Δευτέρα, 14 Ιουνίου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου…

Ποια ήταν η φήμη του κρητικού ελαιολάδου στα χρόνια της τουρκοκρατίας;
Πάμε σαν άλλοτε, που λέει και το τραγούδι… στα 1687μΧ! Διαβάζοντας στο εξαιρετικό βιβλίο του αείμνηστου συνεργάτη των “Χανιώτικων Νέων” Μιχάλη Γρηγοράκη, “Τα Χανιά όπως τα είδαν οι ξένοι” τα απομνημονεύματα του άγγλου περιηγητή, Βερνάρδου Ράντολφ που επισκέφτηκε τη Κρήτη στα τέλη του 17ου αίώνα, μένουμε εντυπωσιασμένοι από τα γραφόμενα: «Το λάδι το αποθηκεύουν σε μεγάλα ξύλινα δοχεία τα οποία τα λένε Τίνι, είναι τετράγωνα και μερικά έχουν  χωρητικότητα 20 τόννων. Οι κάτοικοι είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στο να προστατεύουν τη φήμη του λαδιού τους. Γιαυτό δεν υποχρεώνουν τους εμπόρους να αγοράσουν τα κατακάθια, ούτε ανακατεύουν λάδι υψηλών βαθμών με το καλό λάδι, ούτε βάζουν καλάμια να φυσάνε αέρα στο πάτο για να ανακατευτεί το λάδι. Τα κατακάθια τα πουλάνε φτηνά και χρησιμοποιούνται για την παραγωγή σαπουνιού. Σε αρκετές περιοχές της Τουρκίας προτιμούν το κρητικό λάδι από το λάδι άλλων περιοχών.Λέγεται ότι η πολύ καλή ποιότητα του λαδιού οφείλεται στο γεγονός ότι τα δέντρα είναι μικρά, άλλοι λένε ότι οφείλεται στην επεξεργασία τους ή στο γεγονός ότι εδώ τις μαζεύουν τις ελιές, ενώ στο Μωριά τις ραβδίζουν»

2Θέλω να φυτέψω χλωρά κρεμμυδάκια, για τη λαϊκή. Τι πρέπει να προσέξω;
Επειδή τα χλωρά δεν πρέπει να καίγονται μαζί με τα ξερά.. δίνουμε οδηγίες για χλωρά κρεμμυδάκια! Για καλλιέργεια χλωρών κρεμμυδιών επιλέγουμε ελαφρά εδάφη γιατί διευκολύνουν την εξαγωγή και το πλύσιμο των φυτών. Τα πράσινα χλωρά κρεμμυδάκια στην Ελλάδα παράγονται κυρίως από τη φύτευση κοκαριού και σε μικρότερη έκταση από σπόρο. Η φύτευση του κοκαριού για παραγωγή χλωρών κρεμμυδιών ξεκινά από τον Οκτώβρη και συνεχίζεται μέχρι τον Φεβρουάριο σε επαναληπτικές φυτεύσεις. Η φύτευση γίνεται σε γραμμές που απέχουν περίπου 30εκ., επί της γραμμής από 5εκ. εως 7,5 εκ. και σε βάθος 2,5 – 5εκ. Η ποσότητα που απαιτείται για τη φύτευση ενός στρέμματος ανέρχεται στα 150 περίπου κιλά αν και αυτή επηρεάζεται πολύ από το μέγεθος του. Το μέγεθος του κοκαριού επηρεάζει επίσης και το χρόνο που απαιτείται από τη φύτευση μέχρι τη συγκομιδή του προιόντος. Η συγκομιδή του χλωρού κρεμμυδιού γίνεται όταν η διάμετρος του είναι ίση με 6 χιλιοστά και ύψος 15 εκατοστά περίπου. Οι αποδόσεις ανέρχονται περίπου στους τρείς τόνους το στρέμμα. Το άρωμα των χλωρών κρεμμυδιών γίνεται εντονότερο όσο το φυτό γίνεται μεγαλύτερο.

3Είναι απαραίτητη η συσκευασία και τυποποίηση των αγροτικών προϊόντων;
Της συσκευασίας η αξία, δίνει την υπεραξία! Ξεχάστε το χύμα, γιατί στο σύγχρονο εμπορικό περιβάλλον, η αναγκαιότητα τυποποίησης των αγροτικών προιόντων είναι δεδομένη. Καταρχήν, υπάρχει η αναγκαιότητα για την εξασφάλιση καλής ποιότητας και υγιεινής των αγροτικών προιόντων καθώς για μακροχρόνια διατήρηση και  διευκόλυνση κατά της μεταφοράς τους σε εσωτερικό και εξωτερικό. Επίσης, διασφαλίζεται η προστασία των καταναλωτών αφού παρεμβαίνει καλύτερα το κράτος καθώς και οι καταναλωτικές οργανώσεις για περιπτώσεις νοθείας και παραπλάνησης. Παράλληλα με την τυποποίηση ικανοποιούνται καλύτερα οι ανάγκες των καταστημάτων του λιανικού εμπορίου και των σουπερμάρκετ. Όμως, στην πράξη η συσκευασία των προιόντων θεωρείται επιπλέον ένας αποτελεσματικός μηχανισμός προώθησης του προιόντος και αύξησης των πωλήσεων του. Ταυτοποιεί το προιόν και το διαφοροποιεί από τα άλλα ανταγωνιστικά, αποτελεί μέρος της στρατηγικής προώθησης, το κάνει πιο ελκυστικό και προτρέπει για την χρήση του. Δίνει προστιθέμενη αξία στο προιόν και δίνει την αίσθηση στον καταναλωτή ότι το προιόν αξίζει την τιμή του.

4Θέλω να φυτέψω λίγα πεκάν, αλλά γκρινιάζει η πεθερά μου. Τι θα λέγατε;
Πείτε στην πεθερά να αφήσει τα αμάν, να φυτέψετε πεκάν! Το πεκάν κατάγεται από τη βόρεια και κεντρική Αμερική, είναι ξαδελφάκι της καρυδιάς, και τα τελευταία χρόνια καλλιεργείται συστηματικά σε μερικές μεσογειακές χώρες όπως είναι το Ισραήλ και η Κύπρος. Είναι ένα φυλλοβόλο δένδρο μεγάλης ανάπτυξης και φυτεύεται σε μεγάλες αποστάσεις. Το πεκάν χρειάζεται μια μακρά χωρίς παγετούς, βλαστική περίοδο με ζεστές μέρες και θερμές νύχτες για να ωριμάσει τους καρπούς του. Αναπτύσσεται σε βαθιά εδάφη, καλά αεριζόμενα και αποστραγγιζόμενα με χαμηλή περιεκτικότητα σε άλατα. Απαιτεί συχνά ποτίσματα κατά τη διάρκεια της βλαστικής περιόδου ωστόσο η ατμοσφαιρική υγρασία πρέπει να παραμείνει χαμηλή. Τα δένδρα διαμορφώνονται σε κύπελλο ή πυραμίδα όμοια με την καρυδιά ενώ πρέπει να γίνεται κλάδεμα καρποφορίας κατά τη χειμερινή περίοδο. Η συγκομιδή των καρπών γίνεται από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Νοέμβριο ανάλογα με την ποικιλία όταν το πράσινο περικάρπιο χάσει το χρώμα και αρχίσει να σχίζεται. Μετά τη συγκομιδή, οι καρποί αποξηραίνονται όπως τα καρύδια ενώ κι η συντήρηση είναι ίδια με των καρυδιών.

05Τα κυδώνια μου φέτος στο χωριό  γεμίσανε τρύπες. Τι φταίει;
Τρύπες δεν γεμίζουν μόνο οι ταμπέλες στα  ορεινά χωριά λόγω άσκοπων πυροβολισμών, αλλά και τα κυδώνια λόγω σκόπιμων επιθέσεων της καρπόκαψας. Η καρπόκαψα είναι ένα γκριζοκαφέ πεταλουδάκι, μήκους ενός εκατοστού, και αποτελεί σοβαρό εχθρό της κυδωνιάς, της μηλιάς, της αχλαδιάς, της καρυδιάς και της βερυκοκιάς καθώς προκαλεί σημαντικές ζημιές στους οπορώνες. Η καρπόκαψα διαχειμάζει με την μορφή αναπτυγμένης κάμπιας σε σχισμές του φλοιού των κλάδων ή του κορμού των δέντρων. Κατά τον Απρίλη, οι κάμπιες γίνονται πεταλουδάκια και αφήνουν τα αυγά τους στα φύλλα, στους μικρούς νεαρούς βλαστούς ή στους μικρούς καρπούς της κυδωνιάς. Η κάμπια μόλις ξεμυτίσει από το αυγό προχωράει και μπαίνει στον νεαρό καρπό, κατευθύνεται προς το κέντρο του όπου τρώει τους τρυφερούς σπόρους και τη σάρκα του κυδωνιού. Οι προσβεβλημένοι καρποί σκουληκιάζουν και πέφτουν πρόωρα ή υποβαθμίζονται ποιοτικά και είναι ακατάλληλοι για φάγωμα ή για εμπορία. Για την βιολογική καταπολέμηση της καρπόκαψας, γύρω στο Μάιο πραγματοποιούμε 2-3 ψεκασμούς με βιολογικό σκεύασμα βάκιλου Θουρηγγίας ανά 15 μέρες.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες