Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Τα μυστικά του κήπου

Στο Νηπιαγωγείο του γιου μου θέλουν να φτιάξουν κήπο. Τι λέτε;
Ξεχάστε πια τους τύπους, φτιάξτε στα σχολειά τους κήπους! Αυτό άλλωστε αναδείχτηκε πριν λίγες μέρες και σε μια εξαιρετική ημερίδα ευαισθητοποίησης για τη δημιουργία σχολικών και αστικών κήπων από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Βάμου. Η δημιουργία και η φροντίδα ενός σχολικού κήπου είναι μια εξαιρετική βιωματική δράση περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και γνωριμίας με τη φύση για τα παιδιά. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν για την καλλιέργεια του λαχανόκηπου, για τα αρωματικά βότανα της ντόπιας χλωρίδας, για καλλωπιστικά ανθοφόρα φυτά, για ανακύκλωση και για κομποστοποίηση.  Μέσα σε αυτό το πλαίσιο τα παιδιά ενισχύουν την αυτοεκτίμησή τους,  μαθαίνουν να συνεργάζονται για έναν συλλογικό στόχο και αναπτύσσουν ικανότητες επικοινωνίας, υπευθυνότητας και πρωτοβουλίας. Εξαιρετικά πρότυπα σχολικών κήπων έχουν δημιουργηθεί στο Δημοτικό Σχολείο Παλαιόχωρας (www.biokipos.weebly.com) καθώς και στο Δημοτικό Σχολείο του Φουρφουρά στο Ρέθυμνο (www.fourfourasweb.wordpress.com).

2Είμαι μαθηματικός και θέλω να πολλαπλασιάσω μια αρωματική τριανταφυλλιά που έχω
Φίλε μαθηματικέ, για τον πολλαπλασιασμό της τριανταφυλλιάς δεν χρειάζεστε κομπιουτεράκι αλλά κλαδευτήρι! Κόψτε μοσχεύματα μήκους 25 εκατοστών,  από καλοσχηματισμένα υγιή ίσια κλαδιά που μόλις έχουν αρχίσει να ξυλοποιούνται. Αφήστε 2 – 3 φύλλα στην κορυφή και αφαιρέστε όλα τα χαμηλότερα φύλλα. Ξύστε ελαφρά στη βάση του μοσχεύματος σε ύψος ενός εκατοστού και βουτήξτε τη βάση του μοσχεύματος στο νερό και στη συνέχεια σε ορμόνη ριζοβολίας. Φυτέψτε το μόσχευμα σε μικρή γλάστρα (βάθους 10 – 15 εκ.) σε υπόστρωμα φύτευσης με κόμποστ, τύρφη και περλίτη σε αναλογία 1:1:1. Κρατάμε σχετικά υγρό το χώμα και ψεκάζουμε τα φύλλα για να έχει υγρασία. Τα μοσχεύματα ριζώνουν ταχύτερα την αρχή της άνοιξης, όταν υπάρχει μικρή άνοδος της θερμοκρασίας και αυξημένη σχετική υγρασία. Aν τα μοσχεύματα έχουν αναπτύξει νέα φύλλα, μετά από περίπου δύο μήνες έχουν αναπτύξει και ρίζες και συνεπώς έχετε επιτύχει στον πολλαπλασιασμό. Πλέον, μπορείτε να μεταφυτέψετε τα νέα φυτά τριανταφυλλιάς στον κήπο σας.

3Ολα μου τα χωράφια με ελιές έχουν γεμίσει από ξυνίδα. Γιατί συμβαίνει αυτό;
Ξυνίδα εισβολέας στα χωράφια της ελαίας! Η ξυνίδα ή ξινοτρίφυλλο ή ξυνίθρα ή οξαλίδα δεν είναι γηγενές φυτό αλλάι φυτό – εισβολέας από την περιοχή του Ακρωτηρίου της Καλής Ελπίδας στη Νότια Αφρική. Ανήκει στα ξενικά φυτά που χαρακτηρίζονται ως εισβολείς ή χωροκατακτητικά είδη καθώς αναπτύσσονται ταχύτατα και περιορίζουν την ανάπτυξη των γηγενών φυτών τα οποία απειλούνται προς εξαφάνιση. Πέρα από τις οικολογικές επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα, η εισβολή από χωροκατακτητικά ξενικά είδη έχει κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις τόσο στη γεωργία όσο και στη δασοπονία. Η εισαγωγή της ξυνίδας στην Ευρώπη διαπιστώθηκε στη Μάλτα, στις αρχές του 19ου αιώνα και  κάποια στιγμή μεταφέρθηκε και στην Ελλάδα. Θα τη βρούμε ανάμεσα από ελιές, πορτοκαλιές και αμπέλια στην Πελοπόννησο, την Κρήτη, στη Στερεά Ελλάδα, στα Δωδεκάνησα και τις Κυκλάδες ενώ σταδιακά αναπτύσσεται και σε μη καλλιεργούμενα εδάφη. Η ανθεκτικότητα του είδους  οφείλεται στα βολβίδια του ριζικού του συστήματος καθώς εύκολα επεκτείνεται με νέους βλαστούς ενώ πολύ δύσκολα ξεριζώνεται.

4Η κοπέλα μου θέλει να φυτέψω στον κήπο της ένα φυτό λαγοκέρασο. Βοηθήστε με σας παρακαλώ!
Χειλάκι πετροκέρασο, ζητάει λαγοκέρασο! Για να μη χαλάσετε το χατίρι στην κοπέλα σας, σας ενημερώνω ότι το λαγοκέρασο ανήκει στην ομάδα των φρούτων του δάσους, συγκεκριμένα των φραγκοστάφυλων και συναντάται στα δάση της Βόρειας Ευρώπης. Οι καρποί ωριμάζουν από τον Ιούνιο και είναι εξαιρετικοί και για γλυκό κουταλιού, για μαρμελάδα και για νωπή κατανάλωση. Το λαγοκέρασο είναι φυλλοβόλος καρποφόρος θάμνος που φτάνει τα 80-120 εκατοστά σε ύψος. Φυτέψτε τον σε ηλιόλουστη ή ημισκιερή θέση σε χώμα με καλή αποστράγγιση, ανά 50-60 εκ. Από τον Νοέμβριο μέχρι τον Μάρτιο, κλαδέψτε στο μισό τη νέα βλάστηση που αναπτύχθηκε από τους κύριους βλαστούς τον τρέχοντα χρόνο. Αφαιρέστε τα ξερά, κατεστραμμένα κλαδιά κι αυτά που μπλέκονται μεταξύ τους στο κέντρο του φυτού. Τέλη Ιουνίου, κλαδέψτε όλους τους πλάγιους βλαστούς του τρέχοντος έτους στα 4-5 φύλλα από τη βάση. Κάθε Απρίλιο προσθέστε χωνεμένη κοπριά ή κομπόστα στο φυτό.

5Είμαι θαυμαστής της ελληνικής χλωρίδας και άκουσα για ένα φυτό ρωμουλέα; Τι γνωρίζετε;
Ρωμιός αγάπησε… ρωμουλιά! Παραφράζουμε το γνωστό  τραγούδι του Σταμάτη Κόκοτα, για να αναδείξουμε τη ρωμουλέα ή κάτσα ή κατσίνα (Romulea bulbocodium) ένα ξεχωριστό αυτοφυές βολβώδες φυτό της μεσογείου με πολύ όμορφο και αρωματικό άνθος. Ανήκει στην ίδια οικογένεια με τους κρόκους, αλλά δεν είναι κρόκος καθώς διαθέτει ανθικό ποδίσκο που δεν συναντάμε στον κρόκο. Ο βολβός του είναι εδώδιμος και θυμίζει έντονα τη γεύση κάστανου. Τη ρωμουλέα θα τη βρούμε ανθισμένη, από το τέλος του Γενάρη, ενώ ο Φλεβάρης θεωρείται ο κύριος μήνας ανθοφορίας της. Θα την ανακαλύψουμε σε χαμηλό υψόμετρο, μέσα σε χέρσες εκτάσεις, πετρώδεις και με αραιή και χαμηλή βλάστηση καθώς δεν της αρέσει ιδιαίτερα η σκιά. Τα άνθη της είναι ερμαφρόδιτα και γονιμοποιείται με έντομα. Η ανθοφορία του κρατά περίπου 10 – 12 ημέρες και δίνει γύρη σε χρώμα κίτρινο, πολύ θρεπτική για μέλισσες, αλλά και πολύ νέκταρ.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr


Ακολουθήστε τα Χανιώτικα Νέα στο Google News στο Facebook και στο Twitter.

Δημοφιλή άρθρα

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Μικρές αγγελίες

aggelies

Βήμα στον αναγνώστη

Στείλτε μας φωτό και video ή κάντε μία καταγγελία

Συμπληρώστε τη φόρμα

Ειδήσεις

Χρήσιμα