Κυριακή, 13 Ιουνίου, 2021

Tα Μυστικά του Κήπου…

Μπορώ να φυτέψω τώρα πρίμουλες στον κήπο ή είναι πολύ νωρίς;
Κάθε πράγμα στον καιρό του και η πρίμουλα τον Γενάρη! Η πρίμουλα είναι χειμωνιάτικο φυτό που ανθίζει από τέλη Δεκέμβρη έως Μάιο και προτιμά ημισκιερές θέσεις. Είναι πολυετές ποώδες φυτό, που χρησιμοποιείται ως ετήσιο καλλωπιστικό, αφού μόλις ανέβει η θερμοκρασία το καλοκαίρι ρίχνει το φύλλωμά του και το φυτό πέφτει σε λήθαργο. Παρουσιάζει μεγάλη ποικιλία χρωμάτων: άσπρο, κόκκινο, μωβ, κίτρινο, ροζ, πορτοκαλί, ενώ τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργηθεί πολλές δίχρωμες ποικιλίες. Προτιμά όξινα εδάφη, καλά στραγγιζόμενα και πλούσια σε οργανική ουσία. Πολλαπλασιάζεται με σπόρο από άνοιξη έως Σεπτέμβριο. Το όνομά της έχει προέλθει από το λατινικό “primus” που στα ελληνικά σημαίνει πρώτος και αναφέρεται στην πρώιμη ανθοφορία του φυτού. Τα άνθη της πρίμουλας τρώγονται σε σαλάτες και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παρασκευή μαρμελάδας και ποτών, ενώ τα φύλλα της χρησιμοποιούνται σαν λαχανικά.

2Ο Αιγύπτιος γείτονάς μου είχε φυτέψει πέρυσι κρεμμύδια και αντί να ανθίσει στην κορφή έβγαλε κρεμμύδια. Τι συμβαίνει;
Ζωής αλλιώτικο παιχνίδι, το αιγυπτιακό κρομμύδι! Συγκεκριμένα, η ποικιλία του αιγυπτιακού κρεμμυδιού, αντί για άνθη και σπόρους στο ανθικό στέλεχος παράγει ταξικαρπία από βολβίδια καφέ –  κόκκινου χρώματος. Συχνά αυτά τα βολβίδια βλαστάνουν και δίδουν μικρά φυτά κρεμμυδιού στην κορυφή της ταξικαρπίας γι’ αυτό και ονομάζεται και δενδρώδες κρεμμύδι. Το φυτό πολλαπλασιάζεται με τα βολβίδια την άνοιξη και σχηματίζει βολβούς οι οποίοι δεν παράγουν βολβίδια παρά μόνο το επόμενο έτος. Καλλιεργείται για χλωρά κρεμμυδάκια και για τους πεπλατυσμένους βολβούς, οι οποίοι δεν είναι πολύ μεγάλοι. Στην αρχαία Αίγυπτο, η έναρξη χρήσης κρεμμυδιών τοποθετείται χρονολογικά στο 3500 π.Χ. Οι Αιγύπτιοι απέδιδαν στο κρεμμύδι θεϊκές δυνάμεις και σε πρόσφατες αρχαιολογικές έρευνες βρέθηκε ένα μεγάλο κρεμμύδι, κλεισμένο στην παλάμη μια μούμιας! Στην Αίγυπτο το κρεμμύδι αποτελούσε αντικείμενο λατρείας, το προσέφεραν στις κηδείες και το έκαιγαν μαζί με τα νεκρά σώματα των Φαραώ, επειδή πίστευαν ότι χάριζε αιώνια ζωή.

3Εχω μονό και διπλό φούλι σε γλάστρες. Πότε πρέπει να τα κλαδέψω;
Κλάδεψε βαθιά το φούλι και θ’ ανθίσει η πλάση ούλη! Μην το κλαδέψετε τώρα, αλλά περιμένετε μέχρι τέλος Φλεβάρη – αρχές Μάρτη ώστε να έχουν τελειώσει οι παγωνιές.  Κλαδεύουμε αυστηρά το φούλι για να έχει ικανοποιητική ανάπτυξη και ανθοφορία. Το φούλι ή αραβικό γιασεμί  (Jasminum  sambac)  ξεχωρίζει για τα μεγάλα αρωματικά μονά ή διπλά λουλούδια που εμφανίζονται από νωρίς την άνοιξη μέχρι το φθινόπωρο. To διπλό φούλι ή γκραντούκα (Jasminum sambac “Grand Duke of Tuscany”) έχει πολύ εντυπωσιακό άνθος, αλλά υπολείπεται σε ένταση αρώματος. Το φούλι είναι απαιτητικό σε ήλιο για να σχηματίσει πλούσια ανθοφορία. Εξασφαλίστε στις γλάστρες ηλιοφανείς θέσεις ειδικά την άνοιξη και αρχές καλοκαιριού που είναι η κρίσιμη εποχή ανθοφορίας.  Έχετε στο μυαλό σας ότι όσο μεγαλύτερη είναι η ηλιοφάνεια τόσο πλουσιότερη είναι η ανθοφορία και μεγαλύτερα τα άνθη αν και τέλη Ιουλίου – αρχές Αυγούστου, έντονη ηλιοφάνεια ίσως προκαλέσει κάποια εγκαύματα σε φύλλα. Το φούλι χρειάζεται πλούσιο, γόνιμο, σχετικά όξινο χώμα που να εξασφαλίζει καλή στράγγιση.

4Θέλω να φυτέψω μηλιές στο ορεινό χωριό μου. Τι πρέπει να προσέξω κατά τη φύτευση;
Φύτεψε μηλιά στον κήπο, να προσέχεις για θα λείπω! Επειδή λοιπόν θα απουσιάζω κατά τη φύτευσή τους, σας επισημαίνω ότι η μηλιά ευδοκιμεί σε εδάφη με σύσταση αμμοπηλώδη και βάθος δυο ή περισσότερα μέτρα, ενώ το pH του εδάφους πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 6,5-6,8. Τα εδάφη που θα επιλεγούν για την εγκατάσταση οπωρώνων μηλιάς πρέπει να αποστραγγίζουν καλά κυρίως κατά τα τέλη του χειμώνα με αρχές άνοιξης, γιατί τότε η σποστράγγιση των εδαφών είναι δυσκολότερη. Το υπέδαφος πρέπει να αποστραγγίζει καλά γιατί οι ρίζες της μηλιάς είναι πολύ ευαίσθητες σε περίσσεια νερού. Το δε συνεκτικό υπέδαφος περιορίζει την ανάπτυξη των ριζών και μειώνει τη ζωηρότητα και τη διάρκεια ζωής των δένδρων. Κατά τη φύτευση γίνεται διάνοιξη λάκκων 45×45 εκ., ενώ τοποθετούνται και πάσσαλοι στήριξης των δένδρων. Κατά τη φύτευση τα δενδρύλλια φυτεύονται στο ίδιο βάθος που ήταν στο φυτώριο, το δε επιφανειακό χώμα ρίχνεται στη βάση του ριζικού συστήματος των δενδρυλλίων. Κατά την προσθήκη του χώματος πιέζεται ελαφρά μέχρι του πλήρους γεμίσματος του λάκκου αποφεύγοντας να προξενηθεί ζημιά στο ριζικό σύστημα. Μετά τη φύτευση ακολουθεί το πότισμα των δενδρυλλίων και η προσθήκη μικρής ποσότητας κοπριάς γύρω από το δενδρύλλιο.

5Τι πρέπει να ξέρω για την καλλιέργεια του ακτινιδίου;
Της γεωπονίας το εγχειρίδιο, μιλάει για ακτινίδιο! Αναλυτικότερα, το ακτινίδιο είναι  δίοικο  και εντομόφιλο φυτό, επομένως για την εξασφάλιση ικανοποιητικής σοδειάς είναι  αναγκαία η φύτευση στον ακτιδεώνα αρσενικών και θηλυκών φυτών σύγχρονης άνθισης σε αναλογία 1:8. Το ακτινίδιο ευδοκιμεί σε περιοχές με ήπιο χειμώνα και θερμό υγρό καλοκαίρι. Δεν ανέχεται ισχυρούς ανέμους στις αρχές της βλαστικής περιόδου γιατί προκαλούν σοβαρά σπασίματα στους νεαρούς βλαστούς και φυλλόπτωση. Η ζημιά είναι πιο έντονη σε παραθαλλάσιες ανεμόπληκτες περιοχές. Το ακτινίδιο ευδοκιμεί σε εδάφη αργιλλοπηλώδη βαθιά πλούσια σε οργανική ουσία, με καλή αποστράγγιση ,μικρή περιεκτικότητα σε ανθρακικό ασβέστιο και pH 5.5-6.5. Σε εδάφη με pH <5  και μεγαλύτερα του 7 ενδέχεται να εκδηλωθούν τροφοπενικά προβλήματα μικροστοιχείων. Το ακτινίδιο διαμορφώνεται με το κλάδεμα σε γραμμοειδές σύστημα ή σε ημικρεβατίνα και σε κρεβατίνα.

 

Για περισσότερα άρθρα επισκεφθείτε το Garden blog που επιμελείται ο Κώστας Λιονουδάκης στο www.mistιkakipou.gr

1 Comment

  1. Κύριε Λιονουδάκη σας παρακαλώ επικοίνωνήστε μαζί μου θέλω να σας ρωτήσω σχετικά με τον συμφορίκαρπο στα Χανιά το λένε ( μαργαριτάρι) .. Ειμαι χαλεπιανή αλλά δεν ειμαι στην Κρητη δυστιχία μου Σας Ευχαριστώ Πελαγία

Αφήστε ένα σχόλιο

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ειδήσεις

Σχόλια

Συνεργασίες

Διαδρομές

Podcasts

Επιστολές

Χρήσιμα

Μόνιμες στήλες