχιδέα στο πρώτο γόνατο, καθυστερεί περισσότερο να εκπτύξει τον ανθοφόρο βλαστό, ωστόσο μας χαρίζει μεγαλύτερα λουλούδια και πιο ζωντανά χρώματα.
Τι συνθήκες θέλει η ματζουράνα για να ευδοκιμήσει;
Η ματζουράνα δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις ως προς το έδαφος, αρκεί το χώμα να έχει πολύ καλή αποστράγγιση. Προτιμά σχετικά ηλιαζόμενες θέσεις και είναι ιδιαίτερα ανθεκτική στο κρύο. Η ματζουράνα θεωρείται ξηρική καλλιέργεια και αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες. Κατάλληλη εποχή για τη φύτευση της ματζουράνας είναι μέσα στην άνοιξη και στις αρχές του φθινοπώρου. Φυτεύουμε σε αποστάσεις 30-40 εκατοστών μεταξύ των φυτών, ενώ αν τη φυτέψουμε σε βραχόκηπο επιλέγουμε θέση κοντά σε ρίγανη και σε θυμάρι. Για φυτά ματζουράνας σε γλάστρα, φροντίζουμε να τα τοποθετούμε σε σημείο με δυτική ή βορεινή έκθεση και προμηθευόμαστε φυτόχωμα γενικής χρήσης ή πιο ειδικό για αρωματικά φυτά. Για να αποξηράνουμε τα φύλλα της ματζουράνας και να κάνουμε ρόφημα, τα κόβουμε στις αρχές της άνθισης, περίπου από τα μέσα Ιούνη ως τα μέσα Ιούλη. Αν θέλουμε να συλλέξουμε φύλλα και άνθη της ματζουράνας για να βγαλουμε αιθέριο έλαιο, το κάνουμε από τα μέσα Ιούλη ως τα τέλη Αυγούστου, την εποχή της πλήρους άνθισης.