Τώρα που μπαίνει άνοιξη, μπορώ να φυτέψω φράουλες στον κήπο μου;
Η άνοιξη μας έφτασε, εμπρός βήμα ταχύ, φράουλες να φυτέψουμε, παιδιά στην εξοχή!
Ανασκευάζουμε το γνωστό παιδικό τραγούδι για να σας παροτρύνω να φυτέψετε φραουλιές σε μέρος που το βλέπει ο ήλιος τουλάχιστον 6-8 ώρες την ημέρα. Η παραγωγή που θα έχετε, δεν θα είναι η καλύτερη δυνατή την πρώτη χρονιά, αλλά ειδικά την επόμενη χρονιά θα έχετε πλούσια παραγωγή. Η φράουλα είναι πολυετές φυτό που πολλαπλασιάζεται με σπόρο και ριζώματα και φυτεύονται σε αφράτο, πλούσιο, καλά αποστραγγιζόμενο χώμα. Το ιδανικό pH είναι μεταξύ 5,8 και 6,2. Οι φράουλες δεν αγαπούν τα πολύ ζεστά κλίματα και τις υψηλές θερμοκρασίες καθώς το ιδανικό εύρος θερμοκρασιών ανάπτυξης είναι μεταξύ 18 και 30ο C. Οι φραουλιές έχουν ρηχό ριζικό σύστημα και πρέπει να ποτίζονται τακτικά. Αν τα φυτά σας έχουν πολύ μικρά φύλλα ή δεν παράγουν πολλές φράουλες, είναι ένδειξη έλλειψης νερού και θρεπτικών στοιχείων. Σημαντικό λοιπόν είναι να ενσωματώνουμε μεικτό βιολογικό λίπασμα, που να περιέχει σημαντική ποσότητα καλίου.
Θέλω να φυτέψω κάποιον καρποφόρο θάμνο στον κήπο μου για να ξεχάσω τις αφραγκίες μου.
Αλλοι πίνουν για ναν ξεχάσουν κι άλλοι φυτεύουν! Κι επειδή με την παρούσα κατάσταση φράγκα δεν βλέπω να έρχονται, ας έλθουν τουλάχιστον φραγκοστάφυλα. Φυτέψτε φραγκοστάφυλου, τον φυλλοβόλο θάμνο με ύψος 1,50-2 m, που είναι πολύ εύκολος στην καλλιέργειά του, ανθεκτικός στο ψύχος και την ατμοσφαιρική υγρασία. Βέβαια απαιτεί εδάφη γόνιμα και άριστα στραγγιζόμενα. Οι καρποί του, που ανάλογα με την ποικιλία έχουν κόκκινο, μαύρο ή λευκό χρώμα, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις υπερτροφές ή super foods, λόγω των πολλών θρεπτικών συστατικών και των αντιοξειδωτικών που περιέχουν. Πολλές φορές ο καρπός του γίνεται χυμός με επεξεργασία, μαζί με άλλα φρούτα που έχουν τις ίδιες ιδιότητες. Τα φραγκοστάφυλα έχουν τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα βιταμίνης C από όλα τα φρούτα των εύκρατων ζωνών. Πάνω από όλα όμως, είναι ένα νόστιμο φρούτο, με ελάχιστες θερμίδες που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική.
Θέλω ένα χαμηλό ανθόφυτο για τις ζαρντινιέρες μου.
Μην τυχόν κάνετε λάθος γιατί εγώ δέρνω!
Πάταξον με, άλυσσον δε! Αγαπητέ φίλε νταή, παραφράζω τη γνωστή απάντηση του Θεμιστοκλή στην απειλή του Ευρυβιάδη πριν τη ναυμαχία της Σαλαμίνας, για να σας προτείνω χωρίς φόβο και πάθος το άλυσσο, ένα μεσογειακό ετήσιο ανθόφυτο χαμηλή ανάπτυξης με μικρά λογχοειδή φύλλα ανοιχτού πράσινου χρώματος. Χαρακτηρίζεται από πλούσια ανθοφορία καθώς στην κορυφή των πολυάριθμων βλαστών του φέρει πολλά μικρά άνθη: λευκά, ρόδινα ή μωβ που αναδίδουν πολύ χαρακτηριστικό άρωμα, σαν μέλι. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε απ’ ευθείας στη θέση που θα φιλοξενηθεί μέσα στον Μάρτη ώστε να εξασφαλίσετε πλούσια καλοκαιρινή ανθοφορία. Έχετε υπ’ όψιν σας ότι πολλαπλασιάζεται και μόνο του όταν οι ώριμοι σπόροι του ανθόφυτου πέφτουν στο χώμα. Δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος, αναπτύσσεται εύκολα σε παραθαλάσσιες περιοχές αρκεί να επιλέξουμε ηλιόλουστα σημεία του κήπου. Η καλλωπιστική του αξία συνίσταται στη δυνατότητα εδαφοκάλυψης σε συνδυασμό με την πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία του.
Κύριε γεωπόνε, τι φυτά να χαρίσω στους παππούδες μου για να βάλουν σε ένα μικρό παρτέρι;
Για τα βαθιά τα γήρατα, χαρίστε τα αγήρατα! Αγαπητά εγγονάκια, σας συνιστώ το αγήρατο, ένα χαμηλό ανθόφυτο που κατάγεται από το Μεξικό με καρδιόσχημα φύλλα και υπέροχα μικρά άνθη σε επάκριες ταξιανθίες με αποχρώσεις του μπλε του ιώδους ή και του άσπρου. Η ανθοφορία του είναι τόσο πλούσια που σχεδόν κρύβει το φύλλωμα του φυτού. Πολλαπλασιάζεται με σπόρους που μπορείτε να σπείρετε μέσα στον Μάρτη και να το μεταφυτέψετε κατά τον Μάιο – Ιούνιο. Όταν τα φυτά είναι μικρότερα των δέκα εκατοστών, τα κορφολογούμε για να εξασφαλίσουμε πλούσια διακλάδωση και μεγαλύτερη ανθοφορία. Το αγήρατο δεν έχει ιδιαίτερες απαιτήσεις όσον αφορά το έδαφος αν και σε γόνιμο χώμα παρουσιάζει πλουσιότερη ανθοφορία. Γενικότερα, προτιμά ηλιόλουστες θέσεις αν και μπορεί να αναπτυχθεί σε ημισκιερά σημεία, ενώ είναι ανθεκτικό στις παραθαλάσσιες περιοχές. Απαιτεί αρκετά και συχνά ποτίσματα το καλοκαίρι, ενώ δεν αντέχει την ξηρασία και το κρύο. Η καλλωπιστική του αξία βασίζεται στην πλούσια και παρατεταμένη ανθοφορία μέχρι το τέλος φθινοπώρου.
Ποια ποικιλία κληματαριάς είναι ιδανική για να φτιάχνω λαχταριστά ντολμαδάκια;
Σουλτανίνα η μεγαλοπρεπής! Φυτέψτε λοιπόν ποικιλία σουλτανίνα, έτσι ώστε όταν θα παρακολουθείτε τον Σουλεϊμάν τον μεγαλοπρεπή, θα τυλίσσετε με τα μεγάλα γυαλιστερά λεία φύλλα της υπέροχα ντολμαδάκια. Πάντως, η ποικιλία σουλτανίνα προσφέρεται και για επιτραπέζιο σταφύλι και για οινοποίηση, αλλά και σταφιδοποίηση. Φυτό πολύ ζωηρό και παραγωγικό διαμορφώνεται σε κυπελλοειδή και γραμμοειδή σχήματα, αλλά και κρεβατίνες. Δέχεται μακρύ κλάδεμα αφήνοντας πάνω από πέντε μάτια λόγω μη γονιμότητας στους τρεις πρώτους οφθαλμούς της βάσης. Έχει σταφύλι μεγάλο, κυλινδροκωνικό, συνήθως πυκνό και ράγες απύρηνες μέτριου μεγέθους, ελλειψοειδείς με μέτριο πάχος φλοιού, με κίτρινο-χρυσαφί χρώμα και σάρκα ανθεκτική, γλυκιά, εύγευστη. Ωριμάζει αρχές Αυγούστου, ενώ είναι ευαίσθητη στην ξηρασία, στην υπερβολική υγρασία του εδάφους, στο έντονο ψύχος. Απαιτεί ιδιαίτερη φροντίδα για την καταπολέμηση του περονόσπορου, του ωιδίου (σίρικα) και της ευδεμίδας. Τέλος, για να σας φύγει η απορία, το όνομα σουλτανίνα το πήρε από την περιοχή Σουλτανιέ της Περσίας, απ’ όπου προέρχεται.
Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr