Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Μαζεύω ντόπιους σπόρους και θα ήθελα να ρωτήσω πότε κάνει η ομάδα των “Σποριτών” τη γιορτή παραδοσιακών σπόρων;
Σπόρους παραδοσιακούς, ποτέ να μην πετάξεις,   και στη γιορτή των Σποριτών, φέρε να ανταλλάξεις.
Κυριακή κοντή γιορτή! Η εθελοντική ομάδα των Σποριτών διοργανώνει και φέτος, τη φθινοπωρινή γιορτή ανταλλαγής και  διάθεσης παραδοσιακών σπόρων, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στο Σόδυ (τέρμα Μιχελογιάννη), αύριο, Κυριακή 28 Σεπτεμβρίου, στις 11.00 το πρωί.  Για τους Σπορίτες, η διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, με άλλα λόγια της διατροφικής μας κληρονομιάς είναι ύψιστο ζήτημα  αυτάρκειας, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας. Οι σπόροι ανήκουν σε όλους, δεν είναι ιδιοκτησία καμιάς εταιρείας και κανενός ατόμου. Όποιοι  από εσάς έχετε φυλάξει αυτά τα χρόνια παραδοσιακούς σπόρους,  φέρτε τους για να τους ανταλλάξετε και να και να τους διασώσετε. Οι σπόροι θα πρέπει να είναι αξιόπιστοι, υγιείς,  δοκιμασμένοι για 4-5 χρόνια, προιόν φυσικής καλλιέργειας, απαλλαγμένοι από χημικές μεταχειρίσεις.
Αν είστε καινούργιοι καλλιεργητές, ελάτε να κάνετε μια καινούργια αρχή και να ανταλλάξετε απόψεις με παλαιότερους καλλιεργητές και να ενημερωθείτε για τον τρόπο διάσωσης σπόρων. Παρευρεθείτε λοιπόν στην εκδήλωση ανταλλαγής και διάθεσης  παραδοσιακών σπόρων, για να αντισταθούμε στο κόσμο των υβριδίων και των μεταλλαγμένων.

Untitled-2Τρελαίνομαι με το κρίταμο όταν το βάζω σε σαλάτες ή αποξηραμένο σαν καρύκευμα. Αληθεύει ότι είναι και πολύ υγιεινό;
Κρίταμο της θάλασσας, στα βράχια φυτρωμένο σε βάζω στις σαλάτες μου, μ’ έχεις κουζουλαμένο.
Φυτό πολυετές, παχύ, που φυτρώνει σε βραχώδεις ακτές. Το χρώμα των βλαστών και των φύλλων είναι κυανοπράσινο ενώ τα άνθη του είναι κιτρινοπράσινα. Έχει πολύ στιλπνά παχιά φύλλα και υπόλευκα, επιμήκη και λογχοειδή, με αλμυρή γεύση. Είναι φυτό γνωστό από την αρχαιότητα για τις θεραπευτικές του ιδιότητες. Οι σπόροι του φυτού έχουν μεγάλη ομοιότητα με το , γι’ αυτό οι αρχαίοι Έλληνες το ονόμαζαν «κρίθμον» που σημαίνει κριθάρι. Οι νεαροί βλαστοί και τα φύλλα του συλλέγονται από Απρίλιο έως Ιούνιο και διατηρούνται στην άλμη. Χρησιμοποιούνται στις σαλάτες. Επίσης, βλαστοί και άνθη τηγανίζονται, βράζονται ή γίνονται ομελέτες. Με κρίταμα κάνει κανείς πολύ ωραίο . αρκεί να τα αποξηράνει και να τα τρίψει , έχουν κρατήσει την αλμύρα και γίνονται φοβερό καρύκευμα. Έχει φαρμακευτικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται ως ορεκτικό, διουρητικό, αντιμικροβιακό, καθαριστικό του αίματος και ευεργετικό στο συκώτι. Επίσης το εκχύλισμα και το αιθέριο έλαιο του κρίταμου χρησιμοποιούνται στα καλλυντικά. Πλούσιο σε αμινοξέα και φαινολικές ενώσεις, ενισχύει την αντιοξειδωτική προστασία και τονώνει αποτελεσματικά την ανανέωση του δέρματος παρέχοντας άριστα αντιγηραντικά αποτελέσματα.

Untitled-3Θέλω να φυτέψω λόλες πράσινες και κόκκινες γιατί μου αρέσουν πολύ. Είναι εύκολες στην καλλιέργεια;
Λόλες κοκκινοπράσινες, φύτεψα φέτος μόνο, να βάζω στις σαλάτες μου, να δίνουν άλλο τόνο.
Οι λόλες είναι μια χαρακτηριστική ποικιλία μαρουλιού με μεγάλη ανοιχτή, θυσανωτή κεφαλή και φύλλα κατσαρά σε ποικίλους χρωματισμούς είτε ανοιχτού πράσινου , είτε κοκκινωπού, είτε πρασινωπού με έντονα βαθυκόκκινα τελειώματα στις άκρες. Η λόλα όπως και το μαρούλι είναι φυτό ψυχρής εποχής που αναπτύσσεται καλύτερα σε συνθήκες χαμηλής θερμοκρασίας. Αντέχει σε θερμοκρασίες μέχρι -5ο C ενώ η ιδανική θερμοκρασία ανάπτυξης τους είναι 14-19ο C. Οι υψηλές θερμοκρασίες οδηγούν στη γρήγορη ανάπτυξη του φυτού και την πρόωρη έκπτυξη του ανθοφόρου βλαστού. Το έδαφος πρέπει να είναι μέσης σύστασης, γόνιμο, πλούσιο σε οργανική ουσία να διαθέτει υγρασία και καλή αποστράγγιση. Τα ελαφρά εδάφη (αμμώδη) προτιμώνται όταν θέλουμε πρώιμη παραγωγή, ενώ σε βαριά εδάφη που συγκρατούν υπερβολική υγρασία, φυτεύουμε σε αναχώματα (σαμάρια). Καλό είναι στο έδαφος να ενσωματώνουμε καλοχωνεμένη κοπριά και κομπόστ ή βιολογικό λίπασμα με υψηλή περιεκτικότητα αζώτου. Η σπορά γίνεται όλο το χρόνο με εξαίρεση τους θερμούς καλοκαιρινούς μήνες. Η καλλιέργεια διαρκεί 3-4 μήνες από την σπορά μέχρι τη συγκομιδή, ανάλογα με την εποχή της καλλιέργειας και τον τύπο της ποικιλίας της λόλας. Οι αποστάσεις φύτευσης της λόλας είναι 30 εκ. μεταξύ των φυτών τους και 50 εκ. μεταξύ των γραμμών.

Untitled-4Η πεθερά μου έχει τα νεύρα της γιατί έχει ένα κρότωνα και τα φύλλα του ξεθωριάζουν. Βοηθήστε με γιατί δεν την αντέχω.
Κρότωνα πολύχρωμο, γιάντα ξεθωριάζεις,    και την καλή την πεθερά, πάλι τη νευριάζεις;
Επειδή κινδυνεύουμε να αλλάξουμε όνομα της στήλης, και να γίνει ‘Τα μυστικά της Πεθεράς’  συγκρατούμαι και περιορίζομαι να σας πω ότι ο κρότωνας  είναι από τα δημοφιλέστερα φυτά εσωτερικού χώρου που μας ήρθε από τα εξωτικά νησιά του Ειρηνικού και τη Μαλαισία, κυρίως για τα πολύ εντυπωσιακά χρώματα στο φύλλωμα του. Θαμνώδες φυτό με φύλλα που έχουν σαρκώδη υφή και μοιάζουν με δέρμα και που αν και αρχικά είναι πράσινα, αλλάζουν χρώματα καθώς ωριμάζουν. Οι αποχρώσεις των φύλλων είναι αμέτρητες και ανάλογα με την ποικιλία μπορεί να είναι από κίτρινα μέχρι πορτοκαλί ή κόκκινα ενώ σε πολλές ποικιλίες ακόμη και στο ίδιο φυτό συνυπάρχουν όλα αυτά τα χρώματα.  Βάλτε λοιπόν το κρότωνα κοντά σε ένα φωτεινό παράθυρο, ώστε να μπορέσει να διατηρήσει το έντονο χρώμα του, χωρίς  όμως να δέχεται απευθείας ηλιακό φως. Απαιτεί θερμοκρασία μεταξύ 16-21ο C ενώ η έλλειψη κανονικής θερμοκρασίας προκαλεί το πέσιμο φύλλων από τη βάση προς την κορυφή. Επίσης, σε συνθήκες έλλειψης υγρασίας οι άκρες του φυτού ξεραίνονται και το φυτό μαραίνεται γι’αυτό και το πότισμά του πρέπει να είναι τακτικό και πλούσιο. Τέλος, η λίπανση του φυτού θα πρέπει να γίνεται με υγρό λίπασμα από την άνοιξη έως το φθινόπωρο κάθε δυο βδομάδες. Ακολουθείστε τις συμβουλές και… καλά ξέτελα με την πεθερά σας!


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα