Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου, 2023

Tα Μυστικά του Κήπου…

Πότε θα κάνει η ομάδα των Σποριτών εκδήλωση διάθεσης και ανταλλαγής παραδοσιακών ντόπιων σπόρων;
Κυριακή, κοντή γιορτή! Μάλλον, ψηλή γιορτή θα είναι καθώς τέτοιες εκδηλώσεις ανεβάζουν το αίσθημα ευθύνης και δράσης των τοπικών κοινωνιών! Συγκεκριμένα, αύριο Κυριακή 9 Μαρτίου στις 11 το πρωί, η ομάδα των Σποριτών διοργανώνει ανοιξιάτικη γιορτή παραδοσιακών σπόρων, στο Πάρκο Διάσωσης Χλωρίδας και Πανίδας του Πολυτεχνείου Κρήτης, στα Χανιά, στο Σόδυ (τέρμα Μιχελογιάννη). Παρευρεθείτε στην εκδήλωση διάθεσης και ανταλλαγής παραδοσιακών σπόρων, έτσι ώστε να διασώσουμε το μυρωδάτο αγγούρι και τη ζουμερή ντομάτα των παππούδων μας και να αντισταθούμε στο κόσμο των υβριδίων και των μεταλλαγμένων. Αν τυχόν κάποιοι από εσάς έχετε φυλάξει αυτά τα χρόνια παραδοσιακούς σπόρους, φέρτε τους για να τους διαδώσουμε. Άλλωστε, η διάσωση και διάδοση των ντόπιων παραδοσιακών ποικιλιών, με άλλα λόγια της διατροφικής μας κληρονομιάς είναι ύψιστο ζήτημα αυτάρκειας, ελευθερίας, μα και αξιοπρέπειας. Ας παλέψουμε όλοι μαζί γιατί… εν αρχή ην ο σπόρος!

02Είμαι ψυχολόγος και θα ήθελα να μου προτείνετε ένα ανοιξιάτικο  λουλούδι για τις βορινές ζαρντινιέρες μου
Μετά το σκύλο του Παβλώφ, τα σκυλάκια του Γεωπόνωφ! Θα σας γίνουν απόλυτη εξάρτηση, αφήστε που δεν θα τρέχουν και τα σάλια τους! Ανατρέξαμε στο περίφημο πείραμα της κλασικής εξάρτησης από τον Παβλώφ, για να σας προτείνουμε το σκυλάκι ή αντιρρίνο για τις ζαρντινιέρες σας. Με καταγωγή από τη Μεσόγειο, συγκαταλέγεται στη κατηγορία των σκληραγωγημένων ετήσιων φυτών και μπορούμε να τα φυτέψουμε στο κήπο μας σε μέρος με χαμηλές θερμοκρασίες.  Τα σκυλάκια θα καταφέρουν να ξεπεράσουν αυτή τη περίοδο και θα ανθίσουν νωρίς την άνοιξη. Η ονομασία τους οφείλεται στα ζυγόμορφα άνθη τους, που αν τα πιέσουμε στη βάση τους ανοίγουν σαν σαγόνια σκύλου. Το ύψος τους κυμαίνεται από 15 εκατοστά έως και ένα μέτρο ανάλογα με την ποικιλία. Ανθίζουν απο το φεβρουάριο έως το φθινόπωρο και τα άνθη τους φέρονται πολλά μαζί σε ταξιανθία ενώ τα χρώματα είναι πάρα πολλά,σε διάφορους τόνους και δίχρωμα.

03Η γυναίκα μου η Εύα θέλει να φυτέψει αράπικο φυστίκι σε ένα παρτέρι της πολυκατοικίας. Τι θα λέγατε;
Αν το απαγορευμένο μήλο, έδιωξε την Εύα και τον Αδάμ από τον παράδεισο, είμαι σίγουρος ότι το αράπικο φυστίκι δεν θα αποτελέσει αιτία εκδίωξης από την πολυκατοικία! Η αραχίδα η υπόγειος ή το αράπικο φυστίκι όπως κοινά λέγεται, είναι ψυχανθές, ποώδες φυτό και στη χώρα μας καλλιεργείται ως ετήσιο φυτό επειδή δεν αντέχει στις χειμωνιάτικες παγωνιές. Η σπορά γίνεται στα τέλη Απριλίου με αρχές Μαΐου, σε αποστάσεις 30 – 40 cm μεταξύ των γραμμών και 10 – 20 cm μεταξύ των φυτών επάνω σε κάθε γραμμή, σε βάθος 3 – 5 cm. Κατά τη σπορά της αραχίδας μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα σπέρματα γυμνά ή ολόκληροι οι λοβοί. Το έδαφος πρέπει να είναι πλούσιο σε οργανικές ουσίες, ενώ θα απαιτηθούν ποτίσματα κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Αμέσως μετά τη γονιμοποίηση, το άνθος επιμηκύνεται με κατεύθυνση προς το έδαφος και εισέρχεται σ’ αυτό σε βάθος 2 έως 5 εκ. όπου σχηματίζει τους λοβούς που φέρουν τα σπέρματα. Η συγκομιδή γίνεται στα τέλη Σεπτέμβρη με αρχές Οκτώβρη, ακολουθεί το στέγνωμα κάτω από τον ήλιο για 3 – 4 ημέρες, η αποφλοίωση  και το σπάσιμο. Η ψίχα που βγαίνει χρησιμοποιείται στη ζαχαροπλαστική και για την παρασκευή ελαίου (φιστικέλαιο) και ως ξηρός καρπός είτε ψημένος είτε ωμός.

04Θέλω να μου πείτε οδηγίες για τη φύτευση της γλαδιόλας για να ζηλέψουν οι φίλες μου.
Φύτεψε γλαδιόλες για να σκάσουν απ’ τη ζήλεια όλες! Καταρχήν, τα φυτά της γλαδιόλας φυτρώνουν από ένα κονδυλόμορφο βολβό που ονομάζεται κορμός και  ανθίζουν 12 – 13 βδομάδες μετά τη φύτευση τους. Επιλέξτε ελαφρά στραγγερά, πλούσια και βαθιά εδάφη και ηλιόλουστες θέσεις και προφυλαγμένες από δυνατούς ανέμους. Ενσωματώστε οργανική ουσία στο εδαφος με καλοχωνεμένη κοπριά, κομπόστ ή μαύρη τύρφη και αφού φυτρώσουν τα πρώτα 2 – 3 φύλλα προσθέτετε 1 κουταλιά της σούπας πλήρους βιολογικού λιπάσματος ανά μήνα. Φυτέψτε σε βάθος 12 – 18 εκ ανάλογα με τη διάμετρο των βολβών και μην ξεφλουδίζετε κατά τη φύτευση τους χιτώνες και το εξωτερικό περίβλημα των βολβών γιατί υπάρχει κίνδυνος να σαπίσουν. Φυτέψτε και σε “σαμαράκια” (υπερυψωμένα λοφάκια χώματος) στο έδαφος για να εξασφαλίσετε καλύτερη αποστράγγιση και πρωίμιση της ανθοφορίας καθώς το χώμα στα ‘σαμαράκια’ θερμαίνεται ταχύτερα. Μην ποτίζετε κατά τη φύτευση αν υπάρχει μια σχετική εδαφική υγρασία και ξεκινήστε το πότισμα όταν εμφανιστούν τα πρώτα 2 – 3 φύλλα 1-2 φορές την εβδομάδα.

05Ο άντρας μου επιμένει ότι μπορούμε να βάλουμε τα φύλλα και τα άνθη της καλέντουλας σε σαλάτα. Τρελάθηκε τελείως;
Καλέντουλα στη σαλάτα, και τη γκρίνια σου σταμάτα! Είναι γεγονός ότι τα άνθη της καλέντουλας θεωρούνται βρώσιμα και χρησιμοποιούνται συχνά για να προσθέσετε χρώμα σε σαλάτες ή να προστεθούν σε πιάτα ως γαρνιτούρα στη θέση του κρόκου. Τα φύλλα είναι βρώσιμα και αυτά και χρησιμοποιούνται  σε σαλάτες αλλά δεν είναι ιδιαίτερα εύγευστα. Γενικότερα, η καλέντουλα είναι ένα όμορφο αγριολούλουδο, πολύ συνηθισμένο στην ευρωπαϊκή ύπαιθρο, ξαδελφάκι  της  μαργαρίτας. Αν και πολυετές, είναι συνήθως μονοετές φυτό καθώς δεν αντέχει στην παγωνιά του χειμώνα. Η καλέντουλα αναπτύσσεται κυρίως σε χαμηλότερα υψόμετρα και συναντάται σε χωράφια, πλαγιές και άκρες δρόμων ενώ χρησιμοποιείται ευρέως ως καλλωπιστικό στην κηποτεχνία. Πέραν των όμορφων, έντονα κίτρινα ή πορτοκαλί ανθέων, η καλλωπιστική αξία της καλέντουλας συνίσταται στην  πολύ μεγάλη περίοδο ανθοφορίας της που κρατάει από τον Μάρτιο μέχρι τον Οκτώβριο. Τέλος, θα πρέπει να σημειώσουμε ότι το λάδι καλέντουλας χρησιμοποιείται σε καλλυντικά, κρέμες και σαμπουάν.


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Εντός εκτός και επί τα αυτά

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα